新手做皂

作者: cykcherry 发表于 2017-6-27 07:30:43
1247 10
新手剛於上星期六晚做了第一批皂, 由11:00pm打至04:00 入模
星期日晚看到有水珠, 用紙抺掉, 昨天睇有油斑, 今天看更嚴重, 請問可以如何補救?
皂還用得嗎?

材料:
橄欖油 360g
椰子油 60g
乳木果油 80g

水 160g
NaOH 65g

jellyfishy 發表於 2017-6-27 09:24:35 |顯示全部樓層
這些不是油斑, 是保溫皂化時因溫差造成的水蒸汽, 反復升溫降溫, 濕和乾造成的白粉跡, 只影響外觀和手感, 不影響洗感, 可放在篩子上蒸一會, 就唔會有呢D 跡.
題外話, 唔建議用這麼薄的皂模, 除了無法衡溫, 太薄容易翻瀉皂液, 危險.
cykcherry 發表於 2017-6-27 09:36:57 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-6-27 09:24
這些不是油斑, 是保溫皂化時因溫差造成的水蒸汽, 反復升溫降溫, 濕和乾造成的白粉跡, 只影響外觀和手感, 不 ...

對...現在很後悔用了這個模, 因第一次做...所以在做蛋糕店買了蛋糕模...
結果...很難脫....

另外, 如要蒸, 要蒸多久?蒸完還要保溫嗎? 何時可脫模?

謝謝回答
惡姨 發表於 2017-6-27 10:15:48 |顯示全部樓層
cykcherry 發表於 2017-6-27 09:36
對...現在很後悔用了這個模, 因第一次做...所以在做蛋糕店買了蛋糕模...
結果...很難脫....

呢D蛋糕模打完皂, 就唔可以再用來做蛋糕, 可以用來雪冰溶鈉, 唔好浪費

至於白粉問題, 下次打好皂液,入模後, 可以噴少少酒精在皂液上, 防白粉

難脫模只是天氣太潮濕, 可以放多幾日先模, 會靚好多
cykcherry 發表於 2017-6-27 10:23:20 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2017-6-27 10:15
呢D蛋糕模打完皂, 就唔可以再用來做蛋糕, 可以用來雪冰溶鈉, 唔好浪費

至於白粉問題, 下次打好皂液,入模 ...

謝謝...

希望過兩天可脫得順利
惡姨 發表於 2017-6-27 14:05:49 |顯示全部樓層
cykcherry 發表於 2017-6-27 10:23
謝謝...

希望過兩天可脫得順利

脫模時間, 唔一定要放幾多日才脫, 因為唔同配方, 水量, 溫度, 濕度, 皂模厚度, 脫模日子都唔同, 要靠你自己經驗, 其實最簡單, 你只要睇吓肥皂有冇離邊, 就可以輕輕力拉開模邊, 等模底嘅肥皂透透氣, 通通風, 過多幾日就可以輕鬆脫模, 最主要唔好心急, 考你耐性, 努力嘗試同一配方打多幾次, 就掌握到脫模時間喇

另外你呢個配方INS128(太軟), 又減鹼(唔建議, 因為香港太潮濕) , 不如減低橄欖油: 加返 1) 棕櫚油OR白油 (增加硬度和肥皂質感), 加返 2) 大約10-15%米糠油OR篦麻油(加快trace 時間)
就唔會打到手殘, 對新手來講, 成功率會好高, 好玩好多
惡姨 發表於 2017-6-27 14:23:12 |顯示全部樓層
如果你唔想浪費, 想繼續用呢D蛋糕模, 都可以

首先你要用一個厚硬皮紙墊底, 或者放模入月餅盒或鞋盒都可以

打好皂液, 入模時先倒皂模嘅一半高度, 每個模都係先倒一半, 之後再倒到八成滿, 放一段時間, 等皂液濃稠後, 先可以搬走
cykcherry 發表於 2017-6-27 14:37:35 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2017-6-27 14:05
脫模時間, 唔一定要放幾多日才脫, 因為唔同配方, 水量, 溫度, 濕度, 皂模厚度, 脫模日子都唔同, 要靠你自 ...

好...我再試
但..我這鍋可用嗎?

是否只蒸一下就可以?
cykcherry 發表於 2017-6-27 14:42:14 |顯示全部樓層
材料:
橄欖油 260
椰子油 90g
乳木果油 80g
甜杏油 50g

水 180g
NaOH 70g

改配方....這樣可以嗎?
因為新手, 所以沒有太多油品

另, 這適合敏感性皮膚嗎? 我囝有濕疹, 想做給他用的。

謝謝
惡姨 發表於 2017-6-27 16:41:56 |顯示全部樓層
cykcherry 發表於 2017-6-27 14:42
材料:
橄欖油 260
椰子油 90g

請收PM啦
cykcherry 發表於 2017-6-27 16:49:40 |顯示全部樓層

好的~謝謝~