天然酵母焗麵包問題

作者: bal1214 发表于 2017-5-25 22:58:25
3194 8
原本做蘋果做醋, 剛好夠8天看到做天然酵母, 便直接試下做, 但因為酵母液糖份高, 所以無額外加糖做酵母, 連續3天, 每天用酵母液50G+高筋50G,等約4小時發高1倍便入雪柜.

第4日做麵包時, 高筋粉250g(忘記用天然酵母要減量),糖13g,鹽3g,沙律油12g, 水135g, 酵母種84g, 加了合桃提子, 但焗出來麵包不大, 有d實不夠鬆和棉密, 不知是否高筋粉沒減量原因.之前試過跟麵包機配方, 用干酵母是鬆軟的
IMG_1849.JPG Bread.JPG
跟以下配方做天然酵母種
http://keithantiquecottage.blogs ... ter-for-bakery.html
andyman 發表於 2017-9-26 08:44:39 |顯示全部樓層
遇有酵母84克稍為太少了一點, 可以去到120克。
andyman 發表於 2017-9-26 08:40:07 |顯示全部樓層
用天然酵母發酵時間要長一點, 具體時間要看酵母活躍度, 最好是目測, 發酵至兩倍大就好了。

評分

查看全部評分

ic3b34r 發表於 2017-5-26 12:55:04 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-5-26 11:46
"而合桃提子最好是最後你發酵好曬做型/烤之前一核才放,否則會影響發酵結果"

係呀, 我都衰過~

所以我通常都鐘意全人手去整,咁會感覺特別好食D( 可能心理作用),最主要是因為我通常鐘意整如腸仔包、火腿包個D,所以要咁

嘻~ 我只有焗爐仔無包機, 一定係全人手~ 哈~~~ 跟你~  發表於 2017-5-29 09:14
jellyfishy 發表於 2017-5-26 11:46:09 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-5-26 11:05
我平時用即用酵母,但是我想應該用法差不多啫

你可以試下減5%高筋,加返5%低筋粉入去,而平時如果用乾酵母 ...

"而合桃提子最好是最後你發酵好曬做型/烤之前一核才放,否則會影響發酵結果"

係呀, 我都衰過~
bal1214 發表於 2017-5-26 11:09:06 來自手機 |顯示全部樓層
干酵母可跟食譜,只是用酵母種,要慢慢調節下份量.

干果都是麵包機在烤前,自動投落去
ic3b34r 發表於 2017-5-26 11:05:36 |顯示全部樓層
我平時用即用酵母,但是我想應該用法差不多啫

你可以試下減5%高筋,加返5%低筋粉入去,而平時如果用乾酵母

而合桃提子最好是最後你發酵好曬做型/烤之前一核才放,否則會影響發酵結果
bal1214 發表於 2017-5-26 10:49:02 來自手機 |顯示全部樓層
又唔知會唔會,酵母種太多太重發唔起。

或者因爲放高筋粉入麵包機時,連埋酵母種一齊放,是否要先將高筋和水攪一陣,才加入酵母種
jellyfishy 發表於 2017-5-26 09:26:18 |顯示全部樓層
我自己無做酵母液, 平時聽花友說酵母液的水份多, 自然焗出來的包會多D 水份. 試下焗耐少少焗乾水.

焗包我唔在行, 睇下有無花友幫到你了.