水耕肉肉~

作者: little_stone 發表于 2016-6-29 16:18:24
8403 45
前一排係書到睇到,肉肉可以水耕,就攞左一啲玉綴BB去做實驗

結果原本好乾嘅玉綴BB好快就飲飽水,脹卜卜,仲好似生得俾土種快

希望可以成功生長~

唔知有冇大大都水耕肉肉呢?有嘅話請分享一下
little_stone 發表於 2018-7-17 12:39:24 來自手機 |顯示全部樓層
多肉版特別分享:
波尼亞萬年草小杯,水培,白色石做定植,可選膠杯或玻璃杯
名額3名,非先排先得,7月27日公佈名單
7月29日,星期日,下午6點,太子客服交收

回復

little_stone 發表於 2018-7-16 14:48:29 來自手機 |顯示全部樓層
呢排天熱,又忙住湊B,多數都係夜晚喺屋企試下水培肉肉。
發現波尼亞萬年草都幾啱水種,就算葉片有少少向下反都唔會太醜樣
回復

little_stone 發表於 2018-4-6 17:35:34 來自手機 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-4-6 10:33
多謝你的研究,我都是肉迷一名,參考大家冒種法,花友都有得著。

恭喜晒,祝你同BB身體健康呀~^^ ...

謝謝你嘅支持同祝福呀
回復

suisuet 發表於 2018-4-6 10:33:45 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-3-24 18:06
好耐好耐冇上黎啦,恍如隔世啊...
因為生咗B嘅原因,啲多肉都攞返娘家天台露養啦,冇再水培肉肉囉。
但經過 ...

多謝你的研究,我都是肉迷一名,參考大家冒種法,花友都有得著。

恭喜晒,祝你同BB身體健康呀~^^
回復

little_stone 發表於 2018-4-6 07:34:38 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2018-4-5 17:08
恭喜恭喜

謝謝大大
回復

BenLau 發表於 2018-4-5 17:08:03 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-3-24 18:06
因為生咗B嘅原因,啲多肉都攞返娘家天台露養啦,冇再水培肉肉囉。
但經過 ...

恭喜恭喜
回復

BenLau 發表於 2018-4-5 17:04:54 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-3-31 17:36
水耕唔錯嘅肉肉,例子:千佛手

勁啊!繼續努力!

多謝定期分享進度和心得
回復

little_stone 發表於 2018-3-31 17:39:23 來自手機 |顯示全部樓層
丫,同埋呢,水耕肉肉一樣會有正常新陳代謝。底葉會甩,但就唔會乾,反而係會好似上圖千佛手咁,變黃變暗,然後甩出黎。
回復

little_stone 發表於 2018-3-31 17:36:38 來自手機 |顯示全部樓層
水耕唔錯嘅肉肉,例子:千佛手

水耕徒長得好厲害嘅肉肉,例子:薄雪萬年草

從以上兩個例子可以睇到,千佛手對水嘅水求量比較大,因而水耕都冇問題。薄雪萬年草就冇需要咁多水,我後來用石仔種佢,佢反而爆盆:

評分

查看全部評分

回復

little_stone 發表於 2018-3-24 18:06:55 來自手機 |顯示全部樓層
但經過半年左右嘅小小經驗,發覺其實大部分肉肉都唔太適合水培。
水培都係啱耐陰需水嘅鹰爪屬、玉露等。美人屬都ok, 但會“甩色”。
其他多肉就小苗、杆插時用水培會生得快啲肥啲,大咗就攞返土培會好啲。其實都係因為,水培會提供好多好多水份俾肉肉(←廢話),而當光照追唔上水份量嘅時候,就會徒長(尤其係植被型多肉,如黃金萬年草)、穿裙子(花型多肉)等唔健康嘅情況。

題外話:我開始水培肉肉時,花墟都唔見有用水培,而家有幾間都有買,仲要好鬼貴...

評分

查看全部評分

回復

little_stone 發表於 2016-10-17 09:35:49 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2016-10-14 08:35
多謝分享不同種植方法和經驗。
個人認為水培無徒長的原因是水培的植物生長速度會比土培慢 ...

謝謝大大支持!
我會再留心觀察!
回復

BenLau 發表於 2016-10-14 08:35:48 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2016-10-13 12:35
水培新玉綴三個月多少少,呢排又增加左唔同嘅水培肉肉,而家就等我黎報告下一啲都唔嚴謹嘅實驗初步結果{:em ...

多謝分享不同種植方法和經驗。
個人認為水培無徒長的原因是水培的植物生長速度會比土培慢
回復

little_stone 發表於 2016-10-13 12:35:13 |顯示全部樓層
水培新玉綴三個月多少少,呢排又增加左唔同嘅水培肉肉,而家就等我黎報告下一啲都唔嚴謹嘅實驗初步結果

新玉綴黎講,水培生長得比土培 (椰糠+火山炭+輕石+鹿浴土) 快。

土培大部份比較瘦弱,而且有幾粒有明顯徒長嘅情況,但水培反而冇徒長。
我覺得呢個結果幾奇怪。
因為其實夏天時,為左避免水溫過高,都冇攞水培新玉綴佢地去曬太陽,
而家天氣涼左,土培水培擺放嘅位置差不多,理應接受陽光嘅時間相差無幾先係。
關於呢點,我會繼續觀察

另外,水培左一個月嘅子寶,生左BB,睇下幾適應水培。

三個星期前,又新增加好多成員,其中以呢個石蓮 (唔知正名係咩呢?)生長得最好,
買返黎時葉片好薄,而家肥左好多!!

我都發現,就算水溫稍為升高,摸落去暖暖地,都無損肉肉生長,

蕾絲苗都可以曬出紅邊。

當然,水培都有唔好處,
水培就冇辦法「控水」啦,多肉冇左「休眠期」、含苞待放嘅狀態。

貓眼石買返黎時好似花蕾咁,而家已經打開哂

多肉水培實驗會繼續~!

評分

查看全部評分

回復

little_stone 發表於 2016-9-25 13:20:02 |顯示全部樓層
水培肉肉大家族

評分

查看全部評分

回復

little_stone 發表於 2016-9-11 14:47:17 來自手機 |顯示全部樓層
新一輪實驗進行中
回復

little_stone 發表於 2016-9-11 14:44:47 來自手機 |顯示全部樓層
新成員:
子寶
大型玉綴 千佛手

評分

查看全部評分

回復

Chriskam 發表於 2016-8-22 22:12:27 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2016-8-22 21:14
有老樁!

佢係唔係唔點哂太陽都得架? ...

幾好架..我放室內

咁幾好養喎!  發表於 2016-8-24 21:34
回復

little_stone 發表於 2016-8-22 21:14:03 |顯示全部樓層
Chriskam 發表於 2016-8-22 16:12
我都試過水耕多肉, 佢系大和錦

有老樁!

佢係唔係唔點哂太陽都得架?
回復

petola 發表於 2016-8-22 19:42:28 |顯示全部樓層
Chriskam 發表於 2016-8-22 16:12
我都試過水耕多肉, 佢系大和錦

請問是室內定室外水培?
回復

123下一頁