一個不愉快的分享經歷 + 花貓代領

作者: Workingbee 发表于 2008-12-13 00:51:50
29613 177
以下是本人的一個不愉快私分享經歷:

本人在上周在分享版內分享一些花貓給花友, 雖然只是普通品種,但基於地方有限而且想與花友分享貓貓..
上周六已與二名花友成功交收,但另一位S花友因為臨時有事,要改期, 但因本人工作繁忙, 晚上很夜才收工,而該花友說自己是一名大學一年級學生功課也很忙於是約了本周二由家人在我公司附近地鐵站交收,但星期二早上她sms我說臨時有事,想再改至周三. 當日該親友也在相約時間前五分鐘至電本人,我對她說五分鐘內到,但到了地鐵站時我電她,沒有人聽電話,我再打了幾次給她,她最後聽了, 我問她在哪兒,她說在閘內,我便叫她到票務處等,當時我見到一個人行過,她沒有出聲,走了另一個方向,我再電她,問她是否取花,她”依依鵝鵝”….冇出聲,當時已經攪了十五分鐘,於是我便帶住一袋花走了去食lunch.
回到公司,我pm佢, 佢話家人因某種原因沒跟我交收, 什麼原因??我不便在此說出.但在多次的pm後,再相約今晚6:30佢本人親身到相同地點交收,怎知今晚她都沒有出現,她的電話也打不通,心想可能電話冇電,但本人等了她10鐘後都沒有人出現,我便回公司繼續做野.我直到現在也未收到她的電話或pm說出不來的原因. 我決定將此件不愉快的事件說出來, 希望其他花友小心,不要再給她作弄….

另想問有冇人對此2 隻大花貓 (K. Brimstone & K. Tane) 有興趣, 可再分享:

地點: 牛頭角地鐵站 (可不出閘)
時間: 下星期一至五,晚上6:30 之後
carcar19 發表於 2009-12-15 14:47:53 |顯示全部樓層
我估nwss54510 既意思係呢個post已經係1年前嫁喇, 分享都完左喇, 仲邊有得分享ar~
N-Blythe 發表於 2009-12-15 14:43:15 |顯示全部樓層
1年前的分享@@"
謝謝你的分享
nwss54510 發表於 2009-12-15 13:30:38 |顯示全部樓層
1年前的分享@@"
蕙蕙 發表於 2009-12-15 13:14:22 |顯示全部樓層
回復 67# maywong918
我都好想知邊個咁無聊兼無恥
N-Blythe 發表於 2009-12-15 12:41:53 |顯示全部樓層
回復 1# Workingbee

我有興趣,可否留給我嗎?
chudaicheung 發表於 2009-1-14 23:37:02 |顯示全部樓層
唔知係傻正係固執, 我約人一定預早15分鐘到, 我覺得尊重約會是一種禮貌.  所以亦好討厭人哋遲到.

如果去得遠的, 會早半小時到, 早到咗行吓街食吓嘢都好過遲到. ...
Peter 發表於 2009-1-14 14:56

我覺得早到唔係傻, 我都鍾意約人預早少許. 要人家等心裏會不好過.  遇上約會早到的人, 感覺亦非常好, 之後我會成日都好好心情 (感覺是遇上好人, 所以開心).
春田花花 發表於 2009-1-14 15:33:56 |顯示全部樓層
好在暫時與我約出來分享的花友都好好, 好準時, 我自己就5-10分鐘前到.
connie925 發表於 2009-1-14 15:18:26 |顯示全部樓層
唔知係傻正係固執, 我約人一定預早15分鐘到, 我覺得尊重約會是一種禮貌.  所以亦好討厭人哋遲到.

如果去得遠的, 會早半小時到, 早到咗行吓街食吓嘢都好過遲到. ...
Peter 發表於 2009-1-14 14:56

Peter, 你真係一個好榜樣...
比得大帝 發表於 2009-1-14 14:56:40 |顯示全部樓層

如果去得遠的, 會早半小時到, 早到咗行吓街食吓嘢都好過遲到.
chudaicheung 發表於 2009-1-14 13:24:13 |顯示全部樓層
我都覺得等遲到的人係好花時間, 明符其實的貼"花"買難受.  咁佢之後仲有無聯絡你?
CarolTse 發表於 2009-1-14 13:15:11 |顯示全部樓層
如果連電話都冇既話, 最多只等10分鐘! 時間係好寶貴既! 又唔係去求人, 送野卑人都要呆等?!
chudaicheung 發表於 2009-1-14 08:34:24 |顯示全部樓層
哎~ 自稱自己係大學生....影衰晒!
佢第一日返學咪又係全校陌生人, 出黎做野咪引係全公司陌生人.....有幾多份工係唔駛同陌生人接觸架? 我覺得係藉口lor!
我都有收過人地既分亨, 同分亨過d種物卑人啦! 驚有壞人咪係d ...
CarolTse 發表於 2009-1-14 06:36

