種出鳥來 (短少精桿)

作者: Dennis 發表于 2009-5-13 09:54:23
142452 1209

INDEX

築巢生蛋
雀蛋, 雀媽, BB出世, 出世第三日, 餵哺BB, 羽翼初成, 出世一週
ThanksGiving for Friends' Giving!!!
積媽威尼斯狂歡牛, Sinn. Super Orange(by Newbie), 香雪球(by 格子), 海豚花(by Oneonewe),  格子超經典垂牛<必看!>,嘩嘩, 木春菊(by 格子), 水仙花籃, 小蒼蘭(by 格子), 天使花(by 黃靚靚), 人參榕(by 格子), 哨兵花(by Pauline), 樹蘭(by卿記), K.Mother's lipstick(by黃靚靚), 流鼻涕(by Newbie), 鐵線蓮(by Fanny), 角堇(by格子), 猫鬚草(by Newbie),  巴西鳶尾&美人蕉(by黃靚靚), 紫鳳凰(by蕙蕙) , 角堇:黃/紫小蒼蘭(by 格子),  藍雪花(by Alex), 黃靚靚花猫, 黃靚靚的風雨蘭, 紅雞蛋花(by黃靚靚), 黃靚靚的風雨蘭(白/黃色)

朱頂蘭 Amaryllis

我的花
蘿藦類Caralluma Crenulata: 花照
秋石斛: 花照 , 新芽換盆
沙漠玫瑰: 花照
小花矮牽牛: 花照
黑眼蘇珊: 花照1 , 花照2 , 再種
天使之眼: 花照
巴西鳶尾: 花照 , 開花gif
百合: 花照
懸垂石斛: 花照1 , 花照2
重瓣蝶豆: 花照
重瓣蜀葵: 花照
白蟬,樹蘭,茶花: 花照
斑葉毬蘭Hoya carnosa (variegata): 花照1 , 花照2 , ,  花照3, 新花冧gif, 續花gif
粉鐵炮百合: 花照
黃鐵炮百合: 花照
朵麗蘭: 花照
猫鬚草: 花照
紅嘉蘭: 花照
風雨蘭Grandiflora: 花照
風雨蘭Rosea: 花照
印度鬼椒
嘉多利亞: 花照
萬代蘭: 花照
鐵線蓮: 花照
巴比龍: 花照
文心蘭: 花照
大鄧伯: 扞插開花
貝母蘭: 花照
馬齒牡丹: 花照及扞插

螢火蟲

****種出鳥來正式開始****

榕樹4呎多高,
嚮吉吉島十蚊買咗隻假鷹, 諗住可以令d雀仔唔敢黎
點知,尋晚行埋d花度, 無啦啦有隻野飛出黎, 差d比佢嚇死, 隻假鷹真係冇料到!
今朝又上天台睇吓d花, 又有隻野飛出黎, 我心諗: d雀仔有冇咁鐘意飛黎玩呀! 有人黎到應該即刻飛走啦!
所以我檢查吓, 真係比我發現有個雀巢嚮棵榕樹度...仲有三隻蛋添! 好開心啦!

