一個不愉快的分享經歷 + 花貓代領

作者: Workingbee 發表于 2008-12-13 00:51:50
29654 177
以下是本人的一個不愉快私分享經歷:

本人在上周在分享版內分享一些花貓給花友, 雖然只是普通品種,但基於地方有限而且想與花友分享貓貓..
上周六已與二名花友成功交收,但另一位S花友因為臨時有事,要改期, 但因本人工作繁忙, 晚上很夜才收工,而該花友說自己是一名大學一年級學生功課也很忙於是約了本周二由家人在我公司附近地鐵站交收,但星期二早上她sms我說臨時有事,想再改至周三. 當日該親友也在相約時間前五分鐘至電本人,我對她說五分鐘內到,但到了地鐵站時我電她,沒有人聽電話,我再打了幾次給她,她最後聽了, 我問她在哪兒,她說在閘內,我便叫她到票務處等,當時我見到一個人行過,她沒有出聲,走了另一個方向,我再電她,問她是否取花,她”依依鵝鵝”….冇出聲,當時已經攪了十五分鐘,於是我便帶住一袋花走了去食lunch.
回到公司,我pm佢, 佢話家人因某種原因沒跟我交收, 什麼原因??我不便在此說出.但在多次的pm後,再相約今晚6:30佢本人親身到相同地點交收,怎知今晚她都沒有出現,她的電話也打不通,心想可能電話冇電,但本人等了她10鐘後都沒有人出現,我便回公司繼續做野.我直到現在也未收到她的電話或pm說出不來的原因. 我決定將此件不愉快的事件說出來, 希望其他花友小心,不要再給她作弄….

另想問有冇人對此2 隻大花貓 (K. Brimstone & K. Tane) 有興趣, 可再分享:

地點: 牛頭角地鐵站 (可不出閘)
時間: 下星期一至五,晚上6:30 之後
tsoiyiu1009 發表於 2008-12-13 01:03:03 |顯示全部樓層
請問星期六/星期日交收,OK嗎?
若言可以,我只要K. Tane~
(星期五可能就到,唔肯定... 不過要好夜... )
你說的花友,我好像猜到是誰...
可以pm告訴我嗎?

回復

ht333147 發表於 2008-12-13 01:09:31 |顯示全部樓層
原帖由 Workingbee 於 2008-12-13 00:51 發表

本人在上周在分享版內分享一些花貓給花友, 雖然只是普通品種,但基於地方有限而且想與花友分享貓貓..
上周六已與二名花友成功交收,但另一位S花友因為臨時有事,要改期, 但因本人工 ...

一心與人分享栽花之樂, 卻受到不禮貌的對待, 確是不愉快經歷, 希望不至於做成傷害吧.
今天已是星期六, 都應該事過境遷, 不要給負面的事情給予發大的機會.
繼續享受花花帶來的樂趣吧
回復

Workingbee 發表於 2008-12-13 01:09:51 |顯示全部樓層
原帖由 tsoiyiu1009 於 2008-12-13 01:03 發表
請問星期六/星期日交收,OK嗎?
若言可以,我只要K. Tane~
(星期五可能就到,唔肯定... 不過要好夜... )
你說的花友,我好像猜到是誰...
可以pm告訴我嗎?  ...

如果要約星期六 / 日, 就要下星期, 不如你pm 我啦
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-12-13 01:35:52 |顯示全部樓層
我想要K. Brimstone (謝謝)
回復

cotychan 發表於 2008-12-13 01:56:21 |顯示全部樓層
你講嗰個人,我諗我都知邊個. .好在我分享既係郵寄唔係面交.佢遲咗五日我塊葉乾晒先寄回郵比我.應承咗分享,唔比又唔好意思.結果今朝要喺盆花度CUT多塊葉出嚟. .(本來我話要面交,係佢話要郵寄,雖然遲咗,但都比你好,比佢放幾次飛機)
回復

雍正 發表於 2008-12-13 02:14:05 |顯示全部樓層
想了解一吓,閣下上星期分享既係K. Manchu and& K. Mother Lipstick
咁點解依家變左係K. Brimstone & K. Tane既??????
回復

tsoiyiu1009 發表於 2008-12-13 02:14:25 |顯示全部樓層
哇~ 出現受害人多位...
我都係受害人之一...
pm左佢,佢聽日再唔覆就將佢惡行公諸於世
睇下min min 點處置佢~