唔知係遲大到還是無到.  但如果是遲到竟好應該打電話同人講聲, 咁無"交帶", 都唔知等好還是唔等好.
CarolTse 發表於 2009-1-14 06:36:07 |顯示全部樓層
哎~ 自稱自己係大學生....影衰晒!
佢第一日返學咪又係全校陌生人, 出黎做野咪引係全公司陌生人.....有幾多份工係唔駛同陌生人接觸架? 我覺得係藉口lor!
我都有收過人地既分亨, 同分亨過d種物卑人啦! 驚有壞人咪係d多人既地方交收lor......地鐵站夠多人喇掛! 再唔係叫埋friend陪lor.... 咁驚咪唔好申請要lor! 話自己要努力讀書, 攞都唔肯攞....咁又會有時間打埋d種物既? 卑左佢棵野都唔會好! 真係好差呀!!
我今日本來都約左個人交收架! 我pm左我個電話number卑佢, 不過佢冇留電話卑我! 我好準時咁出現左! 好彩我約左我Daddy 15mins 之後一齊去街街咋! 返到屋企佢都冇pm我, 我個電話又又冇留言....搞到我棵野跟左我行左成晚街, d葉都有d殘殘地! 好在佢唔重咋!! 不過佢唔係"S"字頭架喎! 改左名? 定係有第二個?? add3icon
kuen9999 發表於 2009-1-1 14:05:52 |顯示全部樓層

回復取消
mkpetpet 發表於 2008-12-23 01:10:05 |顯示全部樓層
要就要、唔要就罷,清清楚楚講明,有嘜咁難為情喎。唔好浪費人地啲時間嘛。
whats_up 發表於 2008-12-22 01:13:11 |顯示全部樓層
係lor..唔係甘激動啦..無人話你啊!!^^笑番啦
tsoiyiu1009 發表於 2008-12-21 21:36:16 |顯示全部樓層
???請問你有無睇晒啲貼o架?淨係睇第一頁?我也請你唔好未清楚人地講乜就先下判斷.
cotychan 發表於 2008-12-21 20:24

係丫~大家一早已經幫你澄清左喇~
搞事者係一名自稱讀大一既女生~
同男性會員無關~
cotychan 發表於 2008-12-21 20:24:00 |顯示全部樓層
您即是在說我們!我希望您們不要再把我們拉到無關的事件!我並不是要責罵您們,而是不希望您們未察到事件的起因就把我們拉到事件去!
在這兒,我要說:茄子沒有做什麼,只是有些人(如阿行)要和人吵起上來,而茄子不會再來.
...
風信子之子 發表於 2008-12-21 19:39

???請問你有無睇晒啲貼o架?淨係睇第一頁?我也請你唔好未清楚人地講乜就先下判斷.
雍正 發表於 2008-12-21 19:53:03 |顯示全部樓層
您即是在說我們!我希望您們不要再把我們拉到無關的事件!我並不是要責罵您們,而是不希望您們未察到事件的起因就把我們拉到事件去!
在這兒,我要說:茄子沒有做什麼,只是有些人(如阿行)要和人吵起上來,而茄子不會再來.
...
風信子之子 發表於 2008-12-21 07:39 PM

阿吉卜賽女皇呀!你究竟明唔明篇野講咩「據我所知(番茄)同佢「巴打」係肥肥地既小學生,而你話首領話佢好有禮貌果個又好似得中四
今次個分享者係大一喎,依家我都好亂唔敢胡亂猜測係邊個」
。成篇文都冇拉過你兩兄弟落水
雍正 發表於 2008-12-21 19:19:02 |顯示全部樓層
(番茄)同佢「巴打」??
風信子之子 發表於 2008-12-21 06:14 PM

蕃茄=五角茄,資心既會員會知佢係邊個
巴打=brother