hkclive的花園仔

作者: hkclive 发表于 2019-2-18 20:34:46
11114 243

不斷更新開花相,作紀錄

評分

查看全部評分

小雷子 發表於 昨天 14:53 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-3-27 21:32
我覺得曬燈 會鮮色啲

我睇過fb post有人拎 同一品種size種,一盤自然光,一盤曬燈,曬燈明顯 鮮艷 ...

原來夠光先現色,我都係放窗邊,睇嚟有排先長大!

人哋做實驗咁講,戴定頭盔先,做1次實驗唔作得準,只作參考  發表於 11 小時前
taxitang 發表於 昨天 07:23 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-3-27 21:38
咁都可以揀啲精品來種,我現在都係冇左半張飯枱,你重年輕,養花界係越大年紀養種得多 ...

早晨,確是還有少部份植物,但長大了,又不能替她們換大盆,有些不忍。
hkclive 發表於 前天 21:38 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-3-27 16:55
花棚被回收後,家裡養花地方太小,移盆分株所佔地方越來越大,太傷腦筋。 ...

咁都可以揀啲精品來種,我現在都係冇左半張飯枱,你重年輕,養花界係越大年紀養種得多
hkclive 發表於 前天 21:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-3-27 19:49
點先可以十字紋明顯啲?

我覺得曬燈 會鮮色啲

我睇過fb post有人拎 同一品種size種,一盤自然光,一盤曬燈,曬燈明顯 鮮艷
小雷子 發表於 前天 19:49 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-3-25 23:05
一開返拿拿聲更新 新相
得先唔覺意按左睇到原來入館都有8年
即係識左小雷子8年,冇左館可能好難搵返啲花友 ...

點先可以十字紋明顯啲?
taxitang 發表於 前天 16:55 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-3-27 15:45
大師兄你種得咁好,做咩要洗手呀

花棚被回收後,家裡養花地方太小,移盆分株所佔地方越來越大,太傷腦筋。
hkclive 發表於 前天 15:45 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-3-27 08:11
哈!我差不多到達金盆洗手時間,未來養花界就要你們了。

大師兄你種得咁好,做咩要洗手呀
taxitang 發表於 前天 08:11 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-3-26 21:10
你原來係 大前輩,所以我要叫你係大師兄

哈!我差不多到達金盆洗手時間,未來養花界就要你們了。
taxitang 發表於 前天 08:01 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-3-26 19:23
大哥!我就細你2年,Oh NO!

師妹,學無前後、達者為先,妳已學成,不再是花的殺手,看看妳家的花,真令人羨慕。
hkclive 發表於 3 天前 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-3-26 17:43
嘩!我又八卦看看入坑年期,2008年註冊,原來我已有十六年,我豈不是老前輩! ...

你原來係 大前輩,所以我要叫你係大師兄
小雷子 發表於 3 天前 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-3-26 17:43
嘩!我又八卦看看入坑年期,2008年註冊,原來我已有十六年,我豈不是老前輩! ...

大哥!我就細你2年,Oh NO!
taxitang 發表於 3 天前 |顯示全部樓層
一開返拿拿聲更新 新相

嘩!我又八卦看看入坑年期,2008年註冊,原來我已有十六年,我豈不是老前輩!
小雷子 發表於 3 天前 來自手機 |顯示全部樓層
一開返拿拿聲更新 新相

哈哈!8年的好朋友!
時間過得真快,有緣相聚係另一種幸福!

原來時間沖沖就咁8年  發表於 3 天前
hkclive 發表於 4 天前 來自手機 |顯示全部樓層
一開返拿拿聲更新 新相
即係識左小雷子8年,冇左館可能好難搵返啲花友
hkclive 發表於 7 天前 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2024-3-22 18:36
包括我
但我不是少男少女

妳係 靚女士,好耐冇見

如果可以遲下陪養到啲 苗,到時妳經開鑽石山 比妳
Ming36 發表於 7 天前 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-3-22 13:36
馬生 呃左唔小 少男少女

包括我
但我不是少男少女
小雷子 發表於 2024-3-22 11:58
馬生唔鐘意我多啲,次次比假希望我!

馬生 呃左唔小 少男少女
小雷子 發表於 7 天前 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-3-22 11:13
今次 咪 淘寶 同 小平 都唔鍾意我

馬生唔鐘意我多啲,次次比假希望我!
小雷子 發表於 2024-3-21 22:47
到時就會話:連個天都唔鐘意我!

今次 咪 淘寶 同 小平 都唔鍾意我
小雷子 發表於 2024-3-21 22:47:48 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-3-21 22:15
係,就是花菖難,一等隨時半年以上,我另願側芽冇咁煩,不過出返十字 都唔係百份百 ...

到時就會話:連個天都唔鐘意我!