回復

cotychan 發表於 2008-12-13 02:18:41 |顯示全部樓層
原帖由 tsoiyiu1009 於 2008-12-13 02:14 發表
哇~ 出現受害人多位...
我都係受害人之一...
pm左佢,佢再唔覆就將佢惡行公諸於世
睇下min min 點處置佢~

聽聞好似仲有其他人係受害者
回復

tsoiyiu1009 發表於 2008-12-13 02:21:28 |顯示全部樓層
原帖由 cotychan 於 2008-12-13 02:18 發表

聽聞好似仲有其他人係受害者

無錯~等d苦主出黎自己講翻喇~
回復

Workingbee 發表於 2008-12-13 02:27:30 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-12-13 02:14 發表
想了解一吓,閣下上星期分享既係K. Manchu and& K. Mother Lipstick
咁點解依家變左係K. Brimstone & K. Tane既??????

因為果2棵都俾左其他花友申請左, 我見佢地又想要, 我未再搵d出來囉
有時見到d花友好傾,我未送再俾d野人囉..
你鍾唔鍾意貓呀?? (唔該coty, 改番岩先)

回復

cotychan 發表於 2008-12-13 02:29:19 |顯示全部樓層
原帖由 Workingbee 於 2008-12-13 02:27 發表

因為果2棵都俾左其他花友申請左, 我見佢地又想要, 我未再搵d出來囉
你種唔種意貓呀??

嘻!打錯字啦!唔係種唔種意呀!
回復

peeseela 發表於 2008-12-13 07:29:48 |顯示全部樓層
會唔會係佢個親人係另一個網名(一人多戶果隻),上次某首領話佢好有禮貌喎.我一直覺得佢同<番茄>有關係.
回復

雍正 發表於 2008-12-13 08:28:52 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-12-13 07:29 AM 發表
會唔會係佢個親人係另一個網名(一人多戶果隻),上次某首領話佢好有禮貌喎.我一直覺得佢同<番茄>有關係.

據我所知(番茄)同佢「巴打」係肥肥地既小學生,而你話首領話佢好有禮貌果個又好似得中四
今次個分享者係大一喎,依家我都好亂唔敢胡亂猜測係邊個

回復

雍正 發表於 2008-12-13 08:33:29 |顯示全部樓層
原帖由 Workingbee 於 2008-12-13 02:27 AM 發表

你鍾唔鍾意貓呀?? (唔該coty, 改番岩先)

我依家有四五個品種既貓,但我仲未識點種好佢地
所以暫時想種好自己既先,我唔想辜負你心意
所以都係心領啦!再有機會先同你交換啦
回復

beebeebo 發表於 2008-12-13 08:33:52 |顯示全部樓層
原帖由 Workingbee 於 2008-12-13 00:51 發表

上周六已與二名花友成功交收,但另一位S花友因為臨時有事,要改期, 但因本人工 ...

建議寫佢個名出黎!等其它花友唔好中招!
回復

cotychan 發表於 2008-12-13 09:21:43 |顯示全部樓層
原帖由 beebeebo 於 2008-12-13 08:33 發表

建議寫佢個名出黎!等其它花友唔好中招!

打算先問咗版主先睇吓POST唔POST佢個名.
回復

maoer 發表於 2008-12-13 10:10:24 |顯示全部樓層
のの,有这样的人有这样的爱好!?bee不要理他,破壞了好心情
回復

Workingbee 發表於 2008-12-13 10:29:46 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-12-13 07:29 發表

呢個 S 花友唔係你估個果, 此 S 花友應是女仔,雖然未跟她通電或見面.
你講果位S數字花友,佢都有禮貌呀! 我其中一隻貓未送左俾佢囉

回復

yuwaiman 發表於 2008-12-13 10:35:23 |顯示全部樓層
係囉, 你嘅時間係時間, 唔通人地嘅唔係時間咩, 我明白有時有突發嘢好難預計, 但打過電話通知聲唔會用你好多時間, 贊成公開個名等各花友知道
回復