香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 香軟椰賓

香軟椰賓

作者: freddywongdy 發表于 2009-3-1 09:51:54
5066 20

好鍾意食新鮮出爐椰賓, 最鍾意佢上層焦香脆口,
內層充滿香濃椰絲...
不過去出面買好難有新鮮出爐,
死實實又凍冰冰咁,
有材料, 不如自己整啦!

材料 :
高筋粉          225 g
底筋粉           25 g
奶粉             10 g
牛油             30 g
酵母             10 g
清水             110 g
中蛋              1 隻
幼鹽             1.5 g  
砂糖              50 g

椰賓餡材料:
椰茸              100 g
牛油               35 g
砂糖              110 g
中蛋               1 隻

做法:
酵母用水開勻,
奶粉, 高底筋粉, 砂糖先拌勻,
放於平面開火山口, 將蛋, 牛油放於中間與粉
搓開, 其間分3次加入清水, 將粉糰搓至起筋及
柔滑.
第一次發酵
麵糰放於盆中, 用保鮮紙包好, 放入可保溫成器中.
盛器加小小水加熱到 50 - 60 度, 蓋好, 待麵糰發酵.
時間約 30 - 40 分鐘. 粉團發酵至 8 成至 1 倍就可!
秘訣係: 用食指拈粉快手插入已發起麵糰,
只要見手指洞極慢速上升 / 不上升,
就係已經發酵完成.
等待發酵期間, 就做椰賓餡!
只要將所有餡材料用手快速拌勻就可.
取出發好第一次酵o既麵糰,
平面及木棍撒上粉, 放麵糰轆平, 舖上椰絲餡,
捲好, 切成合適大細.
放入圓形 / 長形包模中.
用保鮮紙包好, 再放回保溫容器再發第二次酵,
時間約 20 - 30 min. 發酵到 8 成至 1 倍.
爐200度預熱15min.
入爐200度焗20-25min, 見包邊開始轉黃,
可轉180度同閂上行發熱線.
見金黃色包面就可出爐.
放涼後就可脫模.
包又熱又軟充滿椰香! Yumme!
完成   

搓好粉

搓好粉

進行第一次發酵

進行第一次發酵

預備椰餡

預備椰餡

約1小時第一次發酵完成

約1小時第一次發酵完成

取出碌平及卷上椰餡切件

取出碌平及卷上椰餡切件

放入包模再第二次發酵

放入包模再第二次發酵

發大約8成取出入爐

發大約8成取出入爐

出爐放涼脫模

出爐放涼脫模

完成 又軟又香

完成 又軟又香

評分

查看全部評分

freddywongdy 發表於 2009-3-7 17:05:20 |顯示全部樓層
好吸引
不過呢個係高難度項目 ~
曇花一現 發表於 2009-3-4 23:09

唔~~ 比起好多野, o黎個已經係唔難嫁啦!
回復

freddywongdy 發表於 2009-3-7 17:04:37 |顯示全部樓層
吓!又搓皮, 又搓餡, 又發酵, http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(76).gif
「有材料, 不如自己整」???講就易, 做就難 lorhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20( ...
Agnes 發表於 2009-3-4 22:56

係有D技巧同時間嫁, 不過整得多就變得簡單啦!
回復

freddywongdy 發表於 2009-3-7 17:03:17 |顯示全部樓層
椰賓,我所喜愛也,親自做的一定更加美味啦!100%支持你.
tongtony 發表於 2009-3-3 21:18

Thank you!
回復

nuage 發表於 2009-3-5 00:31:48 |顯示全部樓層
上次整6個薯仔包 , 我是用放入雪櫃做低溫發酵 , 第2天我出咗街 , 叫工人下午焗 , 比工人及囡囡下午茶  , 唔好話影相 , 我回到家已經得番一個包留比我食咋 .....

下次我再整再POST 上來 ..... 你的椰賓都好吸引 ,  ...
fianfumy 發表於 2009-3-2 23:14

薯仔包未食過﹗好想試吓﹗唔知有無機會食﹗
回復

曇花一現 發表於 2009-3-4 23:09:12 |顯示全部樓層
好吸引
不過呢個係高難度項目 ~
回復

Agnes 發表於 2009-3-4 22:56:30 |顯示全部樓層
吓!又搓皮, 又搓餡, 又發酵,
「有材料, 不如自己整」???講就易, 做就難 lor
回復

tongtony 發表於 2009-3-3 21:18:59 |顯示全部樓層
椰賓,我所喜愛也,親自做的一定更加美味啦!100%支持你.
回復

freddywongdy 發表於 2009-3-3 19:22:47 |顯示全部樓層
上次整6個薯仔包 , 我是用放入雪櫃做低溫發酵 , 第2天我出咗街 , 叫工人下午焗 , 比工人及囡囡下午茶  , 唔好話影相 , 我回到家已經得番一個包留比我食咋 .....

下次我再整再POST 上來 ..... 你的椰賓都好吸引 ,  ...
fianfumy 發表於 2009-3-2 23:14

期待中! 記得教埋大家整喎!
回復

fianfumy 發表於 2009-3-2 23:14:58 |顯示全部樓層
正! 整吖整吖! 期待中!
freddywongdy 發表於 2009-3-1 23:10

下次我再整再POST 上來 ..... 你的椰賓都好吸引 , 等我做番一兩次包粗番熟手先整你個椰賓先 .
回復

nuage 發表於 2009-3-2 23:10:40 |顯示全部樓層
我同屋企人都好鐘意食﹗多謝你﹗
請問我用相同材料放係麵包機整得唔得呢?
回復

freddywongdy 發表於 2009-3-2 23:01:11 |顯示全部樓層
好好味呀.....
maymay靚 發表於 2009-3-2 00:02

係呀! 自己整仲無咁油膩呢!
回復

maymay靚 發表於 2009-3-2 00:02:07 |顯示全部樓層
好好味呀.....
回復

freddywongdy 發表於 2009-3-1 23:13:31 |顯示全部樓層
嗰模需唔需要搽油呢?
keung 發表於 2009-3-1 19:30

唔駛嫁, 撒一層薄粉上模就得!
回復

freddywongdy 發表於 2009-3-1 23:12:12 |顯示全部樓層
好勁R!!
我只是整過椰TART !!!!
sifenamok 發表於 2009-3-1 19:25

好味呀! 椰撻都係我至愛之一!
回復

freddywongdy 發表於 2009-3-1 23:10:59 |顯示全部樓層
嘩 ....好好味呀 .
我都好耐冇整麵包啦 , 上一次整都是整 "薯仔包" .
fianfumy 發表於 2009-3-1 15:03

正! 整吖整吖! 期待中!
回復

freddywongdy 發表於 2009-3-1 23:09:23 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(86).gif甜品小王子好犀利呀
BanbieChan 發表於 2009-3-1 09:58

唔犀利! 你地都不惶多樣呀! 其實都唔難整, 不過就係要好多時間囉!
回復

keung 發表於 2009-3-1 19:30:33 |顯示全部樓層
嗰模需唔需要搽油呢?
回復

亞實 發表於 2009-3-1 19:25:27 |顯示全部樓層
好勁R!!
我只是整過椰TART !!!!
回復

fianfumy 發表於 2009-3-1 15:03:54 |顯示全部樓層
嘩 ....好好味呀 .
我都好耐冇整麵包啦 , 上一次整都是整 "薯仔包" .
回復

12下一頁