請問"紫草"同埋"海藻"邊度有得賣?

作者: david2468 發表于 2008-10-10 09:22:52
5513 15
大家好!我是新來的,請多賜教,謝
chambee 發表於 2008-10-10 11:47:42 |顯示全部樓層
你好, 我都係新黎架 , 紫草可以晌中藥材鋪買到~
至於海藻就唔知喇, 我都想買支海藻水.. 請問可以去邊度買同埋大約幾錢? 謝謝!
回復

david2468 發表於 2008-10-10 11:56:09 |顯示全部樓層
我睇緑田園個網係咁寫:
海藻﹣富含氮、鉀、多量微量元素及植物激素。可以直接埋入泥中,放入堆肥箱,或放在泥面做護根。它可以改良土質,幫助植物吸收養份。採收洗淨後,即可使用。亦有適合有機農場使用的商品海藻粉出售。
回復

david2468 發表於 2008-10-10 11:59:19 |顯示全部樓層
紫草係用植物定係中藥架?

紫草 (Comfrey)
一種生長迅速的多年生草本,可以用分株繁殖。它的根部可深入土層,將次土層的養份帶上泥面。葉片富含氮和鉀,可以直接放入泥中,或放入肥堆中,或以護根形式放在泥面。同時亦可將紫草放入水中讓它分解製造紫草水。約 16 克紫草葉加 1 公升水,以蓋密封, 4-5 星期後再稀釋使用。?
回復

農夫 發表於 2008-10-10 12:00:04 |顯示全部樓層
原帖由 david2468 於 2008-10-10 11:56 發表
我睇緑田園個網係咁寫:
海藻﹣富含氮、鉀、多量微量元素及植物激素。可以直接埋入泥中,放入堆肥箱,或放在泥面做護根。它可以改良土質,幫助植物吸收養份。採收洗淨後,即可使用。亦有適合有機農場使用的商品海藻粉出售。 ...

好正咁喎,花墟好似有現成海藻肥買,去搵搵先
回復

chambee 發表於 2008-10-10 12:03:03 |顯示全部樓層
原帖由 david2468 於 2008-10-10 11:59 發表
紫草係用植物定係中藥架?

紫草 (Comfrey)
一種生長迅速的多年生草本,可以用分株繁殖。它的根部可深入土層,將次土層的養份帶上泥面。葉片富含氮和鉀,可以直接放入泥中,或放入肥堆中,或以護根形式放在泥面。同時亦可將紫草 ...

咁真係唔知丫..  我估新鮮紫草可能比較難搵..
回復

chambee 發表於 2008-10-10 12:04:43 |顯示全部樓層
原帖由 david2468 於 2008-10-10 11:56 發表
我睇緑田園個網係咁寫:
海藻﹣富含氮、鉀、多量微量元素及植物激素。可以直接埋入泥中,放入堆肥箱,或放在泥面做護根。它可以改良土質,幫助植物吸收養份。採收洗淨後,即可使用。亦有適合有機農場使用的商品海藻粉出售。 ...

有機農場好遠哩... 唔知市區有冇得賣?
回復

susan625 發表於 2008-10-10 12:15:09 |顯示全部樓層
海藻水元朗有得買,因忘記店名,地址在大榮華附近,$78二支,是有機的。全店都是賣農作物,問下人都知。
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-10 13:20:50 |顯示全部樓層
紫草 (Comfrey)响藥材鋪買唔到架!
藥材鋪買到既係紫草根(Lithospermum erythror-hizon Sieb. et Zucc)
或紫草茸....
係唔同既野黎架!
回復

bbc123 發表於 2008-10-10 14:16:20 |顯示全部樓層
原帖由 susan625 於 2008-10-10 12:15 發表
海藻水元朗有得買,因忘記店名,地址在大榮華附近,$78二支,是有機的。全店都是賣農作物,問下人都知。

叫陳x記(大快活樓下)
海藻水我用過,
佢話係液體肥
但係是一舊舊像喱,好難溶
回復

chambee 發表於 2008-10-10 15:37:23 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-10-10 13:20 發表
紫草 (Comfrey)响藥材鋪買唔到架!
藥材鋪買到既係紫草根(Lithospermum erythror-hizon Sieb. et Zucc)
或紫草茸....
係唔同既野黎架!

Sorry, 原來係唔同既...家陣明白晒喇
回復

fnv234 發表於 2008-10-10 16:30:42 |顯示全部樓層
紫草我喺南丫島見過,不過冇問幾多錢
回復

leungbobo 發表於 2008-10-10 16:47:40 |顯示全部樓層
有冇人用過 - 海鳥之磷肥, 有用嗎 ?
回復

貓貓 發表於 2008-10-10 19:27:43 |顯示全部樓層
原帖由 leungbobo 於 2008-10-10 16:47 發表
有冇人用過 - 海鳥之磷肥, 有用嗎 ?

我用過,都幾好用。
不過 $10 一包,兩、三下就用完,唔係好經濟,除非屋企唔係種好多野啦!
回復

leungbobo 發表於 2008-10-11 09:37:51 |顯示全部樓層
10蚊咁平ge, 你係邊度買架 ?
回復

貓貓 發表於 2008-10-11 12:41:50 |顯示全部樓層
原帖由 leungbobo 於 2008-10-11 09:37 發表
10蚊咁平ge, 你係邊度買架 ?

喺花墟的舖頭, xx 中學對面個間,有好多花盆賣嫁。
回復