蜜糖肉桂香蕉吐司

作者: freddywongdy 发表于 2009-2-10 18:58:02
3013 23

今日晏晝又搵野食, 點知雪櫃又係乜都無!
見到枱面有梳蕉同麵包, 可以整D咩呢!?
就整o黎個 :  蜜糖肉桂吐司

材料:
方包         3塊
香蕉              3條
肉桂粉          適量
蜜糖              適量           

做法:
焗爐180度預熱15min.
先舖好鍚紙, 放上方包,
香蕉一條切出長片, 平均舖於方包上,  
平均地撒上肉桂粉於香蕉片上,
再响上面淋上適量蜜糖.  
入爐180度焗 20 - 25min 要睇火!
見蕉片轉金黃就可!
完成
熱辣辣好好食!

預備材料

預備材料

方包排好

方包排好

舖上香蕉片

舖上香蕉片

撒上肉桂粉

撒上肉桂粉

淋上蜜糖

淋上蜜糖

焗完食得

焗完食得

評分

查看全部評分

keung 發表於 2009-2-25 19:27:06 |顯示全部樓層
好方便製作的品甜
曇花一現 發表於 2009-2-25 14:51:25 |顯示全部樓層
多謝分享 ... 讓我享受了一個好正既自家下午茶

freddywongdy 發表於 2009-2-24 20:44:18 |顯示全部樓層
唔使焗,就咁食健康啲。
都好味。
八王爺 發表於 2009-2-13 14:26

都得! 下面可以搽d花生醬仲好!
八王爺 發表於 2009-2-13 14:26:25 |顯示全部樓層
唔使焗,就咁食健康啲。
都好味。
freddywongdy 發表於 2009-2-12 09:33:24 |顯示全部樓層
係 wor, 要脆脆地麵包加軟軟地香蕉趁熱食先好!就算唔簡易都要一試http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(11).gif
Agnes 發表於 2009-2-11 14:36

o黎個已經係超簡易嫁啦Agnes! 哈~~
freddywongdy 發表於 2009-2-12 09:32:06 |顯示全部樓層
麵包 + 香蕉已好高熱量喎 ..... 再加雪糕 , 咁未好 .....  !
fianfumy 發表於 2009-2-11 14:36

係喎, 加多個雲妮拿雪糕球就perfect啦!
食左先算啦! 最多做返多D運動姐!
freddywongdy 發表於 2009-2-12 09:30:14 |顯示全部樓層
個賣相非常漂亮呀 ..... 未道應該幾好味 .
你就地取材 , 好叻叻呀 !
fianfumy 發表於 2009-2-11 13:01

Thanks ar ff!
屋企唔係成日有咁多雜食, 無計! 有乜食乜囉!
maymay靚 發表於 2009-2-11 14:53:09 |顯示全部樓層
15# fianfumy

咁咪肥死我lo,,,,  haha..
Agnes 發表於 2009-2-11 14:36:42 |顯示全部樓層
Agnes! o黎個要袗熱食先得嫁! 拎到出黎凍左就唔好食囉!
freddywongdy 發表於 2009-2-11 10:32

係 wor, 要脆脆地麵包加軟軟地香蕉趁熱食先好!就算唔簡易都要一試
fianfumy 發表於 2009-2-11 14:36:24 |顯示全部樓層
fian- 原來你都唔 like 玉桂,,
咁不如落雪榚啦,,, 香蕉+雪榚好夾呀.http://qqface.knowsky.com/jaozi/jaozi%20(15).gif  哈哈﹏
maymay靚 發表於 2009-2-11 14:30

麵包 + 香蕉已好高熱量喎 ..... 再加雪糕 , 咁未好 .....  !
maymay靚 發表於 2009-2-11 14:30:02 |顯示全部樓層
fian- 原來你都唔 like 玉桂,,
咁不如落雪榚啦,,, 香蕉+雪榚好夾呀.  哈哈﹏
fianfumy 發表於 2009-2-11 13:01:28 |顯示全部樓層
今日晏晝又搵野食, 點知雪櫃又係乜都無!
見到枱面有梳蕉同麵包, 可以整D咩呢!?
就整o黎個 :  蜜糖肉桂吐司

材料:
方包         3塊
香蕉              3條
肉桂粉          適量
蜜糖              適量     ...
freddywongdy 發表於 2009-2-10 18:58

個賣相非常漂亮呀 ..... 未道應該幾好味 .
你就地取材 , 好叻叻呀 !
fianfumy 發表於 2009-2-11 12:59:52 |顯示全部樓層
freddy, 我唔鐘意玉桂個陣味, 可以轉用咩代替呢???   芝士粉得嗎??
maymay靚 發表於 2009-2-11 11:05

me too ...我都食唔到肉桂味呀 .
freddywongdy 發表於 2009-2-11 11:37:08 |顯示全部樓層
freddy, 我唔鐘意玉桂個陣味, 可以轉用咩代替呢???   芝士粉得嗎??
maymay靚 發表於 2009-2-11 11:05

Hi May, 芝士粉都得, 不過D味怪D, 因為之前食過香蕉芝士飛碟, 個味唔係咁match!
可以試下: 1. 包面搽左花生醬先再舖香蕉, 再淋D蜜糖.  2. 响香蕉上面撤D杏仁片再加D入爐朱古力碎.
              3. 包面搽吉士醬先再舖香蕉. etc.
maymay靚 發表於 2009-2-11 11:05:18 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2009-2-11 10:34:00 |顯示全部樓層
I must try this oneadd14icon
jo_jo 發表於 2009-2-11 00:58

Don't hesitate! Let's do it!
freddywongdy 發表於 2009-2-11 10:32:51 |顯示全部樓層
我最鍾意食蕉蕉
sifenamok 發表於 2009-2-10 22:32

Me too! 香蕉可以整好多野食嫁!
freddywongdy 發表於 2009-2-11 10:32:10 |顯示全部樓層
hi, Freddy, 又有「簡易」好介紹嗱!材料好似好簡單 wor!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(19).gif
吓, 要等 20-25 min和睇火呀?咁就唔易整啦!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn ...
Agnes 發表於 2009-2-10 22:01

Agnes! o黎個要袗熱食先得嫁! 拎到出黎凍左就唔好食囉!
jo_jo 發表於 2009-2-11 00:58:28 |顯示全部樓層
I must try this oneadd14icon
12下一頁