幾隻霸王空鳳生長記 50#更新

作者: freddywongdy 發表于 2016-12-6 08:52:42
5249 50

長葉形霸王

長葉形霸王

開花係2016年初嘅事了,枝花其實好快開晒!
不過花梗就等左幾個月先謝。。。

長葉形霸王

長葉形霸王

見D文獻話開完花等一輪佢就會生B,
等呀等,又等左兩三個月, 平時無乜點理佢,
又係有日同佢沖涼見到小小則芽。。。
跟住三個幾月已經長得好大!Happy!
waiting 發表於 2020-10-24 22:14:19 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-1 17:21
好明顯!上面一層爆發緊新一波新葉!
忽發奇想!
如果有機會可以用其他品種同佢授粉,

Fred大, 佢生得咁趣怪嘅?
有人話一個月先至畀霸王吸一次水…
咁樣係咪會乾死㗎?
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-1 17:21:01 |顯示全部樓層

長葉霸王

長葉霸王

好明顯!上面一層爆發緊新一波新葉!
忽發奇想!
如果有機會可以用其他品種同佢授粉,
成功左會生左隻咩出黎呢?
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-2 18:38:17 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-2 17:18
你隻大霸王真係好靚仔!
種左咁多年, 養到靚靚仔仔, 先來死, 就真係好慘....
好, 你幫留意下! ...

都係我無吩咐好屋企人處理姐唉~!
見到就話你知啦咁!
回復

11223300 發表於 2020-9-2 17:18:33 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-2 15:30
果度有三隻大細唔同嘅霸王,
一棵比卡他他,一棵樹猴,
兩棵棉花糖,一棵電卷...

你隻大霸王真係好靚仔!
種左咁多年, 養到靚靚仔仔, 先來死, 就真係好慘....
好, 你幫留意下!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-2 15:30:56 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-2 14:03
霸王塚都幾壯觀 我D空鳳變乾草後, 現在堆到都變山仔了....
我覺得我霸王D短葉都唔短, 可能我未有更長葉 ...

果度有三隻大細唔同嘅霸王,
一棵比卡他他,一棵樹猴,
兩棵棉花糖,一棵電卷...
果次因為外牆維修要封晒窗,
我又唔响屋企,家人又怕佢地乾死...
過左兩日返黎就變成咁啦!
我幫你留意,如果有特長葉種話比你知啦!
回復

11223300 發表於 2020-9-2 14:03:27 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-2 09:51
唔會啦!我哩隻種左成七八年都係短葉,
差唔多有30cm架!不過一次大滅絕死埋lu!   ...

霸王塚都幾壯觀 我D空鳳變乾草後, 現在堆到都變山仔了....
我覺得我霸王D短葉都唔短, 可能我未有更長葉的
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-2 09:51:47 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-1 23:09
其實我覺得吊起佢, 有地心吸力, 自然會長,
屋企有6隻霸王, 等我幾日, 影張全家福你睇 ...

霸王空鳳

霸王空鳳

霸王空鳳

霸王空鳳

唔會啦!我哩隻種左成七八年都係短葉,
差唔多有30cm架!不過一次大滅絕死埋lu!
回復

lc1201 發表於 2020-9-2 08:36:58 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-1 22:54
霸王比較粗生又大隻又靚仔, 先買多D
我其他細空鳳死得7788, 都冇乜點買了....

多謝分享! 搵日又去行一轉先
回復

11223300 發表於 2020-9-1 23:09:21 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-1 17:40
哩d小傷好快比上一層新葉蓋過啦!
好快就變返靚靚啦!
再買多隻長葉型添就perfect勒! ...

其實我覺得吊起佢, 有地心吸力, 自然會長,
屋企有6隻霸王, 等我幾日, 影張全家福你睇
回復

11223300 發表於 2020-9-1 22:54:37 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-9-1 17:08
9隻!! 數字大你都中毒甚深(笑
你放公司嗰隻一樣省鏡
可以8掛下係邊度買嗎?  ...

