好帖: 給新手的 "不要" & "要"

作者: 四少 发表于 2008-12-15 23:33:38
14748 22
oneonewe 發表於 2008-12-15 23:34:59 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-12-15 23:33 發表
給新手的 "不要" & "要"

http://blog.dcview.com.tw/article.php?a=AD0BZlM0UW4%3D

http://blog.dcview.com.tw/article.php?a=BzpXNw1tVmI%3D

四少四少
而家買DSLR你建議新手應該買邊隻款呀?
vivi 發表於 2008-12-15 23:58:50 |顯示全部樓層
C HING提供好文章
學習中學習中
jellyfishy 發表於 2008-12-17 01:06:45 |顯示全部樓層
已經 highlight 一個題目.
阿籬, 呢度日後靠你喇~
cross 發表於 2008-12-17 08:58:24 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-12-15 23:34 發表

四少四少

D90跌左d
虛宿寶瓶 發表於 2008-12-17 10:30:01 |顯示全部樓層
唔該水母!

多謝四少分享好帖,我尋日已經睇左啦!
prodorothyhkg 發表於 2008-12-17 10:31:19 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-12-17 08:58 發表

D90跌左d

新野平均3個月跌一次
虛宿寶瓶 發表於 2008-12-17 10:58:24 |顯示全部樓層
差不多啦!相機同電話差不多!
追又追唔切,等又等唔到!
cross 發表於 2008-12-17 20:06:13 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-12-17 10:58 發表
差不多啦!相機同電話差不多!
追又追唔切,等又等唔到!

等得黎又唔願買..出左新野
四少 發表於 2008-12-17 20:12:54 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-12-15 23:34 發表
四少四少

1. 睇預幾 米 $$
2. 要知除了機要花 $$, 鏡 要 $$, 仲要買 防朝箱, 吹氣球 (一些清楚用品), FILTER, 腳架 .... etc ..
3. 好重要的呢, 想影 or 多影咩野多, 對照片的質素要求, 因為以上都影響選機/選鏡 ...
4. 介唔介意二手 or 一定要一手

就頂的兩文章, 其實我欣賞對 器材 / 照片 要求實際的朋友, 著重多影多用多進步的原則, 咁就可用 DSLR 又有靘相又可好省 米 $$$$$$$$$

例如
近日有位都資深的師兄同我講 , 因為佢很少影生態, 所以他所影的生態照片一般不是比評為 "sharp" "印象難忘" ... 而是 "搆圖美麗" 因為師兄以往用 DC 所以著重 搆圖 (養成了攝影眼)
而我呢 d 無技術的, 有的都只是評為 "努力之作" "有創意" " 有心" 之類啦 ....

以上就係道出, 器材只係付助, 技術 & 經驗 先係正路
cross 發表於 2008-12-17 23:29:07 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-12-17 20:12 發表

1. 睇預幾 米 $$
2. 要知除了機要花 $$, 鏡 要 $$, 仲要買 防朝箱, 吹氣球 (一些清楚用品), FILTER, 腳架 .... etc ..
3. 好重要的呢, 想影 or 多影咩野多, 對照片的質素要求, 因為以上都影響選機/選鏡 ...
4.  ...

仲有其實我覺得多用軟件係害人
郁d就所謂的汁相
都唔係攝出此刻的感覺
虛宿寶瓶 發表於 2008-12-17 23:33:27 |顯示全部樓層
我有個 friend 形容得好好!佢話落 "味精" !
cross 發表於 2008-12-17 23:39:37 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-12-17 23:33 發表
我有個 friend 形容得好好!佢話落 "味精" !

