翡翠蝦卷 ~ 越南米紙食譜

作者: 八王爺 發表于 2009-6-5 10:06:41
8562 9
因為唔係中式,所以揀咗西式。其實又唔係西式,但係又係前菜,冷盤類。
最好有東南亞式的標題選擇!

材料:越南春卷皮 (4張),大蝦4隻,水仙芒半個,青瓜半條,青檸半個,鹽少許。

做法:大蝦去殼腸,在沸鹽水中烚熟,開邊。
          青瓜切絲,用半茶匙鹽醃10分鐘,出了水倒去。
          水仙芒去皮,肉切長條4條備用。
           春卷皮(米紙) 泡在沸水中(不用很熱,暖水壼倒出黎都得。)
         皮變軟身,用雙手分開約3吋,輕輕拿起(秘技1),放在木枱上。
           (可以用濕毛巾鋪底,但因我用松木枱,不黏皮,沒有問題。)
         近自己的一端留一吋,放上青瓜絲,上面再放水仙芒條,一吋皮邊摺上蓋住芒果。
           (秘技2)蝦肉半邊切口向上放在蓋住的芒果前面,左右兩邊摺向中間,再把芒果摺上蓋住蝦肉。
           再向外卷把皮的收口壓在下面,蝦肉就翻了在上。完成。
           青檸拌碟,吃時才搾汁,喜歡鹹啲可沾魚露吃。
材料

包了青瓜和芒果,摺向蝦肉。

收口,放碟中。

先做了兩條。

切開,加拌碟青檸。

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2009-6-5 10:10:22 |顯示全部樓層
第一~
回復

孖吉 發表於 2009-6-5 10:13:40 |顯示全部樓層
好味 !
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-5 14:25:23 |顯示全部樓層
同斑比那個有d唔同喎~ 睇到都覺清涼~~
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-5 14:26:34 |顯示全部樓層
東南亞式... 我都有諗過... 但到時可能又有人問:有無印式,有無韓式,日式, etc....
回復

八王爺 發表於 2009-6-5 14:45:23 |顯示全部樓層
同斑比那個有d唔同喎~ 睇到都覺清涼~~
jellyfishy 發表於 2009-6-5 07:25

梗係唔同。
青瓜同蝦係最啱味,絕配!
水仙芒香甜,但不會淋gg,成卷嘢都好爽口!
味道清淡,無加添。做頭盤十分醒胃。
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-5 15:42:33 |顯示全部樓層
而且個成本都唔低添~
回復

八王爺 發表於 2009-6-5 15:48:49 |顯示全部樓層
而且個成本都唔低添~
jellyfishy 發表於 2009-6-5 08:42

唔係掛?

青瓜一條$1.60,半條只係$0.8
水仙芒$10x3,只用半个係$1.80
春卷皮$11.00一大包,只用了4張,算$2.0
蝦最貴,都係$32一斤,4只最多咪4両,算$8.0

咁都叫做貴,真係乜都唔使食!
回復

lillian02 發表於 2009-6-5 16:02:58 |顯示全部樓層
8# 八王爺
水仙芒係點樣?
回復

八王爺 發表於 2009-6-5 17:01:23 |顯示全部樓層
水仙芒係長身,皮青綠色。有淡淡果香,味道沒有一般芒果濃。
擺耐咗皮轉淺黃色。

右下那三只咪係水仙芒。好似有人叫象牙芒,因为長長地型。
回復