求少量好年冬殺粉介殼蟲

作者: jellyfishy 發表于 2017-11-9 14:44:25
3396 16
公司的AV 因其他外來植物有粉介殼而受害了, 現誠邀善長送出一包約100G 的好年冬對付入侵者, 小禮物可選 (1) 茶粉家事皂乙件, 或 (2) 解夢服務乙次.

有意者請留言, 我們再PM 傾交收或順豐到付. 謝謝~
hiatus 發表於 2017-11-29 10:10:34 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-11-22 21:54
响公司的AV 都有棉棉, 切根和用火酒皂水浸, 換過2次泥仍有, 現在工作太忙, 實在無可能放更多心機護花了.. ...

明白,實在係心有余而力不足。
我都係,淋水都唔夠時間,只能全部溫室加蓋,一星期最多一次照頭淋。
回復

jellyfishy 發表於 2017-11-28 13:38:58 |顯示全部樓層
"頭痛、盜汗、噁心、腹瀉、胸痛、視線模糊、焦慮與肌肉疲勞等症狀"

未落毒葯, 都就不時OT 時有頭痛, 視線模糊、焦慮與肌肉疲勞啊~  哈哈
回復

jellyfishy 發表於 2017-11-28 13:37:30 |顯示全部樓層
mk2325
密閉空間要特別小心,可將植物放在室外通風地方一段時間  發表於 3 小時前
______
OFFICE 無室外地方的, 室外都係公眾用地了.
回復

jellyfishy 發表於 2017-11-28 09:24:27 |顯示全部樓層
mk2325 發表於 2017-11-27 16:11
美國環保署發現,人類若短暫吸入好年冬,可能會導致頭痛、盜汗、噁心、腹瀉、胸痛、視線模糊、焦慮與肌肉疲 ...

所以種花十年都唔買呢D 野用囉, 但無奈現在工作太忙了, 實在沒法常常更換植料

密閉空間要特別小心,可將植物放在室外通風地方一段時間  發表於 2017-11-28 10:32
回復

jellyfishy 發表於 2017-11-28 09:23:49 |顯示全部樓層
卓男媽 發表於 2017-11-27 15:05
我有好年冬, 決滅, 矽藻土, 如果需要都可以俾你

我都試過矽藻, 但效用不大.
回復

mk2325 發表於 2017-11-27 16:11:18 |顯示全部樓層
美國環保署發現,人類若短暫吸入好年冬,可能會導致頭痛、盜汗、噁心、腹瀉、胸痛、視線模糊、焦慮與肌肉疲勞等症狀,長期暴露則可能會對神經與生殖系統造成損害。使用要小心
回復

卓男媽 發表於 2017-11-27 15:05:09 |顯示全部樓層
我有好年冬, 決滅, 矽藻土, 如果需要都可以俾你
回復

Ison 發表於 2017-11-23 13:46:57 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-11-22 10:16
網上教可以殺蟲呀。無毒。物理作用,刺傷同吸水使蟲蟲死亡。

因為我一直唔想用有毒殺蟲劑,所以買咗依個 ...

好似幾好咁,好過用毒藥,請問怎樣用?是不是直接放落植物處?
回復

jellyfishy 發表於 2017-11-22 21:54:13 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-11-22 10:16

因為我一直唔想用有毒殺蟲劑,所以買咗依個 ...

响公司的AV 都有棉棉, 切根和用火酒皂水浸, 換過2次泥仍有, 現在工作太忙, 實在無可能放更多心機護花了....
回復

hiatus 發表於 2017-11-22 10:16:57 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-11-22 09:52
_DE powder 硅藻土 這個你是用來調節肥效?

因為我一直唔想用有毒殺蟲劑,所以買咗依個DE powder返來試下。
但我覺得佢其實要干燥狀態先最有效,我用來對付多肉粉介效果還可以。 幫佢地沖乾粉澡,粉介基本就會消失。

AV我以前有棉棉,後來換過幾次泥之後就唔再有,所以未有試過。
回復

jellyfishy 發表於 2017-11-22 09:52:29 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-11-21 10:39
水母大大,DE powder 硅藻土要唔要用? 我有較多,可分比你。

_DE powder 硅藻土 這個你是用來調節肥效?  
回復

hiatus 發表於 2017-11-21 10:39:24 |顯示全部樓層
水母大大,DE powder 硅藻土要唔要用? 我有較多,可分比你。
回復

jellyfishy 發表於 2017-11-9 15:29:40 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2017-11-9 15:24
我可以等的,你趕住要,可以比好年冬你先

好呀好呀, 咁PM傾呀
回復

紅豆包 發表於 2017-11-9 15:24:56 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-11-9 15:19
我D 沖涼皂未熟成, 你能夠等下嗎?

我可以等的,你趕住要,可以比好年冬你先
回復

jellyfishy 發表於 2017-11-9 15:19:12 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2017-11-9 15:04
我可以送啲比你,可以要沖涼皂嗎?

我D 沖涼皂未熟成, 你能夠等下嗎?

回復

紅豆包 發表於 2017-11-9 15:04:58 |顯示全部樓層
我可以送啲比你,可以要沖涼皂嗎?
回復