第一只與最後一只的豬籠草

作者: irishuen 发表于 2009-5-5 13:16:58
2374 15
第一次行過森記見到d 超迷你豬籠草, 就覺得佢好得意, 但冇買到
第二次見到百佳有得賣, 買了一只(中型size)回來種, 種得不是很好, 應該不會再買了, (因為不太夠陽光)

買回來的時候很醜, 籠同葉都變晒啡, 養下養下養返靚
而且仲越來越大只
前幾日還好好的, 今日返來公司見到佢唔知點解d 葉啡, 黃左!!
(應該係佢個盆d 水蒸發哂, 唔夠濕)

最近佢生返好多籠出來, 很可愛呢(但很大只), 佢入面仲有水係度

我這樣種岩嗎?? 它需要多些光嗎??

個白色盆是長期有水的

個白色盆是長期有水的

開左啦!

開左啦!
irishuen 發表於 2009-5-8 14:49:15 |顯示全部樓層
13# irishuen

惹來了蚊螆會引起同事的不滿嗎?
claudiatang 發表於 2009-5-8 13:50

我果邊就冇乜人坐, 連我就4個人, 我都好擔心, 話哂公家地方, 我已經種左好多迷岩同av 係度, 唔係咁好...
如果真係好多蚊, 我就要帶佢走了.....(回家去)

第二只開的....好大隻呀!!!

第二只開的....好大隻呀!!!

第一只開的

第一只開的
claudiatang 發表於 2009-5-8 13:50:31 |顯示全部樓層
13# irishuen

惹來了蚊螆會引起同事的不滿嗎?
irishuen 發表於 2009-5-8 13:49:22 |顯示全部樓層
仲有, 佢個新籠又大左....但又未開....似乎....仲有機會大.....
irishuen 發表於 2009-5-8 13:48:15 |顯示全部樓層
辦公室夠光呀, 因為下午開始有強光, 而且西斜入黎,
我發現自從佢開左之後...多左好多蚊滋係度fly, 平時都冇乜, 一星期都見唔多一隻
淨係今個星期見到成4-6隻, 我懷疑佢吸引晒d 蚊過黎,
前日仲有隻比個籠還大的烏蠅比佢吸引左, 又入唔到個籠, 一味周圍fly

唔係真係咁大隻呀.....千期唔好呀....神呀神保有佢唔好咁大只呀....
maggielawkm 發表於 2009-5-8 13:23:15 |顯示全部樓層
咁遲下你一定後悔都似喇.N. ventrata 好鬼大棵架.種佢1-2年到,佢可以食左你個窗(如果你種得好)
dryfish 發表於 8-5-2009 12:41

你講得好攪笑~~ 食左你個窗
claudiatang 發表於 2009-5-8 13:04:33 |顯示全部樓層
7# kindzifai

我唔知喎.....佢個籠自己有D 水係入面
我需唔需要加水俾佢???
irishuen 發表於 2009-5-6 23:17

在辦公室種不會有蟲蟲讓它食吧﹗光是水就足夠嗎﹗
dryfish 發表於 2009-5-8 12:42:16 |顯示全部樓層
我就俾佢食左,都有小小後悔...
dryfish 發表於 2009-5-8 12:41:37 |顯示全部樓層
我覺得佢真係好大棵, 佢宜家個籠都有5cm(好似有發大既積像 ), 之前d 籠都係得3.5cm 左右, 都唔知點解會大左咁多
我見到森森果d 好好好細架喎! 成棵好似得直徑4cm 到!! 本身我都係想買果d, 細細棵得意好多
我果棵 ...
irishuen 發表於 2009-5-6 08:18

咁遲下你一定後悔都似喇.N. ventrata 好鬼大棵架.種佢1-2年到,佢可以食左你個窗(如果你種得好)
irishuen 發表於 2009-5-6 23:17:16 |顯示全部樓層
7# kindzifai

我唔知喎.....佢個籠自己有D 水係入面
我需唔需要加水俾佢???
kindzifai 發表於 2009-5-6 22:32:27 |顯示全部樓層
個籠係咪要放dd水入去
幾多先夠呢?
irishuen 發表於 2009-5-6 08:18:11 |顯示全部樓層
4# irishuen

咁最大果個暫時有幾大??
對於我呢個己經夠細! 啊, 咁你有無後悔無買森森果個?
呢個如果養得好都唔怕再買多盆丫
kit614 發表於 2009-5-5 22:57

我覺得佢真係好大棵, 佢宜家個籠都有5cm(好似有發大既積像 ), 之前d 籠都係得3.5cm 左右, 都唔知點解會大左咁多
我見到森森果d 好好好細架喎! 成棵好似得直徑4cm 到!! 本身我都係想買果d, 細細棵得意好多
我果棵...直徑成13cm呀!! 冇咁多位俾佢住呀! 真係"一棵就夠哂數"
kit614 發表於 2009-5-5 22:57:59 |顯示全部樓層

4# irishuen

咁最大果個暫時有幾大??
對於我呢個己經夠細! 啊, 咁你有無後悔無買森森果個?
呢個如果養得好都唔怕再買多盆丫
irishuen 發表於 2009-5-5 16:33:10 |顯示全部樓層
! 百佳又賣幾錢啊?
細細隻, 正~!
kit614 發表於 2009-5-5 14:14

我覺得佢不算細了, 算中型size, 好似$28, 連盆
kit614 發表於 2009-5-5 14:14:24 |顯示全部樓層
! 百佳又賣幾錢啊?
細細隻, 正~!
maggielawkm 發表於 2009-5-5 13:22:29 |顯示全部樓層
加油呀~ 我覺得好得意哩