請問這棵是pink / chocolate 喜蔭

作者: angela819 发表于 2017-6-26 09:43:00
1113 7
如題: 照片如如,
因不是整棵是都紅啡色的,所以請教各位是甚麽品種. 謝謝.
開始種時是綠色的, 種種下, 新生的就變紅了, 我放在窗邊種.
是否新葉才是紅色, 還是光線足, 還是本身的品種就紅啡.
angela819 發表於 2017-6-27 09:09:56 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2017-6-26 20:21
會唔會係 episcia flame

都唔知呀!看看先
PACO 發表於 2017-6-26 20:21:53 |顯示全部樓層
會唔會係 episcia flame
angela819 發表於 2017-6-26 16:37:51 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-6-26 15:23
喜蔭花齋睇葉會好難估,要睇埋花
btw, episcia kee wee d 葉同chocolate cream都好似 ...

找到了, 應是這"Episcia 'War Paint'"
http://www.gesneriads.ca/episc58.htm

一模一樣
angela819 發表於 2017-6-26 16:02:22 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-6-26 15:35
宜家呢個氣候最岩喜蔭生長,加油

謝謝!              
花の守護 發表於 2017-6-26 15:35:44 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-6-26 15:29
明白, 唔該晒, 希望種到開花啦.

宜家呢個氣候最岩喜蔭生長,加油
angela819 發表於 2017-6-26 15:29:42 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-6-26 15:23
btw, episcia kee wee d 葉同chocolate cream都好似 ...

明白, 唔該晒, 希望種到開花啦.
花の守護 發表於 2017-6-26 15:23:36 |顯示全部樓層
btw, episcia kee wee d 葉同chocolate cream都好似