我家的月季們

作者: applegarden 发表于 2015-12-5 11:08:21
3334 19
大家好.今日想貼貼我家的月季們.
自從學識扦插月季之後.盆栽的數量就越來越多了.但是還想要更多的品種.
我家的月季們有些已經差不多成層樓高啦.
就快要修剪枝條了.
有沒有人要和我交換月季枝條呢? 有的話請PM我吧.THX~

applegarden 發表於 2015-12-5 11:12:01 |顯示全部樓層

最高最大爆發力最強的品種~屏東月季
最高紀錄同時開12朵花, 花芯是蜜桃色的.還有蜂蜜似的香味

然後這個也是心愛的品種~應該係"葡萄紅"才對.
得之不易呀

屏東月季很柔美。  發表於 2016-1-9 18:23
applegarden 發表於 2015-12-5 11:15:09 |顯示全部樓層

這個是阿伯拉罕.達比.

夏洛特夫人.花色很豐滿喔.

月季"紅牡丹"~這個品種很好養.開很多花.

還有大遊行啦.一時找不到它的照片了.
^_^
applegarden 發表於 2015-12-5 11:27:26 |顯示全部樓層
哦.對了.竟然忘了還有粉紅龍沙寶石.由小苗種起我種了差不多2-3年了.還未開過花哩.真嬌貴.
個子倒是長得高高的了.
dick 發表於 2015-12-5 15:18:07 來自手機 |顯示全部樓層
聽說粉紅龍要地栽,較北面才能有花,見強國花友種到爆花
dick 發表於 2015-12-5 15:20:03 來自手機 |顯示全部樓層
樓主種得好好,我的阿伯、夏洛特、紅牡丹、大遊行、紅龍全部C了

我也交了很多學費.殘害了很多美麗的月季才種到現在這樣呀.尤其是月月粉.紅龍和拉伯雷.到現在仲好記得.哎.  發表於 2015-12-6 00:42
dick 發表於 2015-12-5 15:21:06 來自手機 |顯示全部樓層
反而家母的強國冇名月季年年來花

哦? 年年開花? 可不可以貼相出來看看? 有點興趣.  發表於 2015-12-6 00:40
applegarden 發表於 2015-12-6 00:39:00 |顯示全部樓層
dick 發表於 2015-12-5 15:18
聽說粉紅龍要地栽,較北面才能有花,見強國花友種到爆花

嗯.月季地栽的確會好養很多.但地方所限沒辦法啦.我也有見到他們種到爆花.有地栽的也有盆栽的.
我只想見到粉龍開花啦.我想一直種的話它總會開花的.
corina 發表於 2015-12-6 14:29:46 |顯示全部樓層
好多花呀,請問有幾多種?
blueyocean 發表於 2015-12-7 22:49:03 |顯示全部樓層

名副其實又大又嬌豔!但對軟香紅情有獨鍾,因為同牡丹或芍藥相像。

同埋,好想知道點解可以用咁細個盆就種到咁高、枝葉咁茂盛嘅月季呢?唔通月季比玫瑰較耐旱?

因為以前曾種過一般嘅玫瑰,但經常渴得要緊,明明植株同嗰盆都各有一呎多高,每日都淋水,但明日淋水嘅時候,好以噚日無幫佢淋水咁嘅款,半死不活,所以宜家種緊迷你玫瑰。但見到你家月季們,又開始鬼迷心竅。。。。。。

我不是專家.但依你說的以前的情況.應該是淋不夠水.那時是夏天還是冬天? 夏天的淋水量差不多是冬天的一倍才對.  發表於 2015-12-9 16:57
月季不耐旱.不下雨就每天都要淋水.你種的玫瑰是什麼品種? 其實一般我們稱為玫瑰的花都是月季.  發表於 2015-12-9 16:54
基肥落骨粉.然後把泥+珍珠岩+銍石以2:1:1比例混合後放4-5吋厚落盆.再放上月季.再落泥壓好.淋水便是.每3個月落一次花肥.  發表於 2015-12-9 16:52
這其實是最大的盆.14吋闊.月季每一兩年要換盆一次.小苗用小盆.大了才能用大盆.  發表於 2015-12-9 16:49
這其實是最大的盆.14吋闊.月季每一兩年要換盆一次.小苗用小盆.大了才能用大盆.  發表於 2015-12-9 16:49
nomisgnuey 發表於 2015-12-8 16:57:08 來自手機 |顯示全部樓層
請教吓點樣扦插呀?我試過好多次都失敗

都係睇別人扦插學返嚟.枝條插落用水樽盛著的銍石.然後放落盆.水浸過銍石面.放埋一邊.枝條黑了丟掉.水少了加水.放20-30日看看有沒有苗長出.  發表於 2015-12-9 16:48
blueyocean 發表於 2015-12-9 23:18:29 |顯示全部樓層

那棵玫瑰近乎渴死的情況當然發生喺炎夏 ,日日都半死不活的,好似無幫佢淋水咁,冬天或梅雨天好好多。

花盆麻,直徑同高度都有一呎多,而玫瑰亦都喺咁上吓高,因朋友贈送的,故不知其品種,花喺暗紅色,花形&葉片都有啲似你嘅紅牡丹,不過花比你嘅紅牡丹小一啲。

唉!其實佢由朝曬到晚,都冇計,之後混左啲塘泥落去,就好左啲啲咁啦

登記為花友,問下嘢,的確必有所得!除咗骨粉外,因為唔知有呢樣肥料,亦唔知玫瑰喜肥,所以當時只有泥+珍珠岩+銍石,不過無咩比例,只喺大概添啲。。。。。。  

其實以骨粉為基肥的份量或比例應該喺點嘅呢?你會隔幾耐幫你家的月季換盆添土嘅?抑或可以唔洗換盆呢?

