喜蔭@17大

作者: B17 发表于 2016-3-8 15:06:45
9711 120

新一年開新帖

寒流過後喜蔭冇棵靚,醜樣都要盤點一下

Aloha Mauna Loa,柴咗,用走莖再種過
Aloha Mauna Loa-2016-004.JPG

Yellow Bird,殘哂,冇走莖,兩塊葉死頂
Thad's Yellow Birds-2016-003.JPG

Strawberry Patch,唔算太差,繼續種
Strawberry Patch-2016-002.JPG

Chocolate Cream,醜樣
Chocolate Cream-2016-003.JPG

剪走莖再種過
Chocolate Cream-2016-004.JPG

Blue Nile,唔算太差,繼續種
Blue Nile-2016-002.JPG

Pink Panther,冇事,奇怪頂芽唔再生長
喜蔭-Pink Panther-2015-024.JPG
剪走莖再種過
Pink Panther-2016-003.JPG

B17 發表於 2017-3-10 18:08:15 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-3-10 16:49
你既喜蔭冬天點呀?
我又打算種多d喜蔭啦。唔知依家邊個係喜蔭大師呢 ...

喜蔭大師當然係win姐啦

http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=169887&pid=2068022&fromuid=66917

~完~
hiatus 發表於 2017-3-10 16:49:02 |顯示全部樓層
你既喜蔭冬天點呀?
我又打算種多d喜蔭啦。唔知依家邊個係喜蔭大師呢
B17 發表於 2017-2-11 21:43:27 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-2-11 21:27
佢好似好凍, 要抱住自己取暖

今晚生個火暖下佢
B17 發表於 2017-2-11 21:42:41 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-2-11 21:25
你種到有花開, 我的快C了

點解嘅,你係苦大師嚟喎

即係唔係囉 ^_^  發表於 2017-2-12 09:36
pekklewin 發表於 2017-2-11 21:27:26 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-1-13 16:36
aloha種到好醜樣 好彩有朵花,否則完全唔見得人

佢好似好凍, 要抱住自己取暖
pekklewin 發表於 2017-2-11 21:25:23 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-2-11 18:26
d葉又攣又唔紅嘅Strawberry Patch

你種到有花開, 我的快C了
B17 發表於 2017-2-11 18:26:56 |顯示全部樓層

d葉又攣又唔紅嘅Strawberry Patch
Strawberry Patch-2017-001.jpg
Strawberry Patch-2017-002.jpg
B17 發表於 2017-1-13 16:36:17 |顯示全部樓層
aloha種到好醜樣 好彩有朵花,否則完全唔見得人
Aloha Mauna Loa-2017-001.jpg
B17 發表於 2017-1-3 11:20:33 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-1-3 10:22
好多花 !! 我盆C下C下

再種過囉,我盆葉都黃哂,已經種咗盆新嘅(相中後方)
pekklewin 發表於 2017-1-3 10:22:30 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-1-2 23:00
久違了的喜蔭,就只得黃鳥肯開花

好多花 !! 我盆C下C下
B17 發表於 2017-1-2 23:00:01 |顯示全部樓層
久違了的喜蔭,就只得黃鳥肯開花
Thad's Yellow Birds-2016-017.jpg
PACO 發表於 2016-12-1 19:34:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-11-29 12:14
chocolate Cream,四四正正,再影一次

原來可以生到咁長同咁靚架
sluChiNg 發表於 2016-12-1 00:13:31 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-11-30 23:48
邊d係春酢唔識啊
秋酢天熱前收哂球,唔洗應付夏天活躍害蟲,可以懶惰幾個月嘛{:emoji_015: ...

竟然....-口-"咁由佢啦XD
其實我之前係淘寶見過D人咁寫JA......
因為果陣我想淘秋酢所以冇細心去睇
B17 發表於 2016-11-30 23:48:11 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2016-11-30 23:43
嗯..咁就冇計了...反正依家都好令~
話說~B17大大有冇咩春酢介紹下~我想種多幾款酢丫~
可能遲下會去淘D春 ...

邊d係春酢唔識啊
秋酢天熱前收哂球,唔洗應付夏天活躍害蟲,可以懶惰幾個月嘛
sluChiNg 發表於 2016-11-30 23:43:26 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-11-30 23:40
有難度,窗邊位淺,唔可以太大盆

嗯..咁就冇計了...反正依家都好令~
話說~B17大大有冇咩春酢介紹下~我想種多幾款酢丫~
可能遲下會去淘D春酢~
B17 發表於 2016-11-30 23:40:10 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2016-11-30 23:33
恭喜晒~ B17大大唔整個吊盆拼盆~?應該超令的~

有難度,窗邊位淺,唔可以太大盆
sluChiNg 發表於 2016-11-30 23:33:05 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-11-30 23:25
種咗喜蔭咁耐,最多得三層,跟住就爛根,要重新開始,呢次有五層,好開心呀  ...

恭喜晒~ B17大大唔整個吊盆拼盆~?應該超令的~
B17 發表於 2016-11-30 23:25:55 |顯示全部樓層
sluChiNg 發表於 2016-11-30 22:44
好正丫!!!喜蔭掛起種真心令~
我既小黃鳥之前生到3代同堂仲爆花之後黃葉~
依家走莖比我剪剩 ...

種咗喜蔭咁耐,最多得三層,跟住就爛根,要重新開始,呢次有五層,好開心呀
sluChiNg 發表於 2016-11-30 22:44:29 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-11-29 12:14
chocolate Cream,四四正正,再影一次

好正丫!!!喜蔭掛起種真心令~
我既小黃鳥之前生到3代同堂仲爆花之後黃葉~
依家走莖比我剪剩一條分開幾盆種@@