石子的多肉露養記

作者: little_stone 发表于 2018-3-24 21:44:06
28937 409

IMG_20190207_155756.jpg IMG_20190217_171343.jpg

~石子的偽多肉圖鑑:錦類~ #223樓
~石子的偽多肉圖鑑:護盆草~ #252樓
2019年渡夏準備   #257樓

眨下眼,就差唔多兩年啦冇上黎啦!呢兩年對我黎講,真係發咗好多事,可以話人生大事都係喺呢段時間完成咗XD

自從上年春天知道自己有咗,就話俾自己聽唔可以再喺屋企養肉啦,已經唔夠位啦,窗台要讓俾呀B換片用 (嗰時啲肉肉已經多到霸埋窗台附近嘅地下)。講真係有啲唔開心,但塞翁失馬啊! 就係因為有咗B,我決定攞哂啲肉肉返娘家天台露養,改哂土種,經歷炎夏至今,棵棵都好健壯又肥美,真係好開心。

回想嗰時大住個肚,一星期一日咁幾盆幾盆攞返去天台,又搬泥又買盆,炎炎夏日坐住張矮凳喺度上盆。幾乎教學上話唔好做嘅嘢,我都試過。例如夏天換盆、夏天搞杆插葉插、泥土未曬乾又重用、肉肉未修根又上盆... 因為露天關喺嘛,有時趕天黑前要搞掂,有時見快落雨又拿拿聲趕收擋,都冇閒情好似初初學種肉咁姿整。但有幾樣我係一定會堅持啦!就係夏天會遮陽,連續落雨會遮雨,泥土主要用顆粒。咁除咗體會到多肉生命能有幾頑強,都叫做儲到一啲經驗值XDD 同埋真係唔可以一本通書讀到老,我啲肉肉生喺咁曬嘅環境下以顆粒土種,真係要日日淋水! 喺呢度都要感謝我媽,日日幫我淋水,夏天嗰時又幫我拉遮陽遮雨用嘅波波紙 (係呀,我廢物利用><)。啲肉肉生到咁大,最大功勞都係佢。

而家啲肉多到呢,我都唔好意思再買囉... 始終天台係公家架嘛!

仲有啲未整理好...
而家就咁睇,我都算喺個小富戶啦XDD

評分

查看全部評分

zoka 發表於 2021-4-4 16:26:17 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-4-3 16:40
冇有怕,我仲有勁多盆

大部份係花友轉贈

真係好多存貨
little_stone 發表於 2021-4-3 16:40:55 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-3-30 10:57
睇嚟膠盆都係適合室內多啲<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
舊嘅唔去新嘅唔嚟,除左植物又可以 ...

冇有怕,我仲有勁多盆
大部份係花友轉贈
但而家因為轉種迷你盆,已經好少用囉
等得閒要清理下再轉贈有緣人
zoka 發表於 2021-3-30 10:57:10 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-3-28 14:57
唔記得係人送,定係淘肉時連嘅盆
上天台前已經唔係全新
白色盆都係舊盆

睇嚟膠盆都係適合室內多啲
舊嘅唔去新嘅唔嚟,除左植物又可以買盆喇
little_stone 發表於 2021-3-28 14:57:09 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-3-27 21:06
黃色呢隻方盆太薄,露養一、兩年就脆裂,唔抵玩。

唔記得係人送,定係淘肉時連嘅盆
上天台前已經唔係全新
白色盆都係舊盆
曬一季之後嘅結果~
taxitang 發表於 2021-3-27 21:06:42 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-3-27 17:21
天台的熱度️[emoji ...

黃色呢隻方盆太薄,露養一、兩年就脆裂,唔抵玩。
little_stone 發表於 2021-3-27 17:27:22 來自手機 |顯示全部樓層
棒葉不死鳥&不死鳥錦
little_stone 發表於 2021-3-27 17:21:19 來自手機 |顯示全部樓層
天台的熱度
zoka 發表於 2021-3-20 21:33:45 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-3-20 16:24
呢個家族對於天台呢個環境,其實唔難養
佢鐘意陽光/和暖,唔太怕熱,渡夏好容易
之前死咗係因為天台大修 ...

濕焗真係死症/-\但香港好多時夏天都係咁T-T
估唔到jellybean 家族夏天仲有生長@@
我見奶酪除左小苗,大嗰兩棵夏天無大過咁滯
little_stone 發表於 2021-3-20 16:24:10 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-3-20 13:24
師姐,呢個家族難養啲定奶酪難啲?

呢個家族對於天台呢個環境,其實唔難養
佢鐘意陽光/和暖,唔太怕熱,渡夏好容易
之前死咗係因為天台大修,我媽將佢哋執埋咗一邊,大雨後通風不良,焗死咗
天台大修期間,反而好多平時叫做粗生嘅夏種型死咗,因為我不嬲甚少同佢哋遮雨...佢哋堆埋一堆,有啲甚至籃疊籃...焗到慘不忍暏

Jellybean佢哋比對奶酪家族,我覺得生長需要可以叫做係相反
奶酪鐘意涼爽,春秋生長
佢哋就鐘意勁曬,幾乎成個夏天都有生長,但如果種室內就應該易徒長
zoka 發表於 2021-3-20 13:24:26 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-3-19 11:20
Jellybean family~

虹之玉上個夏天俾大雨淋死咗,唔記得補貨,留個吉位俾佢 ...

師姐,呢個家族難養啲定奶酪難啲?
little_stone 發表於 2021-3-19 11:20:52 來自手機 |顯示全部樓層
Jellybean family~
虹之玉上個夏天俾大雨淋死咗,唔記得補貨,留個吉位俾佢
little_stone 發表於 2021-3-19 11:17:36 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-3-17 17:59
九宮格護盆草好正<span class="emoji emoji1f60d"></span>

哈哈,謝謝欣賞!
其實係啲盆托嚟
zoka 發表於 2021-3-17 17:59:26 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-3-16 14:52
天氣一回暖,紫弦月就開始生,而家生多咗好多

九宮格護盆草好正
little_stone 發表於 2021-3-16 14:52:56 來自手機 |顯示全部樓層
天氣一回暖,紫弦月就開始生,而家生多咗好多

護盆草都爆盆
little_stone 發表於 2021-3-16 14:37:38 來自手機 |顯示全部樓層
一籃十二卷:
好鐘意呢棵嘅紋路
little_stone 發表於 2021-1-30 17:26:47 來自手機 |顯示全部樓層
壓彎了腰
little_stone 發表於 2021-1-26 16:49:47 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-1-26 09:33
師姐都有好多十二卷,多肉品種乜都有,其實師姐都好花心。

秋冬玩景天、番杏
夏天玩仙人、星球、伽藍菜
十二卷四季都生長(雖然夏天慢啲)
咁先一年四季都有嘢玩
zoka 發表於 2021-1-26 12:57:32 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-25 20:59
早排天氣回暖,兔兔有返啲精神

好繽紛
石子師姐嘅庫存好豐富
taxitang 發表於 2021-1-26 11:55:45 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2021-1-26 11:05
識上網淘, 要乜有乜啦

確是品種選擇多,但亦有貨不對版,購買前還是核對清楚較穩陣。