新手問題多,請各位達人賜教

作者: chrishoi2 发表于 2019-3-27 12:21:28
2666 10
1. 請問第一棵係咪到手香? 朋友送比我唔知點照顧佢
2. 請問咁樣分支可以嗎?切口附近啲新葉好靚唔捨得剪,淨係浸住切口可以嗎?
3. 睇完各位啲帖至知羅勒類分支會靚啲,但我盆九層塔開緊花係咪唔分得? 點樣採種子? 種子係咩樣嘅呢?
4. 我棵羅勒有啲木化,係咪無得救? 幾時應該連根拔?
chrishoi2 發表於 2019-4-10 12:56:43 來自手機 |顯示全部樓層
啱啱放咗到手香上分享板喇
Dollarschan 發表於 2019-4-7 12:28:27 |顯示全部樓層
chrishoi2 發表於 2019-4-4 10:34
多謝你哋呀,6枝到手香有4枝出咗根,4棵羅勒同埋九層塔都全部成功,準備擺返落泥種喇,有無農友可以幫手要 ...

我有興趣呀,你幾時會放上分享版,等我排下隊吖~
chrishoi2 發表於 2019-4-4 13:56:04 來自手機 |顯示全部樓層
唔該,我搵下分享版喺邊~
chrishoi2 發表於 2019-4-4 10:34:26 來自手機 |顯示全部樓層
多謝你哋呀,6枝到手香有4枝出咗根,4棵羅勒同埋九層塔都全部成功,準備擺返落泥種喇,有無農友可以幫手要啲?

放分享板啦,香草係受歡迎既植物。  發表於 2019-4-4 11:24
yunge0 發表於 2019-3-30 00:38:29 來自手機 |顯示全部樓層
chrishoi2 發表於 2019-3-27 21:59
多謝各位賜教,但到手香已經平口剪咗,惟有攞出黎重新再剪,等30分鐘再浸水; 羅勒同九層塔就聽日再收種子同 ...

祝你成功
chrishoi2 發表於 2019-3-27 21:59:47 來自手機 |顯示全部樓層
多謝各位賜教,但到手香已經平口剪咗,惟有攞出黎重新再剪,等30分鐘再浸水; 羅勒同九層塔就聽日再收種子同修剪
yunge0 發表於 2019-3-27 20:54:50 來自手機 |顯示全部樓層
樓主的羅勒雖然有木質化,眼見仍有許多分枝和綠葉。建議修剪一下讓營養集中生長,未木質化的枝條插水長根放泥中重種母株旁,待母株死才連根拔起。
yunge0 發表於 2019-3-27 20:47:46 來自手機 |顯示全部樓層
九層塔開緊花可以照樣修枝條。
除非要採收種子,如果保持九層塔壽命長一點,我反而會剪去部分花莖。不讓它開太多花。
yunge0 發表於 2019-3-27 20:10:37 來自手機 |顯示全部樓層
羅勒類多數是一年生植物,喜水喜陽光。夏季早晚澆透水,夏天可以接受猛烈陽光直曬。枝幹直曬得多會容易木質化。
木質化的枝幹不會復原,只能剪新長的枝條以插枝方法繁殖新株。做法跟上述到手香插水浸根一樣。
像芝麻般細小的黑色種子包在花開後乾去的花托中。拆開花托搖下,便會有種子跌出了。
yunge0 發表於 2019-3-27 18:38:33 來自手機 |顯示全部樓層

大葉到手香水種或泥種都可以,很易種。
可參考我的分享帖
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=206098&mobile=2

要種好它很簡單,首先請樓主把變黃的葉的摘去,摘葉之後很快會換新芽。

剪下來的枝條腳請斜口剪。為免浸爛,傷口要待三十分鐘左右,傷口開始乾些,才插進水中閒置遮陰處。無須天天換水,一星期左右便會長根。

除了插枝條外,樓主還可以把葉直接插進濕的泥面待長根。必定要用健康的葉,包括樓主提那些近切口的新葉芽。