~帶大家...說話以外的"遊花園" >.<

作者: 花間使者II 發表于 2018-6-20 09:53:05
11300 108
花間使者II 發表於 2018-7-27 09:20:23 |顯示全部樓層

~別人送的麒麟果苗bb, 真不敢想像要多少年才能把它培植至開花結果

回覆sandy : ~o下! 5年呀 ? 都係扦插支條快o的

麒麟果

麒麟果

見過台灣分享, 咁樣開始種大約5年左右啦  發表於 2018-7-27 13:23
回復

花間使者II 發表於 2018-7-26 17:33:46 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-26 17:25
岩.  我都清左好幾盆, 再放左秋葵種子.  有幾盆都吉左佢先. 唔攪啦

想請教一下, 我盆日本南瓜已滿佈白點 ...

如果種不好除掉它啦 ! 免做白粉病的源體
當留個好結尾好希望.....下年再試

好, 明白, 我都打算清左佢, 無眼睇  發表於 2018-7-27 13:23
回復

sandy 發表於 2018-7-26 17:25:20 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-26 17:10
太熱難種o野, 太陽勁猛哦, 剛決定一踏入"大暑"我什麼新農作物都唔種住o羅
暫時主只做除草多
休息 ...

岩.  我都清左好幾盆, 再放左秋葵種子.  有幾盆都吉左佢先. 唔攪啦

想請教一下, 我盆日本南瓜已滿佈白點病. 但不停長生葉,  但長好多瓜都長唔大. 係咪其實我應該KO左佢算呢? 因為已病. 點種也不會大, 謝謝
回復

花間使者II 發表於 2018-7-26 17:10:36 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-26 16:28
香港氣喉真係麻麻, 成日睇台灣/星馬分享, 佢地種所有嘢都種得好好. 尤其星馬, 佢地長年都咁熱. 但一樣見 ...

太熱難種o野, 太陽勁猛哦, 剛決定一踏入"大暑"我什麼新農作物都唔種住o羅
暫時主只做除草多
休息兩星期先, 要直至"立秋"才會培苗播種子
回復

sandy 發表於 2018-7-26 16:28:17 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-26 10:41
種左幾年了o羅...今年算是最多收成....也都5隻只  
火龍果感覺香港都幾難種得好咁 ! 可能是我失敗。 ...

香港氣喉真係麻麻, 成日睇台灣/星馬分享, 佢地種所有嘢都種得好好. 尤其星馬, 佢地長年都咁熱. 但一樣見好多靚菜菜收成,  一樣麒麟果可以種倒椰菜.

但香港一熱少少, 已經什麼菜有蟲害. 又種不成. 所以香港夏天我覺較難種得好

你好叻架啦. 經驗夠點都唔同D

麒麟果 我又真係未見過有人分享過,
回復

花間使者II 發表於 2018-7-26 10:41:46 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-25 21:55
你的收成好吸引丫

