輕談 Schizobasis Intricata

作者: GOODluck20x 發表于 2015-6-18 11:42:55
1905 27

肉板見 Rio 師姐盆 Schizobasis Intricata 好特別 , 之后有出花墟逛吓碰運气, 結果糸空手而回 .
有網友提起元朗有貨,可惜地點遠,亦冇時間去,托人買又麻煩 , 都糸打消念頭 , 最后當然糸網購快靚正!

ebay 或者偏貴 , 但勝在方便 . 就試吓 10 粒種子 , 心理上外国種子糸有信心保証 !
買家寄件后仲有e-mail 到 , 寒暄几句最后重點糸幫手評 Positive .  

收件后 2 話不說播種 , 賣家標榜糸新鮮種子 , 所以冇同種子打破休眠 .
每日起身望吓...未發... , 放工望吓...未發... 第2天3天4天5天6天... (晃似中学年代 , 夢娜話寄左情信比我 ,每日信箱守候 )  

到第7天, 容許...賜一粒發芽啦 , 已當羸 ! 但冇動靜 , 感覺玩緊泥 ..
到第10天 , 已放棄 , 相信冇希望 ! 即然冇希望加多層泥發其他種子啦 , 吾好浪費 .

最終糸15天后開始第一粒發芽 !! 似妖怪喺墳頭中舉起泥土冒出來 .. 不過都開心 , 到現在發芽 4 粒 .

賣家往后有回覆最理想秋播,温度約 18度為佳 . 結論係假設種子新鮮亦需要配合季節温度 . 發芽率差可以糸新鮮種子.
今次可算万幸 .

評分

查看全部評分

tonylhk 發表於 2015-6-18 11:55:50 |顯示全部樓層
恭喜鴨ching, 圖文分享, 足見師兄對種肉的熱誠!! 讚嘆~
而家出左4粒, 希望其餘既6粒都會標出嚟啦~加油!!
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:02:58 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-6-18 11:55
恭喜鴨ching, 圖文分享, 足見師兄對種肉的熱誠!! 讚嘆~
而家出左4粒, 希望其餘既6粒都會標出嚟啦~加油!! ...

Tony ,過獎啦.   出一粒糸期望,  4粒已糸bonus . 我只系比倒 24-28度 ,  吾樂觀咖 . 不過已滿足 .
回復

tonylhk 發表於 2015-6-18 12:05:07 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:02
Tony ,過獎啦.   出一粒糸期望,  4粒已糸bonus . 我只系比倒 24-28度 ,  吾樂觀咖 . 不過已滿足 .
...

播種係幾好玩嫁.. 不過真係要搵信得過既賣家, 我試過一粒都出唔到.. (有時播到D唔知咩嚟既種子.. )
Anyway.. Ching加油~!!
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:09:49 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-6-18 12:05
播種係幾好玩嫁.. 不過真係要搵信得過既賣家, 我試過一粒都出唔到.. (有時播到D唔知咩嚟既種子.. )
Anywa ...

Yes , 淘宝有呀 , 平叮點 , 但冇乜信心  . 早几年淘過几款種子 , 總發芽率 30% ...所以冇下次  
回復

tonylhk 發表於 2015-6-18 12:12:21 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:09
Yes , 淘宝有呀 , 平叮點 , 但冇乜信心  . 早几年淘過几款種子 , 總發芽率 30% ...所以冇下次  {:emoji_0 ...

就係TB令我灰心.. 雖然唔係好貴, 但係播唔出, 平都無用啦...
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:22:59 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-6-18 12:12
就係TB令我灰心.. 雖然唔係好貴, 但係播唔出, 平都無用啦...

對!!!  早年淘 Pseudolithos ,  Tephrocactus  ,  Sarcocaulon  種子吾平 , 由 5 - 30/粒 人仔 , 一個 order 几佰人仔 , 最吹漲糸其他$1-2  種子發芽率糸 70% , 貴種子 10% 都冇 .   比我知佢本數部擺边佢就知錯
回復

tonylhk 發表於 2015-6-18 12:29:49 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:22
對!!!  早年淘 Pseudolithos ,  Tephrocactus  ,  Sarcocaulon  種子吾平 , 由 5 - 30/粒 人仔 , 一個 or ...

其實做依D生意既人, 真係要睇佢有無良知.. 因為播種依嫁野.. 真係唔係人人識, 已經出唔到亦有好多因素...
總之, 搵到間唔呃人既店已經偷笑~
回復

claudiatang 發表於 2015-6-18 12:36:33 |顯示全部樓層
出到就合皮了﹗弓起鴨哥﹗
(最終有收到夢娜封信嗎?)
回復

airainsun 發表於 2015-6-18 12:37:45 |顯示全部樓層
發種子就係考人的耐性(我不足,較心急),好多時,等了多天、多星期,有一粒能出芽,已等於中頭獎
回復

tonylhk 發表於 2015-6-18 14:01:23 |顯示全部樓層
airainsun 發表於 2015-6-18 12:37
發種子就係考人的耐性(我不足,較心急),好多時,等了多天、多星期,有一粒能出芽,已等於中頭獎
...

咁今次ching咪中左好多次頭獎~~~~
回復

ppchu 發表於 2015-6-18 14:56:08 |顯示全部樓層
路過過來打打氣!!
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-18 15:43:24 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2015-6-18 12:36
出到就合皮了﹗弓起鴨哥﹗
(最終有收到夢娜封信嗎?)

夢娜封信石沈大海啦 , 可能比錯地址    
回復

tonylhk 發表於 2015-6-18 15:46:07 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-18 15:43
夢娜封信石沈大海啦 , 可能比錯地址

八卦問下... 夢娜係咩人??? 好出名嫁???
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-18 15:46:08 |顯示全部樓層
airainsun 發表於 2015-6-18 12:37
...

糸呀, 出倒一粒已當出哂咁開心.
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-18 15:46:53 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-6-18 14:56
路過過來打打氣!!

多謝PP
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-18 15:50:00 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-6-18 15:46
八卦問下... 夢娜係咩人??? 好出名嫁???

夢娜糸虛構出黎    只糸形容嗰刻個人感受 .
回復

tonylhk 發表於 2015-6-18 15:54:45 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-18 15:50
夢娜糸虛構出黎    只糸形容嗰刻個人感受 .

@@" 重以為係以前D明星... 哈哈哈
回復

claudiatang 發表於 2015-6-18 16:12:06 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-6-18 15:54
@@" 重以為係以前D明星... 哈哈哈

鴨哥的夢中情人吧﹗
回復

orik 發表於 2015-6-18 16:34:16 |顯示全部樓層
看著這東西的葉開叉會很過癮的,我覺得它喜歡較高濕度和喜光迷岩的光照量,不過適宜溫度還沒留意到啦
回復

12下一頁