縞劍山

作者: powergun 发表于 2019-2-24 10:48:16
3698 20

一個聽都未聽過的名字, 但係分享版出現, search過園藝館都無資料, 只知係鳳梨科的植物, 以為係類似空鳳的小植物, 見少人申請我就申請一份, 誰知交收時嚇了一跳, 又大又多刺

原本諗住搵個大盆種的, 但發覺莖部太短而葉又撐不開, 唯有改用一窄盆

yunge0 發表於 2022-2-2 12:06:42 來自手機 |顯示全部樓層
今早無意中留意到此帖。種子有無試種?可以考慮拍一輯成長記錄喎!祝今年勝舊年!
yunge0 發表於 2022-2-2 09:01:16 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2021-6-20 11:26
有果了

果的外型好得意呀!恭喜!

謝光臨, 但已是去年六年的事了  發表於 2022-2-2 10:10
powergun 發表於 2021-6-20 11:26:18 |顯示全部樓層
有果了
powergun 發表於 2021-6-6 10:57:06 |顯示全部樓層
Update  開花相
Polly888 發表於 2021-5-30 13:24:22 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2021-5-30 12:26
種左兩年幾, 見到有花冧

未見過開花,好期待呀
powergun 發表於 2021-5-30 12:26:32 |顯示全部樓層
種左兩年幾, 見到有花冧
powergun 發表於 2019-2-27 14:47:14 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-27 14:35
我代同事申請的。放置在窗邊。初時同事見都到佢咁粗壯,不太相信是室內水種的。都有問是否要經常下水肥。 ...

應該落幾粒魔肥就可以了
powergun 發表於 2019-2-27 14:45:46 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-27 14:40
它與龍舌蘭是遠房親緣關係。

咁就好啦, 兩棵有偈傾了
yunge0 發表於 2019-2-27 14:40:39 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-24 14:19
可能是, 但分享者都係話種室內的, 我將佢同棵龍舌蘭一齊種, 睇下得唔得

它與龍舌蘭是遠房親緣關係。
yunge0 發表於 2019-2-27 14:35:32 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-27 08:52
唔係你自己種的嗎?
所以我都係問一問樓主係乜植物來的, 相睇有d 似多肉的 ...

我代同事申請的。放置在窗邊。初時同事見都到佢咁粗壯,不太相信是室內水種的。都有問是否要經常下水肥。而我覺得它好像很粗生,分分鐘可以長出許多頭來。
yunge0 發表於 2019-2-27 14:30:19 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2019-2-27 11:23
各位不用猜了,這種其實是沙漠鳳梨屬,一般花友把它當多肉種也可以,但它其實也不怕淋多水,只要太陽充足便 ...

多謝八王爺資料!
八王爺 發表於 2019-2-27 11:23:14 |顯示全部樓層
各位不用猜了,這種其實是沙漠鳳梨屬,一般花友把它當多肉種也可以,但它其實也不怕淋多水,只要太陽充足便可。

縞劍山,是一個美麗的名字,日本仔叫嘅,
學名是:Dyckia brevifolia Hort. ex Baker  (厚葉鳳梨)

參考台灣網上資料:
http://www.nmns.edu.tw/public/Bo ... 013/summer/0508.htm

多謝王爺資料  發表於 2019-2-27 13:35
powergun 發表於 2019-2-27 08:52:04 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-27 08:36
我交給我同事時, 同事嘩一聲, 大笑起來。然後理清位置插花樽繼續水種。
有同事見到佢又大又漂亮都會好開心 ...

唔係你自己種的嗎?
所以我都係問一問樓主係乜植物來的, 相睇有d 似多肉的
powergun 發表於 2019-2-27 08:50:21 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-27 08:28
鳳梨科都是葉帶刺齒, 順著方向拿便不易被鈎傷了。
鳳梨科葉質皮厚光滑, 不用抹葉清潔,很 少掂佢地。 ...

都要小心的, 放係一個少人位置就可以了, 植物一般都係用水沖一沖就乾淨的了
yunge0 發表於 2019-2-27 08:36:08 |顯示全部樓層
我交給我同事時, 同事嘩一聲, 大笑起來。然後理清位置插花樽繼續水種。
有同事見到佢又大又漂亮都會好開心地走近觀賞及問: 是菠蘿嗎?是蘆薈嗎?
yunge0 發表於 2019-2-27 08:28:41 |顯示全部樓層
鳳梨科都是葉帶刺齒, 順著方向拿便不易被鈎傷了。
鳳梨科葉質皮厚光滑, 不用抹葉清潔,很 少掂佢地。
powergun 發表於 2019-2-24 14:30:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-24 14:23
你要小心,我好怕有刺植物,以前棵怕醜草有好刺,拎親去淋水,就攪到隻手插晒刺! ...

唔怕, 我都有好多有刺的植物, 佢隔離就有棵笹之雪
小雷子 發表於 2019-2-24 14:23:53 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-24 14:19
可能是, 但分享者都係話種室內的, 我將佢同棵龍舌蘭一齊種, 睇下得唔得

你要小心,我好怕有刺植物,以前棵怕醜草有好刺,拎親去淋水,就攪到隻手插晒刺!
powergun 發表於 2019-2-24 14:19:26 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-24 14:10
又大棵又多刺,係咪應該種係室外呢?

12下一頁