喜蔭@17大

作者: B17 发表于 2016-3-8 15:06:45
9708 120

新一年開新帖

寒流過後喜蔭冇棵靚,醜樣都要盤點一下

Aloha Mauna Loa,柴咗,用走莖再種過
Aloha Mauna Loa-2016-004.JPG

Yellow Bird,殘哂,冇走莖,兩塊葉死頂
Thad's Yellow Birds-2016-003.JPG

Strawberry Patch,唔算太差,繼續種
Strawberry Patch-2016-002.JPG

Chocolate Cream,醜樣
Chocolate Cream-2016-003.JPG

剪走莖再種過
Chocolate Cream-2016-004.JPG

Blue Nile,唔算太差,繼續種
Blue Nile-2016-002.JPG

Pink Panther,冇事,奇怪頂芽唔再生長
喜蔭-Pink Panther-2015-024.JPG
剪走莖再種過
Pink Panther-2016-003.JPG

sherimavis 發表於 2016-3-8 15:25:58 |顯示全部樓層
入嚟支持吓~!!

喜蔭@17大.......B17大大究竟係咪人大嚟架 ~
B17 發表於 2016-3-8 15:39:44 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2016-3-8 15:25
入嚟支持吓~!!

喜蔭@17大.......B17大大究竟係咪人大嚟架 ~

謝謝支持
email之父走咗,用@紀念下佢
係人大,不過來自未來,返黎見證下亂局根源
iluvuboyz 發表於 2016-3-8 15:40:15 |顯示全部樓層
我棵Aloha C過返生呀!!~有新小葉生出黎~~
Yellow bird一直系公司避寒, 生得吾錯呢~~~
pekklewin 發表於 2016-3-8 15:57:03 |顯示全部樓層
Strawberry Patch 幾好呀, 我的已廢了8成, 靠你喇
powergun 發表於 2016-3-8 16:01:21 |顯示全部樓層
我保住左棵妖后咋, 其餘的等真係熱返至再種過啦
sherimavis 發表於 2016-3-8 16:02:14 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-3-8 15:39
謝謝支持
email之父走咗,用@紀念下佢
係人大,不過來自未來,返黎見證下亂局根源  ...

B17大大果然來頭唔細

見證之餘記得睇住吓我呢個老人家呀 ~
B17 發表於 2016-3-8 16:03:26 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-3-8 16:01
我保住左棵妖后咋, 其餘的等真係熱返至再種過啦

已經3月,唔會凍得去邊,可以種得啦
B17 發表於 2016-3-8 16:04:46 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2016-3-8 15:57
Strawberry Patch 幾好呀, 我的已廢了8成, 靠你喇

我棵都弱咗d,希望會生番靚
powergun 發表於 2016-3-8 16:06:01 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-3-8 16:03
已經3月,唔會凍得去邊,可以種得啦

好難講, 後日又話跌到得10度
B17 發表於 2016-3-9 19:15:38 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-3-8 15:40
我棵Aloha C過返生呀!!~有新小葉生出黎~~
Yellow bird一直系公司避寒, 生得吾錯呢~~~ ...

yellow bird得番兩塊葉實在好醜樣,一於剪短再種過
Thad's Yellow Birds-2016-004.JPG
wongcc 發表於 2016-3-9 21:31:25 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-3-9 19:15

我d喜蔭全部冇事,迷岩同花貓都有好多棵唔掂,尤其係迷岩,幾乎全部剩番個球咋,到而家都無法長出小葉,唔知係咪連個球都凍傷咗,心傷!
iluvuboyz 發表於 2016-3-10 12:04:24 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-3-9 19:15

黎緊又凍過喎~~而家剪佢危吾危險啊?!~~~
B17 發表於 2016-3-10 12:10:32 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-3-10 12:04
黎緊又凍過喎~~而家剪佢危吾危險啊?!~~~

屋裏面唔太凍,順手入麻溫室,唔怕卦
反正唔靚,置諸死地而後生
iluvuboyz 發表於 2016-3-10 12:32:17 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-3-10 12:10
屋裏面唔太凍,順手入麻溫室,唔怕卦
反正唔靚,置諸死地而後生

置諸死地而後生 <--您就應該冇問題, 我就"置諸死地而死先"喇!!~
B17 發表於 2016-3-17 16:01:20 |顯示全部樓層
天氣雖然凍,新插嘅走莖仍然長大咗啲啲
Chocolate Cream
Chocolate Cream-2016-005.JPG

Aloha Mauna Loa
Aloha Mauna Loa-2016-005.JPG
B17 發表於 2016-4-6 19:09:58 |顯示全部樓層
斬頭重植嘅yellow bird出新葉啦
Thad's Yellow Birds-2016-005.JPG
B17 發表於 2016-4-11 16:53:42 |顯示全部樓層

唔知係咪受過寒,暖番啲喜陰都唔多生長

Strawberry Patch剩係出到兩塊葉仔
Strawberry Patch-2016-003.JPG

Pink Panther種極都係黃擒擒
Pink Panther-2016-003.JPG

嬲起黎,掉咗佢,用小走莖種過
Pink Panther-2016-005.JPG

另外幾隻用走莖重新種過,都大得幾快
Chocolate Cream
Chocolate Cream-2016-007.JPG

Aloha Mauna Loa
Aloha Mauna Loa-2016-007.JPG

Blue Nile
Blue Nile-2016-A-002.JPG

花の守護 發表於 2016-4-11 20:33:36 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-4-11 16:53
唔知係咪受過寒,暖番啲喜陰都唔多生長

Strawberry Patch剩係出到兩塊葉仔

好靚啊17大大,系咪每年都要砍頭再黎咖?我前幾日就剪左出黎浸水。
好快就生根了。冬天凍到葉子都黃曬。lol 我屋企即系blue heaven
B17 發表於 2016-4-11 22:37:09 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2016-4-11 20:33
好靚啊17大大,系咪每年都要砍頭再黎咖?我前幾日就剪左出黎浸水。
好快就生根了。冬天凍到葉子都黃曬。l ...

見人地嗰啲種到五代同堂 我就種種下會爛 總之種到殘哂就重新種過,都唔一定係過冬後嘅