種左幾年了o羅...今年算是最多收成....也都5隻只
火龍果感覺香港都幾難種得好咁 ! 可能是我失敗。

另, 前兩天別人送來兩棵由種子培植的3吋高麒麟果, 真是有排種都唔知能不能結果實?
香港有人成功種"麒麟果" 又能結果實嗎 ?
回復

sandy 發表於 2018-7-25 21:55:31 |顯示全部樓層
你的收成好吸引丫
回復

花間使者II 發表於 2018-7-22 14:43:59 |顯示全部樓層

火龍果有收成囉

火龍果

火龍果

火龍果

火龍果

火龍果

火龍果
回復

花間使者II 發表於 2018-7-17 09:29:40 |顯示全部樓層
火龍果由開花到結果成熟好快攪掂, 6月20日開花....今天17號就開始起色漸變熟了

火龍果

火龍果
回復

花間使者II 發表於 2018-7-12 09:38:31 |顯示全部樓層
~返工出門前.....行返轉睇o下有咩摘得先

收穫

收穫

收穫

收穫
回復

花間使者II 發表於 2018-7-11 09:18:12 |顯示全部樓層
今早的.....好鬼大朵"火龍果"花

火龍果花

火龍果花
回復

花間使者II 發表於 2018-7-10 23:29:46 |顯示全部樓層

其實係我另一邊講種月季花的,都有post出椰土溝泥較好點,
淨椰土可能會出現如你般問題也不定哦
按自已的植物特質去溝泥,~加沙石~加木灰加糞或其它有基物質吧。

http://hkplants.com/thread-205170-1-1.html

椰土

椰土
回復

花間使者II 發表於 2018-7-10 16:29:23 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-10 15:29
唔該晒. 我都係淘返嚟, 好平好抵. 我用嚟溝黑泥, D泥即刻鬆D. 唔駛咁實.

~係呀! 溝o左o的泥鬆o的, 來緊就算...黃黑雨打大風, 戶外花盆都唔會浸滿水, 浸死苗
回復

sandy 發表於 2018-7-10 15:29:22 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-10 13:40
我用~9kg 大磚椰土是淘回來的,
另外, 我曾經在花墟"繽x"見到有只大粒裝的賣(大椰粒),
當然要貴~3倍約$ ...

唔該晒. 我都係淘返嚟, 好平好抵. 我用嚟溝黑泥, D泥即刻鬆D. 唔駛咁實.
回復

icesea 發表於 2018-7-10 15:07:42 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-9 16:37
如果椰土不合用你的種植環境, 可選用其他科學泥呢 !
其實本港花店也較少有椰土出售, 想買也不易  
另,  ...

http://news.stheadline.com/daily ... name=wtt&kw=382
科學泥,基本上就不是泥土,一般都是用椰子纖維做的,加入了不同的科學肥料,為植物提供微元素,優點是方便衞生,裏面也沒有小昆蟲,但缺點是泥土太輕太鬆散,如果植物大型一點,它不能為植物的根基提供支持,植物很容易倒下,不過種菜還是適合的。

所以科學泥都是由椰子纖維做的,不過混合了其他物質,可能比單獨用椰土合適吧?
回復

花間使者II 發表於 2018-7-10 13:40:51 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-7-10 12:24
椰糠可否介紹下, 你係邊買, 淘? 定HK?

我用~9kg 大磚椰土是淘回來的,
另外, 我曾經在花墟"繽x"見到有只大粒裝的賣(大椰粒),
當然要貴~3倍約$一百蚊多o的o的  但不知現在仲有無

椰土

椰土

椰粒

椰粒
回復

sandy 發表於 2018-7-10 12:24:43 |顯示全部樓層
椰糠可否介紹下, 你係邊買, 淘? 定HK?
回復

花間使者II 發表於 2018-7-10 09:17:33 |顯示全部樓層

上星期日見地下長出3棵"蝶豆花", 可能是上年掉在地下裡, 竟然自動又長出來了。幫我省下培苗下種子的麻煩事。
趕快掘起佢用椰土移種到新花盆上。 今早看了一下, 雖然之前掘傷了點根,
~好彩似乎仍沒什麼大問題

蝶豆花

蝶豆花

蝶豆花

蝶豆花
回復

花間使者II 發表於 2018-7-9 16:37:25 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-7-9 16:14
今早把死的盆栽放在戶外風吹太陽曬一個上午,表土立即乾了!

可能是室內、溫度、濕度,加上椰土保水特性, ...

如果椰土不合用你的種植環境, 可選用其他科學泥呢 !
其實本港花店也較少有椰土出售, 想買也不易
另, 椰土很多人也喜用於培養蚯蚓作基質
回復

icesea 發表於 2018-7-9 16:14:13 |顯示全部樓層
今早把死的盆栽放在戶外風吹太陽曬一個上午,表土立即乾了!

可能是室內、溫度、濕度,加上椰土保水特性,所以悶熱死咗!?
回復