養了一年的櫻花

作者: taxitang 發表于 2017-10-25 20:17:21
6278 50
本想在"新手種櫻花"的帖繼續分享,但那帖的相片變晒死圖,那不如開新帖。
不經不覺淘了一年左右了,各株多少有差異,兩株葉片還正常,未黃未落,一株落晒葉,不知是否死了,但樹幹有些芽點,真的不知枯了未,又未經過冬天,應該冇可能是花芽。
兩株未落葉。

呢株落晒葉,有芽點,不知生定死!

taxitang 發表於 2019-4-1 00:05:20 |顯示全部樓層
panda360 發表於 2019-3-31 22:22
聽說廣州櫻,中國紅比日本品種更適合香港天氣。

真係冇乜深入研究,將來有場才作嘗試。
回復

panda360 發表於 2019-3-31 22:22:29 來自手機 |顯示全部樓層
聽說廣州櫻,中國紅比日本品種更適合香港天氣。
回復

taxitang 發表於 2019-3-24 08:36:58 |顯示全部樓層
hao13555135 發表於 2019-3-23 23:27
养些早樱比较靠谱

養一些合適香港氣候的品種,確是可以每年復花,我認識朋有之中今年都有日本櫻花再開,開得唔錯。
回復

hao13555135 發表於 2019-3-23 23:27:32 |顯示全部樓層
养些早樱比较靠谱
回復

taxitang 發表於 2019-2-10 18:43:21 |顯示全部樓層
ck1122 發表於 2019-2-10 18:37
請問有花未暱?

唔好意思,自從颱風山竹之後,因花埸嚴重損毁,己再沒有入埸,留給侄仔處理,所以不清楚。
回復

ck1122 發表於 2019-2-10 18:37:19 來自手機 |顯示全部樓層
請問有花未暱?
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-12 15:57:10 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-12 14:06
謝謝,現在在花場,檢查後,未見有新芽,還需要等。

放心,佢仲有時間既,因今年仲有時間,對佢好D可能會有好消息呢.
回復

taxitang 發表於 2018-6-12 14:06:31 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-6-12 11:13
而家開始唔好剪,櫻是在這時間開始抽花芽,你剪左就會後悔

謝謝,現在在花場,檢查後,未見有新芽,還需要等。
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-12 13:17:05 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-6-12 13:10
嘩… 咁早… 請問呢個芽係枝幹邊個位置? 是否老枝?

老枝和新枝都有,但老枝的機會比較低
所以最好每年開完花之後也修剪一下,一來修型、二來儲花
回復

gita 發表於 2018-6-12 13:10:54 來自手機 |顯示全部樓層
嘩… 咁早… 請問呢個芽係枝幹邊個位置? 是否老枝?  
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-12 11:13:04 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-4 14:45
明白,再出唔好剪,開完花再修剪。

而家開始唔好剪,櫻是在這時間開始抽花芽,你剪左就會後悔
回復

taxitang 發表於 2018-6-4 14:45:20 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-6-4 13:19
如果你覺得太長, 不好看, 都可以修一下. 我先前都有修短主幹, 它修完不久, 就會發力出新芽新葉. 不過留意,  ...

明白,再出唔好剪,開完花再修剪。
回復

gita 發表於 2018-6-4 13:19:15 |顯示全部樓層
如果你覺得太長, 不好看, 都可以修一下. 我先前都有修短主幹, 它修完不久, 就會發力出新芽新葉. 不過留意, 它的花芽和活芽位會在枝幹最頂端. 所以, 修了之後, 就由得它多生芽頭和花芽分化, 以免花芽也剪了.
回復

taxitang 發表於 2018-6-4 12:55:56 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-6-4 12:43
今年樹枝養肥D, 有望下年有花!
你D葉好肥圓.
我覺得落葉的樹如櫻花類, 營養儲在樹幹和枝內. 入冬後它會落葉 ...

明白,謝謝提供资料,那現在保持施肥,但有一疑閒,其實現在看似新枝徒長,應該待枝條葉片生定後才剪短?還是認為合理長度就剪,無謂浪費營養長葉又唔要。謝謝!
回復

gita 發表於 2018-6-4 12:43:49 |顯示全部樓層
今年樹枝養肥D, 有望下年有花!
你D葉好肥圓.
我覺得落葉的樹如櫻花類, 營養儲在樹幹和枝內. 入冬後它會落葉幾個月, 能否開花就視乎呢幾個月儲得的營養夠吾夠. 所以依家開始係花芽分發期.
回復

taxitang 發表於 2018-5-23 20:41:25 |顯示全部樓層
初時還以為三月還未有花或葉,應生存無望,幸好各位大大提點,當後來發現葉芽生長,再經差不多兩個月生長,有三株長葉唔錯,有一株只長一枝葉,希望遲些再有進展。

只得一枝,但老芽看似還有芽點未枯。

只得一枝,但老芽看似還有芽點未枯。

呢株都唔錯

呢株都唔錯

呢株較荗盛

呢株較荗盛
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-29 09:25:42 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-28 23:15
見到有新芽都開心呀. 因為3月-4月是櫻花季節. 3月係早櫻開花季,4月係晚櫻花季, 有花芽會開花, 無花芽會出葉 ...

佢本身只有那個八字的是花主幹(已木化並有花蕾),沒有其他幹(未木化)可生花,即使是晚櫻都趕不到今年開花...
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-29 09:23:39 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-3-28 23:19
謝謝提點。
好老實,現在階段有沒有花不重要,保全健康為首要,所以今日已放回棚內,我真的分不開正常枝 ...

如果你有地方咪再觀察多陣

謝謝  發表於 2018-3-29 09:26
回復

taxitang 發表於 2018-3-28 23:26:46 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-28 23:15
見到有新芽都開心呀. 因為3月-4月是櫻花季節. 3月係早櫻開花季,4月係晚櫻花季, 有花芽會開花, 無花芽會出葉 ...

謝謝!我之前未養過樱花,所以不清楚是早櫻運是晚櫻,現在只要短到未死,順其自然已開心,還有兩株未有到静,只好靜觀其變。
回復

123下一頁