我家小主開花啦!

作者: 小雷子 發表于 2017-5-19 17:07:33
34922 805

1.Thunder Surprise
2.Nancy Leigh
20170519_162352-907x1612.jpg 20170519_162401-907x1612.jpg 20170519_162413-907x1612.jpg
3.Roya Child
5.Rhapsodie Ingrid
4.Happy May

評分

查看全部評分

taxitang 發表於 4 小時前 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-4-23 18:48
迷岩無紫羅的形態整齊,通常都會生到好亂,枝條太長你可以剪頂插泥種多棵,但我唔會咁做,因為冇地方比佢 ...

謝謝師姐,明白,已截圖儲存。
回復

小雷子 發表於 5 小時前 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-4-23 18:11
師姐有事請教,網上或youtube查迷岩養植資料不太多,就算園藝館這版也沒太多,應該是我不懂查,所以直接 ...

迷岩無紫羅的形態整齊,通常都會生到好亂,枝條太長你可以剪頂插泥種多棵,但我唔會咁做,因為冇地方比佢地,我會等佢開完花,就剪左佢!因為個根球會再生小苗,另一方面如果陽光不足也會令枝條越生越高,我會用竹籤固定,例如:尤利亞佢比較要多光,唔係的話可以生到好高都唔開花!
另外迷岩鐘意肥水,但唔好太濃,薄肥多施,有時間的話,多幫佢地冲涼,由頭淋落脚,啲葉都會飽滿啲!
如果側芽太多的話,我會抆走一啲,等營養集中係某幾條枝條上面,枝條壯的開花能力又高啲,大概係咁,如果我講漏,請17大老師補充!(我都係跟佢學的)
回復

taxitang 發表於 5 小時前 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-4-23 14:39
我知你想話比我知好耐,又要考我眼力!
恭喜晒!

師姐有事請教,網上或youtube查迷岩養植資料不太多,就算園藝館這版也沒太多,應該是我不懂查,所以直接請教最快捷。
我有兩盆,養了幾但月,一盆已開花,另一盆也有花苞,想請問未開花那盆,枝條太長,是否可從球體切離另栽?平常如何護養?謝謝!

左側芽枝條過長,是否可以切離,最佳落刀點是那位置?謝謝!

左側芽枝條過長,是否可以切離,最佳落刀點是那位置?謝謝!
回復

taxitang 發表於 6 小時前 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-4-23 14:39
恭喜晒!

咁你都知,真係叻!今次花型就唔係好得,不過香味就依然。
回復

小雷子 發表於 9 小時前 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-4-23 14:35
好眼力,今年首朵開得成,之前全燒苞,西蕾麗也成枝梗凍枯萎了。

恭喜晒!
回復

hkclive 發表於 2024-4-23 13:05
熱開到都未必好  開到k型,之前都重正正常常開十字

我就係鐘意開K花比你睇,忍唔住你咪剪左我囉!

懶,不過5月後我都會剪  發表於 1 小時前
回復

taxitang 發表於 9 小時前 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-4-23 14:27
有花開真係智好開心!我唔理佢地,佢要開花都係由得佢地自由話事,你隻黄金斑馬出嚟搶鏡喎! ...

好眼力,今年首朵開得成,之前全燒苞,西蕾麗也成枝梗凍枯萎了。
回復

hkclive 發表於 2024-4-23 13:09
小雷子冇理由唔識嘅,落偏向 氮肥較多嘅肥料,葉細重好啦,可以唔駛咁多位,起碼可以種多一盤迷你 ...

今個秋冬只落開花肥,其他花都冇問题,莫非佢特別弱?
有時我都腦閉塞,睇嚟我都要補下先!
回復

taxitang 發表於 2024-4-23 10:18
我呢排都有少少花開,AV要度夏,但又想盡量讓他開多幾日,兩難,昨晚拍的雜花照。
...

有花開真係智好開心!我唔理佢地,佢要開花都係由得佢地自由話事,你隻黄金斑馬出嚟搶鏡喎!
回復

taxitang 發表於 9 小時前 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-4-23 13:05

五月啦,最多開到五月,打後唔比開,度夏要緊。
回復

hkclive 發表於 10 小時前 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-4-22 22:29
我呢棵葉好細,好似半迷你品種咁大,請教一下,有咩方法可以種返大葉啲?
...

小雷子冇理由唔識嘅,落偏向 氮肥較多嘅肥料,葉細重好啦,可以唔駛咁多位,起碼可以種多一盤迷你
回復

hkclive 發表於 10 小時前 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-4-23 10:18
我呢排都有少少花開,AV要度夏,但又想盡量讓他開多幾日,兩難,昨晚拍的雜花照。
...

回復

taxitang 發表於 13 小時前 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-4-22 16:42
冇留意佢幾日,花包已經打開了少少!
呵呵呵!對版呀!春日微風真係正!
...

回復

小雷子 發表於 昨天 22:29 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2024-4-22 22:24
我都覺呢款幾仙氣,會越開越深色

我呢棵葉好細,好似半迷你品種咁大,請教一下,有咩方法可以種返大葉啲?
回復

hkclive 發表於 昨天 22:24 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-4-22 16:42
...

我都覺呢款幾仙氣,會越開越深色
回復

小雷子 發表於 昨天 16:42 來自手機 |顯示全部樓層
回復

小雷子 發表於 2024-2-13 17:56:41 來自手機 |顯示全部樓層
新一年新希望,希望馬苗對版啦!
我開!
真係對版啦!
<外星人>
回復

babyjon 發表於 2024-2-10 18:25:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-2-10 17:46
Baby係泰國過新年?
祝你花開富貴,笑口常開,家肥屋潤,心想事成!

明天晚機飛
當然去吓泰國唐人街
閑閑走走吃吓東西
Terminal21 after you 必吃的
當然花市也例牌必行
回復

小雷子 發表於 2024-2-10 17:46:52 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-2-10 16:37
花開富貴新年快樂

Baby係泰國過新年?
祝你花開富貴,笑口常開,家肥屋潤,心想事成!
回復

babyjon 發表於 2024-2-10 16:37:44 |顯示全部樓層
花開富貴新年快樂
回復