咸蟹﹑寧波蟹糊, #56 熗蟹

作者: 八王爺 發表于 2009-9-25 17:04:39
11171 64
八王爺 發表於 2009-9-28 16:03:43 |顯示全部樓層
所以要自己整。

街賣的,他們要放耐啲,一定要落重酒和鹽!
又咸,又濃酒味,唔係咁啱女仔。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-9-28 16:12:08 |顯示全部樓層
所以要自己整。

街賣的,他們要放耐啲,一定要落重酒和鹽!
又咸,又濃酒味,唔係咁啱女仔。
八王爺 發表於 2009-9-28 16:03

i see i see,我要沖水至擺得入口,仲有隻類似蜆嘅物體,又係勁酒味,我要放落泡飯食等 d 味冇咁勁!

下次見到新鮮靚蟹買黎試下先!
回復

八王爺 發表於 2009-9-28 16:14:33 |顯示全部樓層
蜆? 唔係 獅蚶?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-9-28 16:18:21 |顯示全部樓層
蜆? 唔係 獅蚶?
八王爺 發表於 2009-9-28 16:14

都唔係,我唔記得咩名,好似有個螺字,有仲有層 "衣"包住舊肉添!
回復

八王爺 發表於 2009-9-28 17:19:26 |顯示全部樓層
哦~ 真係唔知係乜喎! 包衣螺
回復

新仔 發表於 2009-9-29 08:56:17 |顯示全部樓層
真係好想試吓係咩味呀!
回復

fianfumy 發表於 2009-10-4 23:12:39 |顯示全部樓層
王爺.... 有事請教 , 請問咩是"黃酒"呀 ?

我今日有想過整架, 但沒有其黃酒囉....
回復

孖吉 發表於 2009-10-4 23:32:29 |顯示全部樓層
王爺.... 有事請教 , 請問咩是"黃酒"呀 ?

我今日有想過整架, 但沒有其黃酒囉....
fianfumy 發表於 2009-10-4 23:12

黃酒多數是指 紹興酒 (包括花雕)

王爺,對嗎?
回復

馬修 發表於 2009-10-4 23:45:26 |顯示全部樓層
都唔係,我唔記得咩名,好似有個螺字,有仲有層 "衣"包住舊肉添!
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-28 16:18

你講果d 應該係叫  '黃泥螺'
都係用酒浸架
不過我就唔係咁鍾意食佢
反而蟹就有興趣好多..!!
回復

八王爺 發表於 2009-10-4 23:57:27 |顯示全部樓層
係呀! 黃酒其實係紹興酒。不過,一般煮食用的都係粗用酒,就叫黃酒。
飲的就有不同的名,著名的有 花雕﹑女兒紅...等等。

難得阿 馬修對吃蟹咁有興緻,多啲黎飲杯。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-4 23:59:18 |顯示全部樓層
你講果d 應該係叫  '黃泥螺'
都係用酒浸架
不過我就唔係咁鍾意食佢
反而蟹就有興趣好多..!!
馬修 發表於 2009-10-4 23:45

係呀係呀!黃泥螺!
回復

馬修 發表於 2009-10-5 00:22:41 |顯示全部樓層
係呀! 黃酒其實係紹興酒。不過,一般煮食用的都係粗用酒,就叫黃酒。
飲的就有不同的名,著名的有 花雕﹑女兒紅...等等。

難得阿 馬修對吃蟹咁有興緻,多啲黎飲杯。 ...
八王爺 發表於 2009-10-4 23:57

以前有朋友捉d 雷公蟹去淹 .
淹完再拎黎比我地食 d 味真係好正 唔知點去形容
但又敢食咁多 驚出事.
唯有'損'耐 '損'到無哂味先掉
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-5 00:28:21 |顯示全部樓層
最愛吃酒造的菜, 搞到我好想食, 希望d 濕疹快d 好番, 到時一定要試下!!~~
回復

fianfumy 發表於 2009-10-5 11:24:18 |顯示全部樓層
哎呀 .....我仲以為紹興酒 = 花雕呀 !

我曾經食過 一次 " 醉蟹"  , 是生吃的  , 唔知是潮式 OR 上海 , 總之有花雕酒味 及 鹹的 , 到現時為止都念念不忘 !
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-5 12:38:31 |顯示全部樓層
最愛吃酒造的菜, 搞到我好想食, 希望d 濕疹快d 好番, 到時一定要試下!!~~
jellyfishy 發表於 2009-10-5 00:28

我早幾年有一次濕毒好勁,阿中醫師叫我唔好飲酒住啦!我話唔得喎,去掟飛鏢唔飲酒,冇人同我玩喎!佢話唔好飲啤酒啦,好濕,我話咁烈酒呢?例如威士忌?佢話得喎,不過.... 佢叫我淨飲,乜都唔好溝、冰都唔好加....  
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-5 12:40:15 |顯示全部樓層
王爺,酒浸獅蚶得唔得架?我細過好似食過,但獅蚶殼點至擦得乾淨呢?
回復

八王爺 發表於 2009-10-5 12:56:45 |顯示全部樓層
好有創意喎!酒浸獅蚶,我都未試過。这里的街市都偶然有活獅蚶卖,不過,因為得我一個人食,好難买成斤!半斤又出唔到手..... 都係食咸蟹同 賴尿蝦好咯!

洗獅蚶就慘咯,要逐隻用牙刷擦....手都軟。我留番俾菲傭做!真係衰老闆。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-5 13:02:11 |顯示全部樓層
好有創意喎!酒浸獅蚶,我都未試過。这里的街市都偶然有活獅蚶卖,不過,因為得我一個人食,好難买成斤!半斤又出唔到手..... 都係食咸蟹同 賴尿蝦好咯!

洗獅蚶就慘咯,要逐隻用牙刷擦....手都軟。我留番俾菲傭做; ...
八王爺 發表於 2009-10-5 12:56

我唔介意擦,平時烚黎食都要擦架啦,但用黎生浸.....係咪應該要擦得更加乾淨呢?
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-5 14:23:51 |顯示全部樓層
咁黃酒唔係啤酒, 係咪可以飲多d咁解?
獅蚶, 好似好毒, 少吃少吃~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-5 16:51:49 |顯示全部樓層
咁黃酒唔係啤酒, 係咪可以飲多d咁解?
獅蚶, 好似好毒, 少吃少吃~
jellyfishy 發表於 2009-10-5 14:23

冇人叫你飲多 d ,只不過話你應該可以飲少少而唔影響濕疹啫!

你好唔好大閘蟹架?好就要快 d 好番哂啦,如果唔係..??    掂你都咪掂呀!
回復