新年肥肉紅當當=D (2020祝大家鼠年安康!一家健康平安!)

作者: little_stone 发表于 2019-2-5 16:55:40
4143 63

先祝各位肉友新年快樂
多肉一年肥過一年

好多人會特登買花過年
但我覺得大紅大紫嘅肉肉其實一樣好喜慶,好適合新年呀!

赤鬼城

紫玄月

腊牡丹

莎翁

仙人之舞

歡迎大家繼續上相~!
yklhkplants 發表於 2020-1-28 18:37:12 |顯示全部樓層
的確是!新春之際!我等懷舊之人,喜歡見到紅色的東西。
十分多謝樓主大大!
恭喜發財﹑萬事如意﹑龍馬精神!
MasterTT 發表於 2020-1-28 15:40:18 來自手機 |顯示全部樓層

屋企最靚嘅小仙肉~黑法師
祝各位花友新年進步!身體健康!
yunge0 發表於 2020-1-27 21:59:25 來自手機 |顯示全部樓層
我今年沒有紅的多肉植物。
祝各位身壯力健! 闔家安康!
little_stone 發表於 2020-1-25 11:56:20 來自手機 |顯示全部樓層
2020祝各花友鼠年安康!一家健康平安!恭喜恭喜
powergun 發表於 2019-2-9 08:44:52 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-9 08:40
我細佬話個風咁啱係風尾,對比喺九龍已經細好多,如果吹正都會出事
...

咁就好彩啦, 吹唔正你個度
little_stone 發表於 2019-2-9 08:40:15 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-9 08:36
如果上年山竹襲港都無事就可以了

我細佬話個風咁啱係風尾,對比喺九龍已經細好多,如果吹正都會出事
powergun 發表於 2019-2-9 08:36:44 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-9 08:34
我有用籃擺肉,用鐵絲縛實喺花架,再幾個花架縛實喺一齊

如果上年山竹襲港都無事就可以了
little_stone 發表於 2019-2-9 08:34:14 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-8 23:05
是的, 尤其是打風或落暴雨時都幾麻煩, 如果唔搬返落黎可以一鋪清哂

我有用籃擺肉,用鐵絲縛實喺花架,再幾個花架縛實喺一齊
powergun 發表於 2019-2-8 23:47:39 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-2-8 23:45
根大,我話打風冇得防範既花友。你種窗台都唔係露養。

要防點會無得防? 係點防啫
菜妹 發表於 2019-2-8 23:45:13 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-8 23:41
無天台唔=唔入坑的, 我都無天台, 用窗台都一樣種到好多植物的, 反而打風落雨都唔使搬來搬去, 易搞好多的 ...

根大,我話打風冇得防範既花友。你種窗台都唔係露養。
powergun 發表於 2019-2-8 23:41:02 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-2-8 23:36
夏季打風見唔少天台花友都傷亡無數,心血轉眼間冇晒真係喊到冇用,如果打風冇得防範既花友唔入坑都係好事。 ...

無天台唔=唔入坑的, 我都無天台, 用窗台都一樣種到好多植物的, 反而打風落雨都唔使搬來搬去, 易搞好多的
菜妹 發表於 2019-2-8 23:36:11 |顯示全部樓層

夏季打風見唔少天台花友都傷亡無數,心血轉眼間冇晒真係喊都冇用,如果打風冇得防範既花友唔入坑都係好事。
powergun 發表於 2019-2-8 23:24:25 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-8 23:19
你都好丫,有個窗台!好好架啦!我連窗台都無呀!

之唔係, 我屋企D發水大窗台, 唔種野就哂啦
violet_bb 發表於 2019-2-8 23:19:47 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-8 23:02
無人用都唔係比你用的, 要用就比租架啦, 其實無都無壞的, 依家用窗台都一樣種到野, 只係種室內種到的植物 ...

你都好丫,有個窗台!好好架啦!我連窗台都無呀!
powergun 發表於 2019-2-8 23:05:58 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-8 18:21
係呀=p 不過落雨、濕度高時都要節制下

是的, 尤其是打風或落暴雨時都幾麻煩, 如果唔搬返落黎可以一鋪清哂
powergun 發表於 2019-2-8 23:02:15 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-8 22:25
好多工廠大夏嘅天台係冇人用,你可以去睇下,可能揾到另一天地! ...

無人用都唔係比你用的, 要用就比租架啦, 其實無都無壞的, 依家用窗台都一樣種到野, 只係種室內種到的植物
violet_bb 發表於 2019-2-8 22:36:16 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-8 18:37
根爺見到你個天枱又流口水啦!

唔怪得石子女神笑成咁,打錯字,係大天台!!!

其實我都唔知你打錯字XD  發表於 2019-2-9 08:35
little_stone 發表於 2019-2-8 22:35:01 來自手機 |顯示全部樓層
話時話我成日望住旺角警署嗰天台種草,心諗如果攞黎種肉都唔錯!
little_stone 發表於 2019-2-8 22:32:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-8 22:25
好多工廠大夏嘅天台係冇人用,你可以去睇下,可能揾到另一天地!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

或者租天台種肉?好似人地種菜咁?
或者搬去舊樓,我似我娘家咁,一大個公家天台
1234下一頁