毛孩用手工皂

作者: saltato 發表于 2017-6-21 15:45:37
1873 5
朋友知道我開始打手工皂, 問我可唔可以做比佢的小狗沖涼用。, 網上找到配方, 經過兩個月晾皂, 已送出~ 朋友試左話好用,好多泡泡,想同大家分享一下配方:

苦茶油 48g
蓖麻油 64g
棕櫚核仁油 120g
苦棟油 108g
米糠油 60g
左手香水 135g
NaOH 56.2g

配方會速T的,最好低溫打皂,可惜我家只有倉鼠,唔可以自用~
saltato 發表於 2017-6-23 14:17:47 來自手機 |顯示全部樓層
多謝指教,獲益良多!
回復

jellyfishy 發表於 2017-6-23 09:13:26 |顯示全部樓層
苦茶油 48g -> 12% only 提供唔到乜野滋養度, 苦茶油比橄欖油更滋養毛髮, 我個人唔捨得用佢洗貓貓, 哈哈....
蓖麻油 64g -> 16% 呢種油好泡, 洗完的毛髮很軟, 我都鍾意佢, 但比例越高越令成皂非常容易軟爛溶.
棕櫚核仁油 120g -> 30% 很穏定, 比椰子油溫和得多但同時比椰子油貴得多, 所以我說適合敏感皮膚人士/貓狗使用.
苦棟油 108g -> 27% 主要貓狗皂用油, 除蟲驅蚤止痕
米糠油 60g -> 15% 清爽, 成皂有透明感, 保濕毛髮, 但易溶易壞.
回復

jellyfishy 發表於 2017-6-23 09:06:22 |顯示全部樓層
saltato 發表於 2017-6-22 16:10
苦茶油真的有點貴,不過剛好家裡有便用了。台灣的分享如娜娜媽都喜歡用棕櫚核仁油代替椰子油,不過我無深究 ...

是否容易軟爛溶解, 不能單看INS, 還要看皂遇水後會否溶得快.
例如椰子油的INS比棕櫚油高很多, 但絶對不及棕櫚油造出來的皂耐用, 純棕櫚油皂放入水一個星期也不會溶掉, 所以為何大多皂配方含棕櫚油或白油, 因為有佢地能令成皂更為厚實耐用, 而這類油的油質亦不刺激, 油中乾性皮膚都啱用.
回復

saltato 發表於 2017-6-22 16:10:04 來自手機 |顯示全部樓層
苦茶油真的有點貴,不過剛好家裡有便用了。台灣的分享如娜娜媽都喜歡用棕櫚核仁油代替椰子油,不過我無深究原因⋯新手作多方面賞試!另外Ins有140以上也會太軟嗎?初哥還有鍛練中!
回復

jellyfishy 發表於 2017-6-22 09:09:59 |顯示全部樓層
貓狗毛主要有蓖麻油 & 苦棟油 便已足夠.
苦茶油無必要, 橄欖油都很好了.
米糠油更加無必要, 易壞, 太爽, 又易令皂軟爛.
為什麼要用棕櫚核仁油而不是椰子油? 除非貓狗皮膚很敏感, 否則用椰子油已經很好用.

唔好意思呢個方在香港咁濕熱既環境真係好快溶掉, 唔啱香港環境使用.
回復