ET的植物2017

作者: ET0404 發表于 2017-1-25 13:28:07
9669 121
開個新貼,希望今年會有時間多啲上相。

蝦餃
ET0404 發表於 2017-12-26 15:38:56 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-12-26 15:35
喜蔭 Yellow Bird 水種的花開了,仲有走莖

迷岩

Sinn. Pirate's Engaging Ring@17大

Sinn. Pirate's Lavender Wave@tindayun828
回復

ET0404 發表於 2017-12-26 15:35:21 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-12-26 15:31
射干@17大,俾風吹到反轉,好彩仲生存到

喜蔭 Yellow Bird 水種的花開了,仲有走莖

回復

ET0404 發表於 2017-12-26 15:31:24 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-12-26 15:28
四色爆竹百合@17大俾風吹到亂晒,葉都斷咗幾塊,最大一棵有花苞。

射干@17大,俾風吹到反轉,好彩仲生存到
回復

ET0404 發表於 2017-12-26 15:28:47 |顯示全部樓層
四色爆竹百合@17大俾風吹到亂晒,葉都斷咗幾塊,最大一棵有花苞。

F8A30FF6-EF9A-43DA-B00B-FC7DA931F084.jpeg 7F2AC928-B57F-46D9-82B4-D83B5483C9BE.jpeg
回復

ET0404 發表於 2017-12-14 13:38:50 |顯示全部樓層
Yellow bird 花苞大咗

回復

ET0404 發表於 2017-12-14 12:12:45 |顯示全部樓層
趁有花,影下相

Iris Flirt

MEE

回復

ET0404 發表於 2017-12-1 22:19:48 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-1 19:50
你落過毒嘛,有蟲都死晒,應該之後入侵的

又係喎

睇來要勤力啲落毒先得
回復

B17 發表於 2017-12-1 19:50:15 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-12-1 19:47
都有可能泥入邊有蟲卵,環境啱就生出來。新泥都有機會。我呢盆都係用新泥。 ...

你落過毒嘛,有蟲都死晒,應該之後入侵的
回復

ET0404 發表於 2017-12-1 19:47:59 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-1 17:36
係有點怪!我露台離地10尺,紅蜘蛛可以隨風而來,但係粉介咁大隻又唔識飛,係點上到露台呢?除非由雀仔帶 ...

都有可能泥入邊有蟲卵,環境啱就生出來。新泥都有機會。我呢盆都係用新泥。
回復

B17 發表於 2017-12-1 17:36:21 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-12-1 17:28
17大英明!
前兩日有盆大岩桐&一盆迷岩中咗,所以呢兩日全部露台植物要拎出來check,暫時Bella外未有發現 ...

係有點怪!我露台離地10尺,紅蜘蛛可以隨風而來,但係粉介咁大隻又唔識飛,係點上到露台呢?除非由雀仔帶來!
回復

ET0404 發表於 2017-12-1 17:28:19 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-1 17:21
bella由枝條種起,唔會帶蟲的,即係蟲由其他花傳過來,恐怕會有好多盆…… ...

17大英明!
前兩日有盆大岩桐&一盆迷岩中咗,所以呢兩日全部露台植物要拎出來check,暫時Bella外未有發現,但Bella離嗰兩盆係最遠仲要吊高咗嘅⋯⋯
回復

B17 發表於 2017-12-1 17:21:35 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-12-1 17:02
太遲啦⋯⋯好驚傳開去,所以已經毁滅咗

其實種嘅時候有落好年冬,之後都加咗兩次,唔知點解咁都防唔 ...

bella由枝條種起,唔會帶蟲的,即係蟲由其他花傳過來,恐怕會有好多盆……
回復

ET0404 發表於 2017-12-1 17:02:20 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-1 16:47
咁毒

一樣處理啦,滅蟲後可以種番,我會落好年冬毒死佢,連盆都唔換,蟲蟲當肥料  ...

太遲啦⋯⋯好驚傳開去,所以已經毁滅咗

其實種嘅時候有落好年冬,之後都加咗兩次,唔知點解咁都防唔到

下次再試下你嘅方法。(不過都係希望唔好有下次
回復

B17 發表於 2017-12-1 16:47:03 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-12-1 16:39
唔係爛根呀,你見唔見白色嗰堆嘢?係根粉

咁毒

一樣處理啦,滅蟲後可以種番,我會落好年冬毒死佢,連盆都唔換,蟲蟲當肥料
回復

ET0404 發表於 2017-12-1 16:39:58 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-1 15:11
爛根?冇問題噃!
清晒d泥,爛根,然後浸水,話唔定生番根,又可以種番
剪幾條插過,當保險是必須的 ...

唔係爛根呀,你見唔見白色嗰堆嘢?係根粉
回復

B17 發表於 2017-12-1 15:11:38 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-12-1 14:44
死亡報告–Hoya Bella (sorry 17大)

近排見佢黃葉,以為秋冬問題,點知今日發現有好多飛飛,直覺唔妥 ...

爛根?冇問題噃!
清晒d泥,爛根,然後浸水,話唔定生番根,又可以種番
剪幾條插過,當保險是必須的
回復

ET0404 發表於 2017-12-1 14:44:26 |顯示全部樓層
死亡報告–Hoya Bella (sorry 17大)

近排見佢黃葉,以為秋冬問題,點知今日發現有好多飛飛,直覺唔妥,即刻翻盆,果然...

02F09C42-B0B1-4921-A967-445DC3CE2AF5.jpeg 521D29FF-DFF6-43B2-910E-49FB2D0C5649.jpeg

即管插兩三枝,希望成功啦
38618E62-ED77-49DE-A887-49E13136F9AD.jpeg 60135BED-A7F6-41EB-BCF8-DAA6CB7A5D3C.jpeg

我會記住你的美

回復

ET0404 發表於 2017-11-29 19:34:36 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-29 19:19
我既射干第一粒同第二粒相隔兩個星期,耐心等待,始終會出來的

有發到芽就有希望,多少都開心。 多謝提示!
回復

B17 發表於 2017-11-29 19:19:06 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-29 15:58
17大嘅射干,收到時有根嘅3粒出咗芽,另一盆都出咗1粒

我既射干第一粒同第二粒相隔兩個星期,耐心等待,始終會出來的
回復