「美女種植新手玩轉農場記」請多指教!

作者: naobabee 發表于 2017-9-7 20:27:40
1844 2
大家好,我係Nao,十分開心穩到呢個開心概群組。
希望在這裡跟大家一起分享種植概樂趣。

我同我先生(陳生)今年成婚後就係屋企當全職太太啦,
開始培養做家務、煮飯的必備工作,
跟住就發現買餸真係好貴!m(_ _)m
又或者突然需要姜蔥蒜配料時,又來唔切去買⋯
然後開始自己研究係屋企種菜喇,
不過經驗不足,呢半年裡種概唔係殘就係死,
今次卯足精神,從新開始認真對待。
請各位種植達人幫手指點,不勝感激!!
最後希望呢個軟件將來可以有手機apps,甘就操作方便喇^u
7123578C-0BA6-4A46-A853-8CB61FBD407C-753-0000015AA044A0C8_tmp.jpg
naobabee 發表於 2017-9-7 20:48:06 來自手機 |顯示全部樓層

9月7日 下午陣雨一場

今日將花盆花架一起就位擺好。全部淘寶買返黎。花架可以自己定尺寸,質量都幾好,推薦卑大家。
「泥土」係流浮山附近一間花廠購買,幫我混合好並送貨上門,十幾袋一共800hkd。不過前一排颱風,屋企水浸,全部都濕左水,都唔知仲可唔可以用得返。
「種子」都係淘寶買,呢間係網評比較高概店。店主介紹一d適合依家種概種子卑我。收貨之後再同大家分享。
「肥料」應該係雞糞土或蚯蚓土之類吧。還沒有研究出來,不過學左「堆肥」,都係需要穩d乾泥土。
「堆肥」YouTube上睇左好多條片學習,希望找一個最便宜概方法自己diy啦!
回復

naobabee 發表於 2017-9-26 13:49:45 來自手機 |顯示全部樓層
naobabee 發表於 2017-9-7 20:48
今日將花盆花架一起就位擺好。全部淘寶買返黎。花架可以自己定尺寸,質量都幾好,推薦卑大家。
「泥土」係 ...

之前種的小香蔥,一個禮拜過去了,才長這麼一點大。有什麼辦法讓它長得更好嗎
回復

初登記花友

粉絲

聯絡園藝館|手機版|HKplants