夏日特飲 ~ Limoncello

作者: 八王爺 发表于 2009-5-20 15:35:19
13724 76

夏天去意大利南部的旅人,必定試過Limoncello。
尤其是西西里和那不勒斯一帶地方,一小瓶一小瓶黃澄澄的美酒,十分養眼。
若有機會去 Capri (卡普利島),睇果個 藍螢洞 (Grotto Azure),一定要去埋島的另一邊Anacapri。
因為Limoncello 係果度嘅特產。
其實也可以自家制,成為一道充滿意國風情的款客飲品。

15 檸檬(大厚皮)
1公升 100-proof 伏特加酒 (我用 Smirnoff Vodka)
1千克糖
1公升清水

1. 用刨皮器打檸檬皮黃色部份刮下來,不要白色的皮,只要黃色。
2. 預備一個2公升的有蓋玻璃瓶,把檸皮泡在1公升的伏特加中 10-20天。等檸皮的精華被酒吸收。
3. 糖和水加熱,搞拌直到糖溶化。放涼。
4. 除去檸皮,把糖水混合伏特加酒。封蓋,放在雪櫃40天以上,可以隨時取出來飲用。
5. 飲用時可淨飲,或加冰,或加果汁做成雞尾酒。
非常夏日的特飲,檸香飄飄。

檸檬除衫

伏特加酒

金光閃閃

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2009-5-20 17:26:46 |顯示全部樓層
相!!
GOODluck20x 發表於 2009-5-20 17:36:20 |顯示全部樓層
原來八王爺 也好杯中物
alexander 發表於 2009-5-20 18:00:22 |顯示全部樓層
八王爺, 15 檸檬(大厚皮) 係點解?
係咪要15個檸檬的黃色皮?
阿四 發表於 2009-5-20 18:48:24 |顯示全部樓層
我地都鍾意飲呢隻酒,貪佢易入口,啱啱屋企有一支,飲完學王爺自己釀.
P1030312 (Small).JPG
alexander 發表於 2009-5-20 18:52:00 |顯示全部樓層
我都想試下, 但係我要諗下15個檸檬肉點用先~
暫時都係買支現成好D
八王爺 發表於 2009-5-21 09:27:14 |顯示全部樓層
阿四,你枝 檸檬仙露 係邊豎買架?
等我都買枝試吓佢夠唔夠正宗先。

要用大﹑厚皮 檸檬呀!
Pinkcat 發表於 2009-5-21 09:52:16 |顯示全部樓層
好有興趣, but 真係要落足 1千克糖? 好似好甜.......
虛宿寶瓶 發表於 2009-5-21 10:08:00 |顯示全部樓層
我都係 concern 15 隻檸檬點用嘅問題!

王爺,咁你又點處置你個 15 隻檸檬?
八王爺 發表於 2009-5-21 11:57:07 |顯示全部樓層
用得好快。
我啲女用黎做 檸蜜/檸水/檸賓,一日用3個。
我就做檸薑茶/Smirnoff Ice/Gin Tonic。
仲可以蒸烏頭,西檸鷄....
虛宿寶瓶 發表於 2009-5-21 11:58:37 |顯示全部樓層
用得好快。
我啲女用黎做 檸蜜/檸水/檸賓,一日用3個。
我就做檸薑茶/Smirnoff Ice/Gin Tonic。
仲可以蒸烏頭,西檸鷄....
八王爺 發表於 2009-5-21 11:57

你一家幾口,當然啦..............
阿四 發表於 2009-5-21 17:54:57 |顯示全部樓層
阿四,你枝 檸檬仙露 係邊豎買架?
等我都買枝試吓佢夠唔夠正宗先。

要用大﹑厚皮 檸檬呀!
八王爺 發表於 2009-5-21 09:27

cityxxxxx 買架,$2xx左右,
我朋友嫁咗去意大利,佢成個意大利鬼婆咁,佢話呢隻飲得吓喎!
八王爺 發表於 2009-5-21 23:01:53 |顯示全部樓層
貴呀! 不过入口酒都係咁上下。
唔好講人地變咗意大利媳婦,自己去咗4次,都少少愛上咗果度啲風味。
茉莉花 發表於 2009-5-22 00:08:08 |顯示全部樓層
將個recipe既份量除5, 咪唔使用成15個檸檬囉~
kslee 發表於 2009-5-22 00:28:08 |顯示全部樓層
睇Discovery Channel, 話用當地檸檬(似轆柚咁)先去有神韻,但真係檸檬味好濃。
LHS1 發表於 2009-5-22 01:16:44 |顯示全部樓層
「4. 除去檸皮,把糖水混合伏特加酒。封蓋,放在雪櫃40天以上,可以隨時取出來飲用。」?為何要放40天?檸皮的味道應該早己浸入到酒內了啊!
Pinkcat 發表於 2009-5-22 09:53:14 |顯示全部樓層
14# 茉莉花

係喎!  一言驚醒!
八王爺 發表於 2009-5-22 09:57:14 |顯示全部樓層
睇Discovery Channel, 話用當地檸檬(似轆柚咁)先去有神韻,但真係檸檬味好濃。
kslee 發表於 2009-5-21 17:28

當地檸檬真係好大個,無柚子咁大,不過,都成只手掌咁大。
但係,果啲超級大檸檬皮味較淡。
八王爺 發表於 2009-5-22 10:02:53 |顯示全部樓層
講開又引起我對意大利的懷念。

當地的水果摊。Napoli (Naples)

藍螢洞內。Capri - Bule Grotto
jellyfishy 發表於 2009-5-22 10:07:17 |顯示全部樓層
係呀~ Napoli 係幾特別.
個次我淨係去左Pompai 古城和Sorrento, 無時間再南下去Sicily, 朋友都說西西里很美啊~~
1234下一頁