我覺得影相係我手拍我眼
(唔包括商業成份..硬把一個皮膚差身材差o既大改做果d.又或者改其他效果)
四少 發表於 2008-12-18 00:06:39 |顯示全部樓層
又唔可以完全咁講
ps = 晒相
正確使用係叫 修正
過量就係味精

例如去旅行一 d 相太暗, ps 推光 d,
or 室內照 wb 唔岩變左偏黃/藍
修正返呢 d 咪係好處

高階機用 CMOS 影出來 d 相比較灰, 因為生產商是預左 ps , ps 左 dtls 都會好 d

就因為咁, 好多人都應同 D80 直出 jpg 靘過晒 d 高階機
cross 發表於 2008-12-18 00:29:18 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-12-18 00:06 發表
又唔可以完全咁講
ps = 晒相
正確使用係叫 修正
過量就係味精

例如去旅行一 d 相太暗, ps 推光 d,
or 室內照 wb 唔岩變左偏黃/藍
修正返呢 d 咪係好處

高階機用 CMOS 影出來 d 相比較灰, 因為生產商是預左 ps , p ...

um..正確講o既話我係鐘意自然
修正可免則免
雖然未買大機或dc..但我想我會在購買時會著重.寫實度
少修正都接受到..最憎係整完變油畫
其實C記出黎d相我都覺得有dd油畫feel
希望C fans不要插我
四少 發表於 2008-12-18 00:41:34 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-12-18 00:29 發表

um..正確講o既話我係鐘意自然
修正可免則免
雖然未買大機或dc..但我想我會在購買時會著重.寫實度
少修正都接受到..最憎係整完變油畫
其實C記出黎d相我都覺得有dd油畫feel
希望C fans不要插我 ...

DSRL 數碼又點能 100% 自然呢
鏡頭鏡片都有影響
菲林唔沖曬又點有相
修正 都係為左自然 or 個人喜好
每個人口味唔同, 你用過就知唔係直出就叫做自然
機內仲有好多唔同的模式亦係影響發色/銳利度/包和度 ..... etc ..

fans 唔會插你, 不過最好了解多 d 先再主觀發言
如果在攝影論壇你咁發言早就變成箭豬
cross 發表於 2008-12-18 00:52:53 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-12-18 00:41 發表

DSRL 數碼又點能 100% 自然呢
鏡頭鏡片都有影響
菲林唔沖曬又點有相
修正 都係為左自然 or 個人喜好
每個人口味唔同, 你用過就知唔係直出就叫做自然
機內仲有好多唔同的模式亦係影響發色/銳利度/包和度 ..... etc  ...

setting會影響好多野我理解
我意思係.有d機好似c記咁..乜乜晶片..覺得會微汁張相..可能心理作用覺得真係會較卡通
而我想講o既係汁到畫蛇添足的情況..汁得太多通常連相o既本質都會改變
呢點應該唔會否定掛..始終每一個step都在改變你原來的相片
可能我對影相或功能認識唔足夠
但..如果我技術夠..我都會把setting設與肉眼看到較相近的(不知用什麼名詞)
然後不作修改
carlo 發表於 2009-1-23 00:43:10 |顯示全部樓層
thank you 晒!
KUNO 發表於 2009-1-23 03:25:18 |顯示全部樓層
執相唔同改相,一般用RAW檔都會進行後期調整,而主要都係調整合適嘅亮度同較正白平衡.
但係如果大幅調整對比度,飽和度,銳利度等就可以叫做改相.
而DSLR會受到唔同光原所影響之下而出現色差問題,所以有時需要後期較正白平衡,從而回復實際顏色.
另外睇到出現卡通效果嘅問題,有機會係拍攝者喺相機嘅拍攝風格設定當中出咗問題,而哩啲就係人嘅問題!
仲有處理晶片唔係用尼執相咖!
robot 發表於 2009-2-3 05:16:52 |顯示全部樓層
其實基本微調亦無可厚非,比如推光暗,調 contrast 等,
即使菲林年代,一樣有做後期製作,
只不過普遍並唔係由拍攝者親自操刀,
而係沖晒公司師傅負責,
否則.....大部份相曬出來會對拍攝者好大打擊。XD

我地以前晌黑房曬黑白相,
一樣會於曝光時間及過藥水時間作調整,
以令張相達到最佳效果;
黑房技術於菲林年代好受重視及尊重,
好難明點解家陣好多人會視基本後製是可恥行為。
12下一頁