霸王比較粗生又大隻又靚仔, 先買多D
我其他細空鳳死得7788, 都冇乜點買了....

兩隻大都是在洗衣街瓊瓊買, 不過剩返一隻,
唔太靚仔, 唔知仲有冇新貨擺出來, 可遇不可求,
其餘細的都是運動場道右邊買, 有心水就入一隻咁lor
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-1 17:43:45 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-1 16:37
你隻霸王1都好靚, 霸王2就差D
歪屎忽都揀唔落手了, 除非葉型好靚!
睇得多, 三舊真係好吸引, 其他鋪起 ...

其實兩隻都係歪屎忽架!
不過當睇唔到算啦!
霸1 佢之前晒返卷左,
如果唔係佢吸飽左水就同霸2 差唔多架啦!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-1 17:40:26 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-1 16:22
其實之後我念念不忘, 過左幾日, 又買多一隻, 放公司的,
這隻細DD, 直徑都過廿cm, 葉有少少損傷, 而且有絨毛 ...

哩d小傷好快比上一層新葉蓋過啦!
好快就變返靚靚啦!
再買多隻長葉型添就perfect勒!
回復

lc1201 發表於 2020-9-1 17:08:29 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-1 16:47
歪patpat其實我都有1隻, 因為葉型都幾靚,
不過都係唯一一隻, 前後儲了9隻霸王
正常pat始終易揀得落手D ...

9隻!! 數字大你都中毒甚深(笑
你放公司嗰隻一樣省鏡
可以8掛下係邊度買嗎?
回復

11223300 發表於 2020-9-1 16:47:53 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-9-1 13:51
好靚仔阿(心心眼) 多謝分享佢個靚仔樣
我隻霸王pp很歪,曬極太陽都係歪,浸完水,葉撐開晒無咗個蓮座形XD ...

歪patpat其實我都有1隻, 因為葉型都幾靚,
不過都係唯一一隻, 前後儲了9隻霸王
正常pat始終易揀得落手D!
回復

11223300 發表於 2020-9-1 16:37:41 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-1 13:05
正吖!出面好多都係分生芽生產,
個屎忽都係歪嘅!
三百蚊哩個size我見到都買啦!  ...

你隻霸王1都好靚, 霸王2就差D
歪屎忽都揀唔落手了, 除非葉型好靚!
睇得多, 三舊真係好吸引, 其他鋪起碼開價六舊先...
回復

11223300 發表於 2020-9-1 16:22:49 |顯示全部樓層
其實之後我念念不忘, 過左幾日, 又買多一隻, 放公司的,
這隻細DD, 直徑都過廿cm, 葉有少少損傷, 而且有絨毛刮甩,
葉心更粉紅, 應該係前養殖地溫差大/晒得多, 不過變綠色會安心D,
其實我上面一隻葉邊都有粉紅, 整體而言, 都是上面的完美,
這隻就希望越來越靚!

霸王

霸王
回復

lc1201 發表於 2020-9-1 13:51:37 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-1 13:02
剛上星期新買, 都係一見到沒多考慮就買了,
霸王我都睇好多, 好多時有水積, 屎忽歪斜, 一邊扁左,
這隻直徑 ...

好靚仔阿(心心眼) 多謝分享佢個靚仔樣
我隻霸王pp很歪,曬極太陽都係歪,浸完水,葉撐開晒無咗個蓮座形XD
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-1 13:05:31 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-1 13:02
這隻直徑 ...

正吖!出面好多都係分生芽生產,
個屎忽都係歪嘅!
三百蚊哩個size我見到都買啦!
回復

11223300 發表於 2020-9-1 13:02:17 |顯示全部樓層
這隻直徑廿幾cm, 又圓, 損傷又唔覺, 好完美lor,
而且係三舊$, 唔買會後悔, 我對這隻大野期望好高,
因我養細野好多時都冇好結果

霸王

霸王
回復

123下一頁