蝴蝶蘭剛剛謝了,有冇辦法再開花?

作者: panda360 发表于 2018-7-10 10:14:28
3424 20
蝴蝶蘭剛剛謝了,有冇辦法再開花?
謝謝
Sumbie 發表於 2018-7-14 19:03:00 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-13 22:37
凡事物極必反,施單一肥料,對植株一定唔健康,反而就箅全年唔施肥,只要日常濕度、温度和淋水合適,也會 ...

謝謝指點!
taxitang 發表於 2018-7-14 18:37:46 |顯示全部樓層
olev 發表於 2018-7-14 18:06
有大師父坐陣解答, 我這樣既新手真有褔.

歡迎大家互相交流,小弟也得益不少,謝謝!
olev 發表於 2018-7-14 18:06:16 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-13 22:37
凡事物極必反,施單一肥料,對植株一定唔健康,反而就箅全年唔施肥,只要日常濕度、温度和淋水合適,也會 ...

有大師父坐陣解答, 我這樣既新手真有褔.
panda360 發表於 2018-7-14 12:03:44 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-7-13 18:34
方法是有的,如果蘭花本身夠強壯就可以,將花梗從下面數上來第一節(節上一寸左右)剪去,在那節處可再長 ...

Thank you.
taxitang 發表於 2018-7-13 22:37:17 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-13 22:11
可唔可以加重氮肥令根部生長沒有營養比花?

凡事物極必反,施單一肥料,對植株一定唔健康,反而就箅全年唔施肥,只要日常濕度、温度和淋水合適,也會生長得好好,一到開花季節,即是温度舆濕度合適,自然起花,而花對濕度較敏感,所以好多時又會燒苞,開不成,但第二朵、第三朵會繼續補 上。
GP01-Fb 發表於 2018-7-13 22:36:09 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-13 22:11
可唔可以加重氮肥令根部生長沒有營養比花?

氮肥應該係有利葉片生長。 有一個說法, 在夏天如果對蝴蝶蘭用太多氮肥,葉片會生得快但薄,減低抵抗力,容易生病。 之前有兩盆自己都幾鍾意嘅花中咗菌,而家都唔敢搏啦,所以這段時間基本上唔太敢落肥,只是用花寶1號(鉀肥) 開得好薄咁噴葉,聽講有助葉片生得厚啲,增強抵抗力。
taxitang 發表於 2018-7-13 22:27:33 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-7-13 21:57
多謝您經常教我

客氯、客氣,互相交流,我也得益。
Sumbie 發表於 2018-7-13 22:11:12 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-13 20:58
原生蝴蝶蘭,如是成株,花季一到,自然會開花,唔想開花,簡單!剪花梗,一出就剪,唔好施開花肥,唔好太 ...

可唔可以加重氮肥令葉生長沒有營養比花?
GP01-Fb 發表於 2018-7-13 21:57:58 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-13 21:48
bellina花季在夏天,直至秋天,以我經驗,只要植株夠壯,就自然開花,唔夠營養,自然開唔到花,你想原生 ...

多謝您經常教我
taxitang 發表於 2018-7-13 21:48:23 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-7-13 21:19
多謝回覆! 我有幾盆都應該有機會一次過開幾朵花的 (如果我種得好的話), 我好想試下明年做唔做到。因為 ...

bellina花季在夏天,直至秋天,以我經驗,只要植株夠壯,就自然開花,唔夠營養,自然開唔到花,你想原生種蝴蝶蘭明年開花唔比今年少,那你更加不要剪花梗,諗住留營養明年,實在不需要。
想原生蝴蝶蘭多花,非常簡單,只要養壯植株,花梗千萬不需剪,來年會繼續開花,累積花梗,花自然多,緊記怕凍,我那些就是凍死冷傷,見長根出新葉就施肥,不過看你的花也很壯,來年開花冇難度。
GP01-Fb 發表於 2018-7-13 21:19:08 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-13 20:58
原生蝴蝶蘭,如是成株,花季一到,自然會開花,唔想開花,簡單!剪花梗,一出就剪,唔好施開花肥,唔好太 ...

多謝回覆! 我有幾盆都應該有機會一次過開幾朵花的 (如果我種得好的話), 我好想試下明年做唔做到。因為一朵一朵咁續花,尤其是在炎夏,其實都唔係幾靚。 好似這朵,這個狀態已經差不多一個星期還是未能完全打開, 而且花應該唔會好大。 DSC_3769.JPG
taxitang 發表於 2018-7-13 20:58:38 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-7-13 20:43
可以搭單問一下嗎? 如果倒過來不想原生蝴蝶蘭續花, 寧可把養分留到明年,又可以怎樣做呢?  ...

原生蝴蝶蘭,如是成株,花季一到,自然會開花,唔想開花,簡單!剪花梗,一出就剪,唔好施開花肥,唔好太乾,太乾亦會刺激花芽。
GP01-Fb 發表於 2018-7-13 20:43:41 來自手機 |顯示全部樓層
可以搭單問一下嗎? 如果倒過來不想原生蝴蝶蘭續花, 寧可把養分留到明年,又可以怎樣做呢?
taxitang 發表於 2018-7-13 18:42:36 |顯示全部樓層
panda360 發表於 2018-7-13 16:08
Thank you. 其實,我想一年開多過1次花,有冇可能,商品籣,好像什麼時候都有花。 ...

想蝴蝶蘭一年四季開花都得,但要有有關設備,簡單來說是用温度來控制。
但不知樓主的蝴蝶蘭是什麼品種,市場或是原生種?兩者開花因素也有不同,但樓主亦應明白,開花是需要很多營養,對植株損耗很大,就箅不停開花,花朵也只會越來越小,花形也越來越差,花序也不美觀,觀賞價值也越來越低,賞花人也越來越冇興趣。
養花是有對花的期待,是要對自己付出有滿足感,是對花能何時開花的盼望。
Penwong 發表於 2018-7-13 18:34:21 |顯示全部樓層
Thank you. 其實,我想一年開多過1次花,有冇可能,商品籣,好像什麼時候都有花。 ...

方法是有的,如果蘭花本身夠強壯就可以,將花梗從下面數上來第一節(節上一寸左右)剪去,在那節處可再長花梗開第二次花,在第二節略上一寸處落剪也可,只是花梗長出早些或遲些。要補充一下這是市場蝴蝶做法。
B17 發表於 2018-7-13 16:31:57 |顯示全部樓層

商品蘭一開花就賣左俾你,所以都係一年一次

花農有方法控制花期,可以一批批咁出貨,全年都有生意做
panda360 發表於 2018-7-13 16:09:19 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-7-12 20:43
https://youtu.be/ro6A4FoWyuo
找這位達人,他有很多蝴蝶蘭栽培教學,得閒找來看看。 ...

Thank you.
panda360 發表於 2018-7-13 16:08:51 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-12 19:41
http://hkplants.com/thread-70961-1-1.html

http://hkplants.com/thread-45293-1-1.html

Thank you. 其實,我想一年開多過1次花,有冇可能,商品籣,好像什麼時候都有花。
Penwong 發表於 2018-7-12 20:43:01 來自手機 |顯示全部樓層
https://youtu.be/ro6A4FoWyuo
找這位達人,他有很多蝴蝶蘭栽培教學,得閒找來看看。
12下一頁