ET的植物2019

作者: ET0404 發表于 2019-1-16 13:55:25
12444 108
年頭記低露台有啲咩

winnieling 發表於 2020-6-19 19:51:52 來自手機 |顯示全部樓層
我都係開左兩朿花便無再有花,而且有黃葉現象唔知係唔係天氣熱關系呢?
回復

小雷子 發表於 2020-6-19 07:47:31 來自手機 |顯示全部樓層
winnieling 發表於 2020-4-22 16:06
好開心!終於開到花啦

恭喜你成功啦!
我種第2年又係不停消冧,之後開花多左!
回復

winnieling 發表於 2020-6-6 09:56:25 來自手機 |顯示全部樓層
winnieling 發表於 2020-4-22 16:06
好開心!終於開到花啦

多謝ET大大賞分!
回復

winnieling 發表於 2020-4-22 16:06:35 來自手機 |顯示全部樓層
好開心!終於開到花啦

評分

查看全部評分

回復

ET0404 發表於 2020-4-21 12:19:50 |顯示全部樓層
winnieling 發表於 2020-3-15 17:07
就是這樣子便掉落

我種第一年都係咁,多水少水都不斷燒,最後只係成功開咗唔知有冇五個冧,到第二年就突然成功率高咗,雖然都有燒,但燒少咗。所以可能係要夠大先會開多啲。
回復

winnieling 發表於 2020-3-15 17:07:28 來自手機 |顯示全部樓層
就是這樣子便掉落
回復

winnieling 發表於 2020-3-15 16:47:09 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-27 12:55
哈哈哈...多謝賞面!到時通知你

Hoya Bella枝條已有分枝,還出了幾次花蕾,但每次都消苞
回復

B17 發表於 2020-3-7 20:43:55 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-30 13:37
諗住雪住先,遲啲發。
可能8月尾部份加水雪住,另一啲9月尾直接入泥唔雪,睇下邊樣快。  ...

終於12月下種,但都要經歷較凍的1月,才發芽。趁2月仍凍,加種幾粒,3月頭都發芽了!

評分

查看全部評分

回復

ET0404 發表於 2019-6-28 09:45:43 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-6-27 18:53
我初初發玫瑰花癲時都種s好多心愛既品種,呢幾年唔再入新品種,剩返幾棵大個左就無咁易s了 ...

癲峯時真係咩都想種,依家要做忍者
回復

bettyfly 發表於 2019-6-27 18:53:25 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-6-27 15:35
係呀,仲好好聞,好心痛,等咗好耐先有

我初初發玫瑰花癲時都種s好多心愛既品種,呢幾年唔再入新品種,剩返幾棵大個左就無咁易s了
回復

ET0404 發表於 2019-6-27 15:35:03 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-6-26 18:51
好可惜...熾天使好靚

係呀,仲好好聞,好心痛,等咗好耐先有
回復

bettyfly 發表於 2019-6-26 18:51:12 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-6-24 20:56
6月花魂

粉紅月季

好可惜...熾天使好靚
回復

ET0404 發表於 2019-6-26 13:16:43 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-6-26 11:09
連日大雨比較能破壞植物,尤其盆種。我花槽係沙質土壤,暫時無依個問題。

同我一樣哈哈,我有甘多枝條都 ...

你嘅環境得天獨厚呀!
回復

hiatus 發表於 2019-6-26 11:09:15 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-6-25 15:35
月季太遲冬剪,春天剛出芽就紅蜘蛛,跟住連場大雨,所以爛根。

我插枝成功率係零,就算出咗根一定植都好 ...

連日大雨比較能破壞植物,尤其盆種。我花槽係沙質土壤,暫時無依個問題。

同我一樣哈哈,我有甘多枝條都未試過自己插枝。

種盆應該要照料得多d,我落地好隨心,有時間先淋水,施肥,剪枝,其他時候都是靠天養。
回復

ET0404 發表於 2019-6-25 15:35:12 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-6-25 11:47
OMG,好傷心。

月季春天醒過嗎?如果你識得插枝,我比d月季枝條你呀。我大概就個幾個品種,你可以係我帖 ...

月季太遲冬剪,春天剛出芽就紅蜘蛛,跟住連場大雨,所以爛根。

我插枝成功率係零,就算出咗根一定植都好快拜拜,所以暫時唔要枝條住啦,多謝你!
回復

hiatus 發表於 2019-6-25 11:47:18 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-6-24 20:56
6月花魂

粉紅月季

OMG,好傷心。

月季春天醒過嗎?如果你識得插枝,我比d月季枝條你呀。我大概就個幾個品種,你可以係我帖子內睇相。(找不到帖子的話同我講聲呀)

AV係怕依排天氣既,又熱又焗。
回復

ET0404 發表於 2019-6-24 20:56:16 |顯示全部樓層
6月花魂

粉紅月季

熾天使

NOID

小月石,對唔住chestnut007師姐和根爺,有負所托

回復

ET0404 發表於 2019-6-24 20:48:28 |顯示全部樓層
室外

評分

查看全部評分

回復

ET0404 發表於 2019-6-24 20:46:16 |顯示全部樓層
室內 0D368A06-286B-44C5-8FF1-EAADD3DD6AFB.jpeg

評分

查看全部評分

回復