温室問題

作者: geminickh 发表于 2009-4-15 09:14:30
982 12
但花寶個温室只淨一個 , 未有新貨番 , 都要 98元 呀 , 好貴呢 !
佢的高度若 10吋 闊度若 8吋 (直徑 ) 頂部有個大孔呢 , 咁係唔係會走掉d水氣呀 , 這樣咪只可保温而不可保濕 ,
要是這樣請問各位可否相告 你地用緊的温室模樣是點樣 可否貼圖呢 ?
已供我些新手作個參考呢 .
因我和其他新手都有類似的問題呢 , 因我都用過好多方法去做保温的 , 試過用微波爐環保盒 用了發覺太矮 唔得 ,
蛋榚盒做到但水氣原邊流出 唔得 , 試過用高身杯 效果不佳 .

希望各位 花友 入來傾下分享下 , 我做錯 d 乜野逹不到好的效果
geminickh 發表於 2009-4-15 21:10:06 |顯示全部樓層
係o番 , 都唔記得同各位有心人在此討論得到的意見講番聲 多謝 , 謝謝各位的熱心討論和意見 ,
如有任何新發現請再post上來再傾傾好嗎各位花友
geminickh 發表於 2009-4-15 21:03:48 |顯示全部樓層
HIHI , 各位 , 我都去了花寶看過 但個價錢都貴過 你地講 LEO 果到呢 , 我今天買了一個放碗碟的
碟的膠箱 , 都好大個下 試下看看得唔得 , 而 LEO 果隻我見到花寶用來當花盆用的 矮過我個隻但大過我個膠箱 不過都要成40元呀 , 咁好似你個隻會好D呢
WENDYCKL 發表於 2009-4-15 19:40:44 |顯示全部樓層
11# 小天使

透明頂膠蓋是軟膠,好似蛋卷蓋一樣,但不會太軟身,你可以去花x看吓。
小天使 發表於 2009-4-15 19:31:24 |顯示全部樓層
平時我都係用都膠杯/蛋卷盒做保溫室,但想買個大些可放得入多幾盆,剛巧去leo處見到,價錢都算ok,所以只買一個試用吓。
WENDYCKL 發表於 2009-4-15 19:17

佢係咪都係軟膠黎架?
WENDYCKL 發表於 2009-4-15 19:17:59 |顯示全部樓層
平時我都係用都膠杯/蛋卷盒做保溫室,但想買個大些可放得入多幾盆,剛巧去leo處見到,價錢都算ok,所以只買一個試用吓。
小天使 發表於 2009-4-15 19:00:03 |顯示全部樓層
都幾大個bor...我岩岩落街搜羅左個瑞士卷盒...本來去左d園藝鋪到問個個都唔知咩係溫室...要我講果d箱佢地先明...但間間都冇
WENDYCKL 發表於 2009-4-15 18:50:36 |顯示全部樓層
4# 小天使

我的保溫室係這個樣,不過是沒有底層,如要另加$2x/個,我覺得似乎太貴不值。

透明蓋有活動開/關

透明蓋有活動開/關
小天使 發表於 2009-4-15 14:22:14 |顯示全部樓層
4# 小天使

等我今晚番屋企影相post上來給你看。
WENDYCKL 發表於 2009-4-15 14:10

好呀...唔該你...
WENDYCKL 發表於 2009-4-15 14:10:42 |顯示全部樓層
4# 小天使

等我今晚番屋企影相post上來給你看。
小天使 發表於 2009-4-15 13:29:41 |顯示全部樓層
我剛剛去leo到也買了一個保温室,價$5X/個,價比花X平很多
WENDYCKL 發表於 2009-4-15 12:15

可唔可以POST張相黎睇吓呀?
WENDYCKL 發表於 2009-4-15 12:15:08 |顯示全部樓層
我剛剛去leo到也買了一個保温室,價$5X/個,價比花X平很多
Fleur 發表於 2009-4-15 10:21:18 |顯示全部樓層
你可以去leo到買温室,因為喺佢供應俾花x, 應該平啲. 頂上氣孔可以開關架.

我都用個好多種唔同溫窒(除咗以上專用溫室), 但個人經驗覺得如果插葉用膠水杯最好(上面加保鮮紙保濕唔開孔), 4月1日入了膠杯嘅葉已經生根而且未曾要淋水.

如果批根重種,我用膠袋,惠x賣一大卷,可撕出嗰隻.又平而且唔會因為太多av放在一起有過濕情況同避免有細菌互相傳染.