ET的植物2018

作者: ET0404 发表于 2018-1-16 17:21:26
11898 172
一年開一帖,不過暫時未有咩睇

垂筒
D7B62FC2-0BE8-4C7C-9721-DA8E3AFF8A42.jpeg 97BD3126-0D0B-4660-839C-40554AF5AB44.jpeg

四色爆竹百合@17大
8946E196-ABD1-4D0C-9A57-184CC2079642.jpeg 130FC0E9-3734-4CF7-84BE-B9FCED0EBD04.jpeg

菊和月季
4968241A-A367-449F-B03C-B97E3FE2AE30.jpeg B5606EC2-B53C-4D26-A3C4-3B8771C9B7D5.jpeg

評分

查看全部評分

小雷子 發表於 2019-2-2 12:09:49 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-2-2 08:24
原來有咁多天字頭成語

咁多成語,都唔能表達到我內心的讚嘆!
ET0404 發表於 2019-2-2 08:25:48 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-1 22:34
唔使理都年年開花,天生天養,天生麗質,天長地久

佛系種花,適者生存
ET0404 發表於 2019-2-2 08:24:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 23:05
天賜之福
天方夜譚
天驚石破

原來有咁多天字頭成語
ET0404 發表於 2019-2-2 08:23:00 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-1 23:42
天生天養=易種
天生麗質=靚
天長地久=已經種咗幾年,一直種落去

巧勁!17大種花叻,成語都咁叻!
小雷子 發表於 2019-2-1 23:44:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-1 23:42
天生天養=易種
天生麗質=靚

係嘅!你最叻叻!小雷子舉白旗!
B17 發表於 2019-2-1 23:42:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 23:05
天賜之福
天方夜譚
天驚石破

天生天養=易種
天生麗質=靚

你嗰堆解唔通,夾硬嚟囉
小雷子 發表於 2019-2-1 23:40:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-1 23:38
夾硬黎,唔得囉

噢!要撞牆!

B17
唔使mon到咁實,delete咗你都睇得到  發表於 2019-2-1 23:43
小雷子 發表於 2019-2-1 23:05:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-1 22:45
你黎啦,俾十個相關四字詞,咪唔記得「天」字頭

天賜之福
天方夜譚
天驚石破
天女散花
天下無雙
天緣奇遇
天作之合
天資卓越
天理良心
天馬行空
呢D得唔得呢?天天開心,天天順意,天天驚喜,天天得意……
B17 發表於 2019-2-1 22:45:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 22:40
哈哈!你本字典冇晒字咩?

你黎啦,俾十個相關四字詞,咪唔記得「天」字頭
小雷子 發表於 2019-2-1 22:40:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-1 22:34

哈哈!你本字典冇晒字咩?
B17 發表於 2019-2-1 22:34:13 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-2-1 22:02
我都係泥乾淋水,一個月俾一,兩次水肥(其實睇心情同記唔記得),間唔中落啲緩釋肥。冇每年插枝,冇特別 ...

ET0404 發表於 2019-2-1 22:02:13 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-1 15:39
請問家樂花應該點種?夏天休眠?每年剪枝扞插?定係剪短發芽?

我都係泥乾淋水,一個月俾一,兩次水肥(其實睇心情同記唔記得),間唔中落啲緩釋肥。冇每年插枝,冇特別修剪,只剪走殘花。
一開始室內種,越種越殘徒長兼冇花開,搬出露台就爆花。一年四季同一位置,向東北露台,夏天都曬唔死。
但發現下面枝條似木質化,唔知係唔係即係老化。
B17 發表於 2019-2-1 15:39:50 |顯示全部樓層

請問家樂花應該點種?夏天休眠?每年剪枝扞插?定係剪短發芽?
ET0404 發表於 2019-1-8 06:11:42 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-7 21:44
種唔種 sinn. fu's fall sunshine?有側芽
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pt ...

唔要住,窗邊靚位滿額,多謝你先!
B17 發表於 2019-1-7 21:44:38 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-11-15 15:04
兩隻迷岩

Sinn. Country Tiger,我的第一棵迷岩

種唔種 sinn. fu's fall sunshine?有側芽
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=422314&pid=2595616&fromuid=66917
ET0404 發表於 2018-11-15 15:04:28 |顯示全部樓層
兩隻迷岩

Sinn. Country Tiger,我的第一棵迷岩

Sinn. Mark Twain,年頭Tin大分享的種子

ET0404 發表於 2018-11-14 15:24:50 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-14 15:02
多謝你,又有麗花酢睇

應該係我多謝你先啱呀!

多謝你分享俾我,仲賞分!
B17 發表於 2018-11-14 15:02:52 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-11-14 13:58
麗花酢第一朵花

多謝你,又有麗花酢睇
ET0404 發表於 2018-11-14 13:58:44 |顯示全部樓層
麗花酢第一朵花

比較下大細

評分

查看全部評分