蟲害??

作者: Cactuslover 發表于 2019-1-4 13:05:28
1942 26
請問你咪生蟲?

如是,咩蟲?

如不用農藥,可有什麼方法消滅?
yunge0 發表於 2019-1-15 16:15:26 來自手機 |顯示全部樓層
有可能只是表皮花左, 未必有蟲。
回復

cgi0117 發表於 2019-1-15 12:35:28 |顯示全部樓層
Cactuslover 發表於 2019-1-14 13:12
刺位脫落?係咪姐係細細粒剝落果D?

但係果d

我屋企戈幾棵, 都係禁GEI樣://////
回復

yunge0 發表於 2019-1-14 13:28:01 |顯示全部樓層
Cactuslover 發表於 2019-1-14 13:12

但係果d

平常的仙人掌白色剌位是平均分佈的,從相片觀察,樓主最右方那棵仙人掌有好些地方的白色剌脫落了(白色米字不見,剩下淺啡色印)。如果樓主懷疑它被蟲咬至一撻撻,還是要靠樓主替它做詳細檢查有無蟲的踪跡了。
回復

Cactuslover 發表於 2019-1-14 13:12:55 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-9 16:07
你指最右方那株淺啡色的地方? 那是刺位脫落的痕跡。它們不像新的痕跡, 憑相片觀察, 植物健康唔覺有問題。 ...

但係果d
奇怪一撻撻連無細細粒脫落都好像有
回復

yunge0 發表於 2019-1-9 16:07:49 |顯示全部樓層
你指最右方那株淺啡色的地方? 那是刺位脫落的痕跡。它們不像新的痕跡, 憑相片觀察, 植物健康唔覺有問題。
回復

Cactuslover 發表於 2019-1-9 13:47:11 來自手機 |顯示全部樓層
哇,又有另一盆一D奇怪一撻撻@0@

係生蟲定皮膚病?
回復

Cactuslover 發表於 2019-1-9 13:44:53 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-7 06:37
隔離的做法對。
請問你購買那刻葉有沒這些點? 一般來說, 因為怕泥有蟲, 新買的植物會換泥。你可以考慮換 ...

我其實知最好買番來最好換曬D泥,修下D根,重新上盆

不過懶,林住搏一搏
回復

yunge0 發表於 2019-1-7 06:37:31 來自手機 |顯示全部樓層
Cactuslover 發表於 2019-1-6 18:00
呢盆係剛買番來的

安全起見,已將呢盆隔離,有點點的葉抆灑出來,

隔離的做法對。
請問你購買那刻葉有沒這些點? 一般來說, 因為怕泥有蟲, 新買的植物會換泥。你可以考慮換新泥。
假若你沒有為意, 下次買任何植物前, 記得細心留意葉有不尋常然花點, 花紋。察看葉, 泥裏蟲或其他異常。(淘寶例外)
回復

powergun 發表於 2019-1-7 00:43:16 |顯示全部樓層
Cactuslover 發表於 2019-1-7 00:39
點解肉肉會有皮膚病?不夠通風定點?

你的肉確實係有花左嘛, 咪好似動物的皮膚病囉, 如果唔係有蟲咬的話, 原因不明的, 可能係泥, 根,  水, 肥, 甚至係環境的問題都有可能的
回復

powergun 發表於 2019-1-7 00:41:15 |顯示全部樓層
Cactuslover 發表於 2019-1-7 00:37
等我觀察下佢先

如再有新症會係似咩蟲咬到禁?

乜蟲都無所謂, 總之有蟲就要處理
回復

Cactuslover 發表於 2019-1-7 00:39:56 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-6 20:20
類似的, 你整走哂佢就要留意過幾日後如果再有新症出現就可能係有蟲咬了

點解肉肉會有皮膚病?不夠通風定點?
回復

Cactuslover 發表於 2019-1-7 00:38:15 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-5 20:01
簡單說: 有沒有發現除了葉以外的異物。如蜘蛛絲, 白色點點等東西。

多謝解答
回復

Cactuslover 發表於 2019-1-7 00:37:31 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-6 20:20
類似的, 你整走哂佢就要留意過幾日後如果再有新症出現就可能係有蟲咬了

等我觀察下佢先

如再有新症會係似咩蟲咬到禁?

回復

powergun 發表於 2019-1-6 20:20:46 |顯示全部樓層
Cactuslover 發表於 2019-1-6 18:55
肉肉都會有皮膚病@0@

回復

Cactuslover 發表於 2019-1-6 18:55:41 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-6 14:57
睇樓主這張相, 應該無事的, 如果只是幾粒係咁, 就應該係類似動物的皮膚病咁上下的, 如果有蟲, 就唔只幾粒 ...

肉肉都會有皮膚病@0@
回復

Cactuslover 發表於 2019-1-6 18:06:45 來自手機 |顯示全部樓層
有10塊8塊都係禁,有D白色點點
回復

Cactuslover 發表於 2019-1-6 18:00:12 |顯示全部樓層
呢盆係剛買番來的

安全起見,已將呢盆隔離,有點點的葉抆灑出來,

驚驚
回復

powergun 發表於 2019-1-6 14:57:58 |顯示全部樓層

睇樓主這張相, 應該無事的, 如果只是幾粒係咁, 就應該係類似動物的皮膚病咁上下的, 如果有蟲, 就唔只幾粒葉係咁的
回復

yunge0 發表於 2019-1-5 20:01:32 來自手機 |顯示全部樓層
Cactuslover 發表於 2019-1-5 12:53
白色絲線, 蟲卵存在?不知什麼樣子?<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

d蟲 ...

簡單說: 有沒有發現除了葉以外的異物。如蜘蛛絲, 白色點點等東西。
回復

12下一頁