你那棵軟香紅,越睇越誘人 ,令我不其然想起花形酷似茶花、牡丹及芍藥嘅月季或玫瑰,但就真喺唔知道會有幾難種,就怕會被我種C左  

以你嘅經驗而言,屏東月季、軟香紅、阿伯拉罕.達比、夏洛特夫人、紅牡丹、大遊行,呢6種月季
若按整體難度依次排行至最難,你會點排呢?

anne209 發表於 2015-12-10 16:40:11 |顯示全部樓層
applegarden 發表於 2015-12-5 11:27
哦.對了.竟然忘了還有粉紅龍沙寶石.由小苗種起我種了差不多2-3年了.還未開過花哩.真嬌貴.
個子倒是長得高高 ...

粉龍我種了一年半,前些時日開了一朵初花,還有一個花苞昨日大風大雨打掉了~粉龍在南方不開花的原因是因為廣東冬天溫度過高無法得到低溫春化,地域原因,無法~我暫時將她當綠色植物養,如果今年春天再不開也準備放棄了

!! 被大風雨打掉珍貴的花苞真是太可惜了.嗯.粉龍真的很難在香港開花的樣子.沒所謂啦.要是一直不開花也只好當普通的植物養吧.  發表於 2015-12-10 17:03
applegarden 發表於 2015-12-10 17:20:04 |顯示全部樓層
blueyocean 發表於 2015-12-9 23:18
那棵玫瑰近乎渴死的情況當然發生喺炎夏 ,日日都半死不活的,好似無幫佢淋水咁,冬天或梅雨天好好多 ...

>以你嘅經驗而言,屏東月季、軟香紅、阿伯拉罕.達比、夏洛特夫人、紅牡丹、大遊行,呢6種月季
若按整體難度依次排行至最難,你會點排呢?

其實月季每種都不容易種.因為它們對水肥泥的要求都很高.也容易有蟲.
勉強來說的話.紅牡丹算是比較易種...吧.
其實每種植物都需要用心機時間來種.才能種得好.

>以骨粉為基肥的份量或比例應該喺點嘅呢?

以我家的16吋闊盆為例.我落了一磅骨粉. 你可以依你家的盆大小再作加減.
另外.骨粉也可以當肥料.兩三個月灑幾小匙在泥面.等它慢慢吸收.

>你會隔幾耐幫你家的月季換盆添土嘅?抑或可以唔洗換盆呢?

約每兩年換盆一次. 月季喜歡疏鬆的泥土.不用加塘泥的.塘泥太黏了不利生長.

>其實佢由朝曬到晚,都冇計
我家的月季全放戶外.也是朝曬到晚.它們喜歡曬.就是水分不能少.
blueyocean 發表於 2015-12-10 21:44:13 |顯示全部樓層
applegarden 發表於 2015-12-10 17:20
>以你嘅經驗而言,屏東月季、軟香紅、阿伯拉罕.達比、夏洛特夫人、紅牡丹、大遊行,呢6種月季
若按整體 ...

真喺太好啦!!咁具體清晰清晰。用晒古早肥後,試用骨粉先。

換盆方面,你會點樣將你家的月季們移離舊盆呢?我家的迷你玫瑰雖然帶刺,但畢竟size細啲,連啲都細啲,容易啲處理。若抵擋唔住月季的魅力,想買盆返屋企,都想知道自己喺唔喺都應付得嚟。另外,你家月季們,最初種嘅時候有幾高嘅?種左幾耐先有宜家咁高?

若我想試種軟香紅、阿伯拉罕.達比 & 紅牡丹,可以先請你指教一下種佢地呢三種月季各自雖要特別注嘅地方嗎?多謝賜教。
applegarden 發表於 2015-12-11 23:52:49 |顯示全部樓層
blueyocean 發表於 2015-12-10 21:44
真喺太好啦!!咁具體清晰清晰。用晒古早肥後,試用骨粉先。

換盆方面,你會點樣將你家的月季們移離舊盆 ...

賜教不敢講.分享一下經驗吧.
換盆嗎? 很簡單啊.用尖銳的物體如鏟之類的把盆邊的土弄鬆.然後把植物輕輕倒出來或找人幫忙輕輕拉出來.放到新盆就可以了呀.這個沒有技巧可言.

我家的月季初初買回來都是牙籤苗.或是交換枝條回來自己扦插的.種了大約兩三年吧.

這三種月季種植方法和別的月季沒兩樣.都是除了下雨天不用淋水之外.日日要淋水.要晒.就這樣.

Angelhair 發表於 2015-12-13 17:39:13 來自手機 |顯示全部樓層
隻隻都好靚,打理困難嗎?
Angelhair 發表於 2015-12-13 17:39:15 來自手機 |顯示全部樓層
隻隻都好靚,打理困難嗎?
dick 發表於 2015-12-15 16:45:27 來自手機 |顯示全部樓層
紅花是國產月季
Purple17 發表於 2016-1-9 18:16:20 來自手機 |顯示全部樓層
我家中有一棵亞伯,是攀藤月季,香港夏天三十幾度高溫,你們有什麼耐熱開花不容易變形的月季可以介紹嗎?