香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 大蝦海鮮伊面

大蝦海鮮伊面

作者: 八王爺 發表于 2009-5-4 12:59:00
2638 7
見到各位講食虾咁熱鬧,我又黎。

IMG_1698.JPG IMG_1697.JPG IMG_1694.JPG IMG_1704.JPG

材料: 大虾2只($49),海扇貝6只($28),荷包魷一只($17),伊面一個(大$5.5),蒜蓉8瓣,芝士碎50克(mozzarella)。
做法:伊面用沸水泡軟,剛剛軟身就要撈起,不要吸太多水。海扇貝洗淨,加蒜蓉蒸熟。
           出了的汁加入伊面中,讓伊面吸收。
           大虾洗淨,去爪和頭上的角,開邊去腸。
           開邊處沾生粉,蒜蓉下鍋,煎香加虾,煎約8分鐘。
            荷包魷洗淨,切花,加入大虾中。喜歡酒味的可加點brandy。
            虾魷出汁,加扇貝和伊面。若此時汁不夠,可加少少上湯。
             加芝士碎,上碟。

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2009-5-4 13:03:44 |顯示全部樓層
嘩~~ 你地今日專蝦d蝦啊~~~ 
回復

新仔 發表於 2009-5-4 13:06:19 |顯示全部樓層
哇! 大蝦海鮮伊面咁正, 唔過黎食對唔住自己啦! 多謝多謝
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-4 13:06:38 |顯示全部樓層
哈~蝦~我最鍾意食~
回復

八王爺 發表於 2009-5-4 14:37:55 |顯示全部樓層
哩種大虾我都係第一次買,長過支牙刷。原來成只都係羔,好正呀!
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-5-4 14:40:18 |顯示全部樓層
哩種大虾我都係第一次買,長過支牙刷。原來成只都係,好正呀!
八王爺 發表於 2009-5-4 14:37

膽固醇萬歲
回復

八王爺 發表於 2009-5-4 15:00:10 |顯示全部樓層
dor dor 都鍾意羔 ....

真係好大只。旁邊果支係成人牙刷。
回復

hellokitty_971 發表於 2009-5-5 01:33:35 |顯示全部樓層

岩呀岩呀, monkey (97).gif monkey (97).gif monkey (97).gif

全部我都鍾意食, monkey (24).gif monkey (24).gif
回復