不過有個問題, 自動灑水會照頭淋, 如果d雀仔bb出世便麻煩了....
調整大小print job.jpg

評分

查看全部評分

Pinkcat 發表於 2009-5-13 09:56:25 |顯示全部樓層
雀都俾你種到?  Cool~
回復

Dennis 發表於 2009-5-13 10:05:04 |顯示全部樓層
雀都俾你種到?  Cool~
Pinkcat 發表於 2009-5-13 09:56

Yes! 我發現兩個簡單道理:
1)每日淋水便可以種到雀
2)千祈唔好信吉吉島用黎嚇雀嗰隻假鷹,佢係癈嘅!
回復

pauline 發表於 2009-5-13 10:10:14 |顯示全部樓層
很開心, 真可愛, 正明你間屋風水好!
回復

yuwaiman 發表於 2009-5-13 11:11:22 |顯示全部樓層
淨係花香係唔夠架, 而家加埋鳥語咪 perfect 囉
回復

花草之家 發表於 2009-5-13 12:05:50 |顯示全部樓層
雀仔間屋仲起得好靚添
回復

Dennis 發表於 2009-5-13 12:26:34 |顯示全部樓層
4# pauline

Thank you!
不過鳥蛋好似會引蛇.... 真擔心!
回復

vincentma 發表於 2009-5-13 13:09:54 |顯示全部樓層
有雀仔黎起屋,正!你果處有圍牆,唔怕蛇喇!唔好幫佢地拆屋,好難得架!
回復

格子 發表於 2009-5-13 13:51:54 |顯示全部樓層
好過癮啊
回復

cf0 發表於 2009-5-13 13:56:48 |顯示全部樓層
仲以為你比人欺騙了, 仲講埋粗口,

原來真係 " 鳥語花香 "
厲害! 厲害!
回復

Ahgrey 發表於 2009-5-13 14:03:08 |顯示全部樓層

睇题目重以為你講粗話...小心千其唔好嚇親雀雀同摸d鳥蛋呀, d雀會放棄唔'夫'的...
回復

Dennis 發表於 2009-5-13 14:41:34 |顯示全部樓層
睇题目重以為你講粗話...小心千其唔好嚇親雀雀同摸d鳥蛋呀, d雀會放棄唔'夫'的...
Ahgrey 發表於 2009-5-13 14:03

個天台我要成日上去涼衫, 又要睇吓其他幼苗生長成點....
唔知比間屋仔放係附近, 佢識唔識般竇呢?
回復

Ahgrey 發表於 2009-5-13 15:17:42 |顯示全部樓層
只要唔好行咁近, 同埋搖到棵樹, 都可以, 但打風就慘d......而家放屋仔冇用喇, 因蛋已生咗, 唔會搬喇.......上次我放咗個鳥屋仔系樹上, 點知比隻青蛙住咗....
回復

Dennis 發表於 2009-5-13 19:20:38 |顯示全部樓層
只要唔好行咁近, 同埋搖到棵樹, 都可以, 但打風就慘d......而家放屋仔冇用喇, 因蛋已生咗, 唔會搬喇.......上次我放咗個鳥屋仔系樹上, 點知比隻青蛙住咗.... ...
Ahgrey 發表於 2009-5-13 15:17

打風確實係一個好大問題... 其實棵榕好細, 唉!點算....add5icon
唔知用d沙包圍住佢work唔work?add3icon
回復

Ahgrey 發表於 2009-5-13 23:09:35 |顯示全部樓層
等雀雀出咗世先算喇, 又未打風, 而家擔心都冇用架, 係咪?.......
回復

Dennis 發表於 2009-5-15 09:27:42 |顯示全部樓層
今朝再去觀查吓個雀巢 , 隻雀見到我即刻飛走咗(唔知幾時先做到friend )
睇睇吓, 原來唔止三隻蛋, 係四隻至岩!add4icon
嗰隻雀仔應該係叫喜鵲, 一隻哺蛋, 另一隻嚮附近睇水, 我一上天台便聽到一隻係度叫add10icon , 好齊心啦!
上網睇呢隻雀嘅蛋要哺18日, 假設我發現佢嗰日係第一日,即係端午前啲bb出世啦!但係我見有兩隻蛋出現裂痕。。。add5icon 希望佢哋大步檻過啦!
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-15 10:47:03 |顯示全部樓層
有喜鵲係您屋企起巢仲生埋蛋添?
Dennis 您好事近了!
回復

Dennis 發表於 2009-5-15 10:57:34 |顯示全部樓層
嘩add5icon黃女仕妳不要嚇我啊.....add2icon
回復

ToTo 發表於 2009-5-15 17:02:22 |顯示全部樓層
哇~ 恭喜~恭喜~
回復

echowong 發表於 2009-5-15 22:01:57 |顯示全部樓層
哇~恭喜晒啊~
裂痕?係咪BB啄緊個殼出緊世呀?
另外,我見過D雀仔BB大得好快
兩個禮拜已經大到跟媽咪飛走左
到時應該都未有風打到來 哈哈~
回復