四角豆種子分享 ( 5 份 )

作者: m36252 发表于 2016-5-8 20:43:43
2318 24
因過1至3月太凍, 已凍死我種了兩年既四角豆, 好彩, 嚮佢枯委前, 留左D種子. 已試左, 可發芽. 大約可分五份. 每份十粒,
有興趣, 可留名排隊. 種子會用寄出. 到時再PM大家.

評分

查看全部評分

kimmykfchan 發表於 2016-10-17 12:36:27 |顯示全部樓層
星期六收咗第一批豆試食, 炒肉絲, 食味有啲似油麥菜...

kimmykfchan 發表於 2016-10-12 10:08:07 |顯示全部樓層
星期日落田已見結豆, 摘咗條兩吋豆食, 少少甜, 多多脆...

kimmykfchan 發表於 2016-9-12 17:40:39 |顯示全部樓層
種咗落田四棵四角豆早前生得好快, 生到上棚頂又生番落嚟, 噚日已見花蕾...

kimmykfchan 發表於 2016-5-30 09:47:07 |顯示全部樓層
我開頭以為四角豆同其他豆咁會先開子葉, 但原來唔係...

所以我用維他奶盒種苗, 苗頭都貼近盒邊而出(紅色箭咀), 我立即要改用大啲嘅盆先得...

我仲以為我種左兩年既四豆角凍死左, 原來, 去到5月, 佢地又重生新長. ( 因我覺得條根未死, 留左幾個頭無起出嚟)  發表於 2016-6-5 10:19
sblam 發表於 2016-5-27 20:01:11 來自手機 |顯示全部樓層
弊啦,我只把種子浸了一天冷水後,未爆芽就咁放入泥土裡,現在未見發芽跡象,是否失敗左?我唔咁翻泥睇下得唔得,驚整爛啲種子。

天氣夠熱,就會發芽,用熱水,只係加速發芽。四角豆好粗生,不用怕。  發表於 2016-5-27 23:28
kimmykfchan 發表於 2016-5-26 16:30:25 |顯示全部樓層
五粒全發, 入土為安...

kimmykfchan 發表於 2016-5-22 16:02:12 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2016-5-17 19:48
不用謝,但提提大家,四角豆種前,宜浸返一日水。另外,四角豆同其他豆一樣,若無做防霉防腐,係好易發霉。 ...

多謝提示, 十粒四角豆我先試發五粒, 我見網上多一個步驟, 先用50度熱水浸一個鐘, 再用冷水浸一夜飲飽水, 之後我就放落濕綿中, 一日就見三粒爆衣出芽...

啲浸過水嘅四角豆原來有種藥水味, 我發其他豆無哩種氣味...

芝士寶寶 發表於 2016-5-19 13:36:18 來自手機 |顯示全部樓層
已經收到,非常多謝!*^O^*
kimmykfchan 發表於 2016-5-18 16:23:57 |顯示全部樓層
收到種子喇!多謝哂。種出豆再報...
m36252 發表於 2016-5-17 19:48:58 來自手機 |顯示全部樓層
不用謝,但提提大家,四角豆種前,宜浸返一日水。另外,四角豆同其他豆一樣,若無做防霉防腐,係好易發霉。若大家想遲少少先種,就要好好保存。
rrr888 發表於 2016-5-17 17:11:00 |顯示全部樓層
收到種子喇!多謝哂。
sblam 發表於 2016-5-17 09:19:20 |顯示全部樓層
今早收到樓主的種子, 謝謝您!
m36252 發表於 2016-5-15 14:43:06 來自手機 |顯示全部樓層
今日已寄出三包種子,分別係rrr888,kimmy &芝士寶寶。因種子只有手上咁多,所以希望地址無錯,同郵寄順利。

謝謝樓主分享!  發表於 2016-5-15 15:57
謝謝!  發表於 2016-5-15 15:43
pen_penguin 發表於 2016-5-11 16:01:33 來自手機 |顯示全部樓層
明白 謝謝 那我需要先PM 你留record 嗎?

pm 我. 應該只剩5粒左右.  發表於 2016-5-12 22:40
m36252 發表於 2016-5-11 13:18:12 來自手機 |顯示全部樓層
請五位& pen_penguin , pm 郵寄地址比我,我會再比銀行戶口大家入數,我亦會寄出。至於 pen_pengiun,我會睇下分完後,有無種子多,再決定,到時會嚮pm同你聯絡。
pen_penguin 發表於 2016-5-11 12:21:46 來自手機 |顯示全部樓層
請問還可以排嗎? 得唔得也謝謝分享
pollymonky 發表於 2016-5-9 17:07:50 |顯示全部樓層
1. 芝士寶寶,謝謝!
2. sblam ,thanks!
3. rrr888 (謝謝分享!)
4. kimmykfchan (謝謝分享!)
5. pollymonky  (謝謝分享!)
cupcake 發表於 2016-5-9 00:45:20 |顯示全部樓層
不好意思, 不排了, 但支持m36252的分享!
cupcake 發表於 2016-5-9 00:42:54 |顯示全部樓層
1. 芝士寶寶,謝謝!
2. sblam ,thanks!
3. rrr888 (謝謝分享!)
4. kimmykfchan (謝謝分享!)
5.
12下一頁