傳媒質素與動物傳心

作者: jellyfishy 發表于 2017-7-12 09:46:49
3230 13
有線是否太怕被大眾忘記了,自己行騙在先,做些傷害人心的節目,這樣的傳媒質素!
我不是做動物傳心,但生物死物皆有頻率這是事實!石英都有頻率吧!這樣的傳媒質素真的⋯⋯!

説到用「心」的工作,就不能用所謂的科學證據證明,好像剛剛認識的人今天跟你說喜歡你,他一心一意,你開心說感覺到了,隔天那人又說全是騙你的。要全心騙你的話,你打開個心去看待關係還是會被騙吧!難道還要讚個騙子好叻呀,你信皆因你太天真?!

如果是我受騙了,可能立即駡那騙子廢話無聊加一

什麼行業都有好人和騙子, 有心探討該行業的價值, 應該對大眾大說更有得益.

https://www.facebook.com/news.la ... nf&pnref=story#
jellyfishy 發表於 2017-8-7 09:38:00 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2017-8-3 08:31
其實有線新聞組已經係少數專業新聞,又唔怕得罪人
百度攔截來電app洩私,第二日個個都拎黎做頭條
車位減少 ...

一事還一事. 係咁多.
回復

faye00 發表於 2017-8-3 08:31:45 |顯示全部樓層
其實有線新聞組已經係少數專業新聞,又唔怕得罪人
百度攔截來電app洩私,第二日個個都拎黎做頭條
車位減少,致違迫嚴重,政府話車位冇減原來計埋私人車位

連記者自己都寫:
土地問題的故仔寫得太多,大家看得麻木了,隨時是票房毒藥.....新班子即將上場,是否又能將這些人人皆知的問題根治?還是大家繼續視若無睹,不痛不癢?

“不是垃圾站”呢個題目,都寫左2次,為咩?為收視肯定係咁做
單純一個故事,得罪左一部分人,就比人話唔專業,咁仲有邊d傳媒係專業呢?
回復

penelope 發表於 2017-7-25 11:03:51 |顯示全部樓層
樹大有枯枝,我仍然相有動物傳心的
回復

ykwcherry 發表於 2017-7-17 20:22:22 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-7-17 14:00
話時話, 本版版主都有研究多年動物傳心, 看帖就有資料.

失敬
回復

jellyfishy 發表於 2017-7-17 14:00:11 |顯示全部樓層
話時話, 本版版主都有研究多年動物傳心, 看帖就有資料.
回復

jellyfishy 發表於 2017-7-17 13:56:50 |顯示全部樓層

我唔係做動物傳心, 只係一直有接觸類似行業, 好彩跟開的老師一直會教正確觀念, 例如不要自己想像些怪力亂神, 係無FEEL 也不足為奇, 治療與個案要互相信任和尊重的情況下才做靈療, 一般建議先面談去感受個案的誠意, 互相信任好重要. 咁耐我試過connect 一隻病重既貓, 淨係FEEL 到佢好唔開心.

靈療可以混合心理學或語言程式治療, 但倒轉心理學或語言程式治療就甚少混合靈療.
回復

jellyfishy 發表於 2017-7-17 13:49:53 |顯示全部樓層
有些做類似行業的朋友突然被家人則疑, 甚至要求他們轉行或不要再幹, 同行話行得正企得正唔好理人地閒話, 口係咁話, 影響是一定有.

香港的醫生及護理業界叫最早發展, 有完善管理架構, 一樣有壞份子, 今時今日都做唔到"自行清理門戶", 現今香港個別傳媒質素是是但但, 難道有能"自行清理門戶"? 那個業界做到咁有效率和公信力的"自行清理門戶", 其實咪又係一般大眾自行選擇.
回復

ykwcherry 發表於 2017-7-17 12:04:32 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-7-17 09:14
我自己和身邊很多朋友都有參與靈療工作, 當然個個都會討論此事.

每個行業都有害群之馬, 今次傳媒顯然用 ...

心正岂不怕影子
回復

B17 發表於 2017-7-17 11:53:49 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-7-17 09:14
我自己和身邊很多朋友都有參與靈療工作, 當然個個都會討論此事.

每個行業都有害群之馬, 今次傳媒顯然用 ...

有害群之馬,自然會出醜,怪不得人
動物傳心行業應該自行清理門戶,為何等別人出手,別人代勞又要鬧,唉!

想當年,氣功隔樽取藥丸,甚至千里取物(同量子力學唔知有冇關系 )
就算被揭破,唔見有氣功師,或一眾武林高手出來鬧人。他們明白不可與騙徙沾上關系,否則即淪為一黨!

其實動物傳心是否動物心理學,如果是,那就有基礎是真的。如果是心靈感應,量子力學,那又難怪大家否定!
回復

jellyfishy 發表於 2017-7-17 09:14:45 |顯示全部樓層

每個行業都有害群之馬, 今次傳媒顯然用有色眼鏡要靈療業界出丑, 有心為他人服務的朋友都被影響了.
回復

ykwcherry 發表於 2017-7-15 18:17:35 |顯示全部樓層

传媒就是一门心思唯恐天下不乱为己任滴啊

前提系港政
回復

B17 發表於 2017-7-15 17:14:54 |顯示全部樓層
平常心,放蛇揭人私隱,當然不可接受,放蛇揭罪行,無可厚非
回復

ykwcherry 發表於 2017-7-15 16:24:06 |顯示全部樓層
唉,传媒尼个行头靠架系新闻来生存咖,
佢地不怕坏消息,最怕无新闻架啰
回復