2018我家的酢酢

作者: Vinia 发表于 2018-7-9 13:43:15
3107 21

之前見B大分享的oxalis first love有粒出芽,便落泥種,很快巳長葉。(希望唔會似橘色垂筒花種子種種下爛葉C, 現只幸存1棵) IMG_20180709_065217.jpg
B17 發表於 2018-9-14 10:48:57 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-9-14 08:58
可能我心急, 見天氣稍涼,有發芽無發芽都急不及待一次過入土種。

往年發芽就種,8,9,10月都會有,今年試下全部遲d種,有d已經出左長芽,唔理咁多,全部等下,起碼過左中秋先
Vinia 發表於 2018-9-14 08:58:42 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-13 19:08
可能熱一熱消冧,遲下涼d又會再開花

我d好多發咗芽,不過都係等月尾,下月頭先種

可能我心急, 見天氣稍涼,有發芽無發芽都急不及待一次過入土種。
B17 發表於 2018-9-13 19:08:19 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-9-13 13:45
唔知點解first love 只開過一朵花,跟住其他花苞都陸續消苞?

可能熱一熱消冧,遲下涼d又會再開花

我d好多發咗芽,不過都係等月尾,下月頭先種

Vinia 發表於 2018-9-13 13:45:50 來自手機 |顯示全部樓層
唔知點解first love 只開過一朵花,跟住其他花苞都陸續消苞?
Vinia 發表於 2018-9-12 14:27:30 來自手機 |顯示全部樓層
IMG_20180912_123301.jpg IMG_20180912_123448.jpg
B大和Rumer 分享的酢球陸續出芽。但奇怪的是只有雙魚座和Rumer 分享的oxalis nidulans pompom 都仍未見出芽
Vinia 發表於 2018-9-1 19:57:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-1 14:39
原來咁樣
爛球機會唔大
我通常埋>3cm,等佢破土,有需要再移位

知道,唔該曬!咁我整多泥
B17 發表於 2018-9-1 14:39:50 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-9-1 13:45
因為想出咗芽才覆土,擔心焗爛球。

原來咁樣
爛球機會唔大
我通常埋>3cm,等佢破土,有需要再移位

Vinia 發表於 2018-9-1 13:45:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-1 11:35
點解種咁淺?

因為想出咗芽才覆土,擔心焗爛球。
B17 發表於 2018-9-1 11:35:10 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-8-31 17:14
擔心盆太細,即使巳出芽都照樣換盆。希望唔會有大影響

點解種咁淺?
Vinia 發表於 2018-8-31 19:53:19 來自手機 |顯示全部樓層
超幼的酢醬
Vinia 發表於 2018-8-31 17:14:03 來自手機 |顯示全部樓層
擔心盆太細,即使巳出芽都照樣換盆。希望唔會有大影響
Vinia 發表於 2018-8-28 14:06:05 來自手機 |顯示全部樓層
8月20號播植的球根巳出芽
Vinia 發表於 2018-8-28 13:40:07 來自手機 |顯示全部樓層
我的初戀終於開花
Vinia 發表於 2018-8-20 20:57:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-20 18:53
ok的,我的前年也是8月開花

好期待!
B17 發表於 2018-8-20 18:53:56 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-8-20 17:23
啱啱影的first love, 見到有8粒花苞,希望唔會消苞

ok的,我的前年也是8月開花

Vinia 發表於 2018-8-20 17:23:00 來自手機 |顯示全部樓層
啱啱影的first love, 見到有8粒花苞,希望唔會消苞
Vinia 發表於 2018-8-20 15:08:35 來自手機 |顯示全部樓層
今早見到棵first love巳有花苞,希望生生性性開花和結子球啦。因為你分享的2粒,唔知怎解有粒發唔到芽,最後還變黑。
B17 發表於 2018-8-20 15:01:19 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-8-20 14:23
見之前出芽便播種的酢醬球first love生長得唔錯。 見已立秋,這幾天天氣又不太熱, 雖然聽講9月份播種才 ...

發咗芽就種得,只係高溫曬佢會燶,所以涼點種較安全
Vinia 發表於 2018-8-20 14:23:34 來自手機 |顯示全部樓層
見之前出芽便播種的酢醬球first love生長得唔錯。 見已立秋,這幾天天氣又不太熱, 雖然聽講9月份播種才是最好時機, 不過見有些酢醬球已出芽,而且花友都大方分享好多粒。所以上星期三作試驗階段分兩階段播種。
12下一頁