積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
322761 4062

分番D食得0既過黎呢一邊先 .....
青瓜 ~~
唔知下星期有無得食呢 ?
P1120799 (Small).JPG
P1130131 (Small).JPG
P1130132 (Small).JPG
P1130133 (Small).JPG
蕃茄 ~ 等佢轉色等到訓著 .......
金蕃茄
P1130140 (Small).JPG
紅蕃茄
P1130141 (Small).JPG
黑莓 ( 好似開左花 ....期待中 ~)
P1130129 (Small).JPG
P1130128 (Small).JPG
P1130127 (Small).JPG
紅莓 , 又比我整斷左支 , 學公主咁插入泥度搏一舖 ~~ 斷口對落0既枝椏都出緊新葉喇  ~
P1130126 (Small).JPG
賓賓購入白加侖子(上) 同埋 心記購入黑加侖子 (下)
P1130142 (Small).JPG
賓賓買呢一棵粗壯好多 ~~
P1130124 (Small).JPG

評分

查看全部評分

lauchokiu 發表於 2013-6-13 23:48:00 |顯示全部樓層
嘩…好壯觀呀!我係新手,請多多指教,祝日日有收成
回復

2020 發表於 2013-2-28 00:26:32 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2012-2-24 11:43
新正頭後有好多柑橘上市, 買來做左柑橘糖~~

一份柑橘+半份糖 , 煮至充份糖漬後, 入100度焗爐烘乾一小時左右, 取出放涼後滾上砂糖.

積媽,煮完溶晒呀,未焗前得番一層皮咋,點可成型呀
回復

2020 發表於 2012-9-20 00:51:16 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2012-3-12 10:09
呢幾日又凍番, 本來發0既0既小苗又被點穴, 家下又停滯不前, 所以, 唔會轉盤住了~~
本來定好哂d轉盤/移苗大計受阻, 於是轉向備料方面. 尋日就用左2粒鐘時間, 在毛毛雨之下, 為以下植物加左紅牛鉀肥 :
球根植物如風雨蘭/朱頂蘭 , 已開過花的葡萄風信子 ( 養根)
結果中的蕃茄 (令佢甜D )
生長中的七彩蘿蔔 ( 塊根類植物 )
早前轉盤的無花果及八角櫻桃 ( 養根 )
又浸多左6桶麩水, 用的是有手挽蒸餾水膠樽. 日後轉盤吽泥, 會用好多呢~~~
又就黎要去衫兄喇.... 仲唔定番張濕平LIST ?
檢查了一下仲有幾多肥料, 吽泥時要用的豐收一號 (補充有機質) , 石灰 (酸鹼度), 蠔殼粉/甲殼素/茶籽粉 (殺虫).
本來仲要整防虫貼, 不過時間唔夠, 要過2日至做了~~~

做到咁累, 唯有收左D水尾沙律菜, 整番D好野食下先.....  ...

生長中的七彩蘿蔔 ( 塊根類植物 ).......原來有種過,仲種得好靚添

莊主,唔見有相,同埋係你種?  發表於 2012-9-20 06:17
回復

jamm 發表於 2012-8-23 22:51:41 |顯示全部樓層
積媽媽的綠手指彷彿在發光.....意大利蕃茄是買果留種的嗎?花墟也不覺有呢
回復

sueded 發表於 2012-8-23 18:56:04 |顯示全部樓層
请问你D沙律菜种子系边度买架,唔该
回復

2020 發表於 2012-7-3 15:38:47 |顯示全部樓層

JicJicmom  20小姐, 愛麗斯養緊球, 雞扒瑪莉及雞蛋可提貨~~~
============================
星期1-3, and 星期5夜晚都得

愛麗斯養緊球<---愛麗斯一年開幾次花架?同風信子一樣?只開春天1水? 點養球?
回復

may.sun 發表於 2012-7-2 12:46:32 |顯示全部樓層
好野,積積媽回歸了,極念!!
回復

kkhope 發表於 2012-6-26 16:40:46 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2012-3-19 12:00
意大利長蕃茄有收成了~~

仍掛在植株上的, 仍有廿多隻~  

蕃茄種得好靚啊
回復

JicJicmom 發表於 2012-5-11 13:34:37 |顯示全部樓層
今日開左好多布袋蓮
曾被花老師的白色馬齒牡丹吸引到, 決意要種到. 在老師的枝條被我種死之後, 再接再勵.....
蝴蝶蘭
白玫瑰

