新手(殺手)問葉變黑問題

作者: mooon 发表于 2019-2-27 19:09:33
6592 25
新年前朋友分株AV後送我兩小盆, 成個新年我放入開口紙袋放o係廚房 (好少煮食) 冇拎出黎, 新年後二月中拎番公司. 至今淋過三次水. 見有葉面變黑, 我前幾日cut左其中兩塊葉面變黑的部份, 今日見佢繼續黑同埋變軟, 另一盆有塊大葉有少少黑位, 我唔敢郁佢, 請問各位, 我點做好?

hkclive 發表於 2019-3-2 22:23:41 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2019-3-2 21:09
多謝指教, 呢兩條片好有用啊!

都係呢度師姐有心機整,我開心share
mooon 發表於 2019-3-2 21:09:45 |顯示全部樓層
多謝指教, 呢兩條片好有用啊!
hkclive 發表於 2019-3-1 20:10:00 |顯示全部樓層
重有試下轉用上面師兄姐教,自己溝泥https://youtu.be/85gj1LFvBZQ
hkclive 發表於 2019-3-1 20:05:30 來自手機 |顯示全部樓層
如果 落完水,葉柄持續發軟,植物有可能係爛根,https://youtu.be/vtWdp5Bb-hA
mooon 發表於 2019-3-1 11:40:32 |顯示全部樓層
朋友俾我兩個月以來都冇落肥呀.
471242945 發表於 2019-3-1 00:36:35 來自手機 |顯示全部樓層
珍珠岩同泥炭一比一应该会好d
hkclive 發表於 2019-2-28 23:35:57 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2019-2-28 11:34
唔好意思, 你話不用可惜葉子, 係指唔理佢由得佢, 抑或係摘落黎掉左佢?  我有塊葉一角啡左, 如我都想切呢 ...

我想問下妳落花肥份量同密度???
yunge0 發表於 2019-2-28 13:56:03 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-2-28 09:46
只要中心和根沒事, 不用可惜葉子, 很快生番

都係既,留得青山在,那怕無柴燒。
Ison 發表於 2019-2-28 13:03:05 來自手機 |顯示全部樓層
唔好意思, 你話不用可惜葉子, 係指唔理佢由得佢, 抑或係摘落黎掉左佢?  我有塊葉一角啡左, 如我都想切呢 ...

我做法不靚仔,K型葉,底線不長大的葉、通通都剪,同意樓上說法,浸葉用靚仔葉浸
mooon 發表於 2019-2-28 12:48:41 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-28 12:00
成塊連葉柄摘除,中心的新葉子很快會長出,到時又靚返!

如果你想浸葉,等有健康的 ...

多謝指教!!
nekotoro 發表於 2019-2-28 12:00:53 來自手機 |顯示全部樓層

成塊連葉柄摘除,中心的新葉子很快會長出,到時又靚返!

如果你想浸葉,等有健康的葉會更好,年青的葉子生命力強比較容易出苗!
mooon 發表於 2019-2-28 11:34:25 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-2-28 09:46

唔好意思, 你話不用可惜葉子, 係指唔理佢由得佢, 抑或係摘落黎掉左佢?  我有塊葉一角啡左, 如我都想切呢塊葉連莖用水種根, 可以嗎? 如可以, 要將葉啡左一角剪去嗎?  唔好意思, 我好多問題. av2.jpeg
mooon 發表於 2019-2-28 11:25:26 |顯示全部樓層
多謝各位大大解答!
Ison 發表於 2019-2-28 09:46:16 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-27 23:21
剛才檢查過根部無爛, 泥仍是濕, 已把壞葉摘除。

我發現壞葉由葉尖啡起, 葉莖如常堅挺, 很奇怪。 ...

yunge0 發表於 2019-2-27 23:21:33 |顯示全部樓層

剛才檢查過根部無爛, 泥仍是濕, 已把壞葉摘除。

我發現壞葉由葉尖啡起, 葉莖如常堅挺, 很奇怪。 20190227_225833~2.jpg
yunge0 發表於 2019-2-27 22:11:59 來自手機 |顯示全部樓層
中心的葉仍青翠。我手上得兩盤紫羅蘭, 另一盤先放番去朋友鋪頭。呢盤再找個通風位。
小雷子 發表於 2019-2-27 21:07:45 來自手機 |顯示全部樓層
紫羅蘭比其他植物更需要花心機照顧,放埋一邊,又唔理的話,好快就同你講拜拜啦!
小雷子 發表於 2019-2-27 20:55:56 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-27 20:41
同一盤仲有一塊係咁

將爛葉剪去,怕細菌傳開去!如果有花唔想攪佢,要減少淋水!等到泥乾先淋少少,亦放去空氣流通地方!如果惡化得太勁,都要即時處理!
powergun 發表於 2019-2-27 20:55:00 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-27 20:41
同一盤仲有一塊係咁

外圍的葉可以唔理,最重要係中心的葉無事, 同埋整棵植物無變軟
12下一頁