返回列表 發新帖

輕談 Schizobasis Intricata

作者: GOODluck20x 發表于 2015-6-18 11:42:55
1914 27
claudiatang 發表於 2015-6-18 12:36:33 |顯示全部樓層
出到就合皮了﹗弓起鴨哥﹗
(最終有收到夢娜封信嗎?)
回復

tonylhk 發表於 2015-6-18 12:29:49 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:22
對!!!  早年淘 Pseudolithos ,  Tephrocactus  ,  Sarcocaulon  種子吾平 , 由 5 - 30/粒 人仔 , 一個 or ...

其實做依D生意既人, 真係要睇佢有無良知.. 因為播種依嫁野.. 真係唔係人人識, 已經出唔到亦有好多因素...
總之, 搵到間唔呃人既店已經偷笑~
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:22:59 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-6-18 12:12
就係TB令我灰心.. 雖然唔係好貴, 但係播唔出, 平都無用啦...

對!!!  早年淘 Pseudolithos ,  Tephrocactus  ,  Sarcocaulon  種子吾平 , 由 5 - 30/粒 人仔 , 一個 order 几佰人仔 , 最吹漲糸其他$1-2  種子發芽率糸 70% , 貴種子 10% 都冇 .   比我知佢本數部擺边佢就知錯
回復

tonylhk 發表於 2015-6-18 12:12:21 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:09
Yes , 淘宝有呀 , 平叮點 , 但冇乜信心  . 早几年淘過几款種子 , 總發芽率 30% ...所以冇下次  {:emoji_0 ...

就係TB令我灰心.. 雖然唔係好貴, 但係播唔出, 平都無用啦...
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:09:49 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-6-18 12:05
播種係幾好玩嫁.. 不過真係要搵信得過既賣家, 我試過一粒都出唔到.. (有時播到D唔知咩嚟既種子.. )
Anywa ...

Yes , 淘宝有呀 , 平叮點 , 但冇乜信心  . 早几年淘過几款種子 , 總發芽率 30% ...所以冇下次  
回復

tonylhk 發表於 2015-6-18 12:05:07 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:02
Tony ,過獎啦.   出一粒糸期望,  4粒已糸bonus . 我只系比倒 24-28度 ,  吾樂觀咖 . 不過已滿足 .
...

播種係幾好玩嫁.. 不過真係要搵信得過既賣家, 我試過一粒都出唔到.. (有時播到D唔知咩嚟既種子.. )
Anyway.. Ching加油~!!
回復

GOODluck20x 發表於 2015-6-18 12:02:58 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-6-18 11:55
恭喜鴨ching, 圖文分享, 足見師兄對種肉的熱誠!! 讚嘆~
而家出左4粒, 希望其餘既6粒都會標出嚟啦~加油!! ...

Tony ,過獎啦.   出一粒糸期望,  4粒已糸bonus . 我只系比倒 24-28度 ,  吾樂觀咖 . 不過已滿足 .
回復

tonylhk 發表於 2015-6-18 11:55:50 |顯示全部樓層
恭喜鴨ching, 圖文分享, 足見師兄對種肉的熱誠!! 讚嘆~
而家出左4粒, 希望其餘既6粒都會標出嚟啦~加油!!
回復