(急)求救 - 薄荷由底開始枯上黎

作者: jeffiau 發表于 2017-7-31 09:47:10
3120 4

各位, 想向大家請教一下,
如果薄荷由底開始枯上黎, 條莖仲乾, 葉會乾和甩,
我是否應該襯上面D莖仲緑果陣, 就剪條緑莖出黎做插枝?

morning 發表於 2017-8-2 11:39:42 |顯示全部樓層
如果下方D枝幹並無軟爛,上面既枝幹仍有正常生長咁棵野其實好健康,只係下方既枝幹老化已經木質化左

同人老左一樣木質化既枝條活力比較差,生長會比較慢同新生既葉都會比較細,施肥同修剪老枝有幫助

但最快既方法係剪D仍未木質化既枝幹用新泥去扦插新一盆,幾星期後就又一盆茂盛既薄荷,所以多數人都會咁做
回復

tarepanda817 發表於 2017-7-31 18:48:42 來自手機 |顯示全部樓層
jeffiau 發表於 2017-7-31 15:49
我有日日淋呀,
你果時係唔係同我一樣,由個底黑上葉上?
(即由根至莖的一半係乾和枯,莖的一半至葉係緑 ...

我之前d葉由泥位開始枯,乾枝我會剪左佢,有可能盆野已經吸哂d泥營養,再加上陽光又照唔到下面位置!
我試過用直接用長竹籤插入泥(插唔入),我知棵野d根食死哂d泥,咪成盆同佢肢解,即拆泥,丟左d枯枝,老根,再加返d新泥俾佢地!
係我自己唔記得淋水,又整鬼死佢哋!但而家盆今薄荷又生過,遲下補相你睇而家d葉仲大塊過之前 (31/7)
回復

jeffiau 發表於 2017-7-31 15:49:10 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-7-31 13:44
我盆薄荷因為唔記得淋水,就咁成盆枯哂,只要張d枯枝剪哂,用得嘅莖(較粗,未枯)再插返入泥,就會自己再生 ...

我有日日淋呀,
你果時係唔係同我一樣,由個底黑上葉上?
(即由根至莖的一半係乾和枯,莖的一半至葉係緑)
回復

tarepanda817 發表於 2017-7-31 13:44:03 來自手機 |顯示全部樓層

我盆薄荷因為唔記得淋水,就咁成盆枯哂,只要張d枯枝剪哂,用得嘅莖(較粗,未枯)再插返入泥,就會自己再生過!
上圖16/7
下圖21/7(已經有氣息)
回復