嘩,啲花花全部都開得好靚 :D !!!  發表於 2012-6-26 16:42
好靚呀,好似孔雀呀^^  發表於 2012-5-11 16:59

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2012-5-11 13:29:50 |顯示全部樓層

因私人事忙, 少左UPDATE.
香水菠蘿
地捫金菠蘿
小寶牌紅甜椒
無花果
雞扒瑪莉

評分

查看全部評分

回復

2020 發表於 2012-5-11 13:08:52 |顯示全部樓層
JicJicmom  20小姐, 愛麗斯養緊球, 雞扒瑪莉及雞蛋可提貨~~~ 呢排私人事忙,所以無得UPDATE呀 ~   發表於 13 分鐘前
========
Hehe( ^_^)/~~~
回復

Czarenasee 發表於 2012-4-24 21:54:54 |顯示全部樓層
積媽媽,請問你的矮種蕃茄在哪裡買的?是用種子種的嗎?

係種子種起, 在T&M網購回來的~~ :)  發表於 2012-5-11 12:53
回復

2020 發表於 2012-4-20 15:25:00 |顯示全部樓層

好內無update la)))))))))))))))))))))))))))))))))))
愛麗斯好嗎? 雞扒瑪莉呢?  雞蛋可以偷走嗎 ?

20小姐, 愛麗斯養緊球, 雞扒瑪莉及雞蛋可提貨~~~ :) 呢排私人事忙,所以無得UPDATE呀 ~ :P  發表於 2012-5-11 12:53
回復

JicJicmom 發表於 2012-3-19 17:45:05 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2012-3-19 10:33
mono  皺皮檸向邊樹買㗎?我都想種。
MONO , 我響九龍城D泰國雜貨店買的~~~ 如果有幸發到苗, 比盤你呀~ : ...

mono  我真係新界人少出城。謝謝積媽先!

MONO, 我個個月都會入小寶度嘛~~ 到時再約喇~~

好呀!  發表於 2012-3-27 21:58
回復

JicJicmom 發表於 2012-3-19 17:44:14 |顯示全部樓層

mono  我整係睇到食得嘅野,意大利長蕃茄好多好靚呀!

MONO , D蕃茄係我分幾日摘落黎架, 早幾日有雨, 怕佢裂, 所以見佢紅左一半就摘左落黎吽熟佢. 你一睇個掟就知架喇~~
回復

JicJicmom 發表於 2012-3-19 12:19:45 |顯示全部樓層

2020  仲要有咁靚既露珠添!
20小姐, 咪就係D濕度成100%爆哂錶0個日影架囉~~
回復

JicJicmom 發表於 2012-3-19 12:00:05 |顯示全部樓層
球根亦陸續開花, 今次係愛麗斯~~
呢朵鬱金香真係襟開!!!
花韭開花不斷.....

愛麗斯好靓, 藍配黃色, 好搶眼^^  發表於 2012-5-11 19:12
長蕃茄抵種啊,好味道!  發表於 2012-3-20 23:38
我整係睇到食得嘅野,意大利長蕃茄好多好靚呀!  發表於 2012-3-19 17:23
仲要有咁靚既露珠添!  發表於 2012-3-19 12:16
愛麗斯...........真係超靚!  發表於 2012-3-19 12:15
回復

2020 發表於 2012-3-19 11:21:19 |顯示全部樓層

我要偷你D花花

JicJicmom  20小姐, 隨便~~ 你識路架喇~~   發表於 半小時前
==================================
偷牛扒瑪莉走  仲有好鬼死靚既愛麗斯

JicJicmom  20小姐, 佢叫雞扒瑪莉呀~~   發表於 13 分鐘前
=========================
Ahahha.....我成日記住老師既牛扒茄,連你既瑪莉.......都變左牛扒添,ahahahaha.....

20小姐, 佢叫雞扒瑪莉呀~~ :P  發表於 2012-3-19 11:57
回復

JicJicmom 發表於 2012-3-19 10:33:24 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2012-3-12 10:26
我其實種左3棵菠蘿~~ 差唔多同期種~~~
上年已經結左一次果的香水菠蘿

mono  皺皮檸向邊樹買㗎?我都想種。
MONO , 我響九龍城D泰國雜貨店買的~~~ 如果有幸發到苗, 比盤你呀~

我真係新界人少出城。謝謝積媽先!  發表於 2012-3-19 17:22
回復