我的養魚心得

作者: ckkuen 發表于 2015-4-26 21:00:44
6327 43
只供參考、各有放方

開缸大法
養魚都有幾年分享下我的經驗
許多朋友常說開缸冇難度,我會答係!旦要開一個成功的缸係會難的
過瀘好多新魚友以為有過瀘就可以養魚係對,旦魚為可養不久
1 過瀘冇力,例20L水用10L/H過瀘,其實L/H越大越好,旦小心太大會打風
2 冇養菌,冇用硝化菌,用一種好D日後好過D,成功之門,我會用干菌(AP) 再加日本 PSB ,菌種得好許多        問題自然冇
3  生物環 , 好多人都唔知用一D好環重要性,環係養菌的地方,環面積越大菌越多,環多自然菌多,我會 用(MA,PH,PM) , 記得要冼才用唔係就白水啦!
4  炭我唔會用...炭唔記得換會好麻煩,一反走....炒缸(碳一般有需要時才用,如用藥後作吸納殘餘藥物)
5  棉起初會用,菌足唔用,因左水流,菌足D屎自然會在過瀘中分解(要一定時侯才可以)
6  換水,有時一次換太多,冇留意水溫,大忌又換水同時洗過瀘
7  大多魚超養,我會約3L水養一條魚
8 加新魚冇殺菌就落缸
9 水溫,熱天唔用暖管....除非你唔用冷氣,否則水溫會轉化好大
*買魚前應做些少功課,加強對魚隻本身的生活要求有一定的認識
琶糧分享
之前試過好多隻
之後覺得最好係太陽草餅同TetraBits Complete
另外hagen 海水草餅都OK
TetraBits Complete        細粒好香引琶開囗同琶B一流食左D色唔同D
Tetra Plecomin               唔會太碎,有粉出,D琶唔多吃
太陽草餅                        方便琶大都愛吃,唔會太碎,冇粉出
hagen 海水草餅               同太陽草餅差不多,會粉D
hagen 肉餅                    方便琶大都愛吃,落水後唔攪唔會碎,有小小粉出,
                                    旦我會用TetraBits Complete 多D分量會好D
hagen 琶糧                     同海水草餅一樣旦硬身D皇冠吃一流因要刨(蛋白質小過海水草餅)           
Sera Premium Tales         好香落水就解体,另水轉差
TROPICAL扒糧                草糧唔易散,吃左太陽草餅之後唔多吃

太陽站
http://www.hikariusa.com/product ... sinking_wafers.html
TRTRE 站
http://www.tetrafishasia.com/
hagen
http://www.hagen.com/

評分

查看全部評分

ckkuen 發表於 2015-4-28 12:17:46 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-4-28 09:44
大家差不多遮~ 我有 van 仔到葵芳 , 你行去 mtr 都近丫!!

葵芳有海水魚店
回復

GOODluck20x 發表於 2015-4-28 09:45:37 |顯示全部樓層

糸咪到 breeding season 呢!!?? 行到好埋wo !   
回復

GOODluck20x 發表於 2015-4-28 09:44:27 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2015-4-27 23:15
我都唔近佢點會近
最近係你

大家差不多遮~ 我有 van 仔到葵芳 , 你行去 mtr 都近丫!!
回復

ckkuen 發表於 2015-4-28 06:52:57 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-4-27 22:08
唔近我,我住元朗,以前佢係旺角仲好,行完花墟再去
依家係葵芳唔順路
熊貓以前都有養,9吋方缸一對,都 ...

旺角大不如前了,好多做咗藥房了
回復

ckkuen 發表於 2015-4-28 06:48:11 |顯示全部樓層
放下毐先

好事近

好事近

之前養近全白半月

之前養近全白半月
回復

dtyhbv 發表於 2015-4-28 00:01:08 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2015-4-27 23:16
好多係幾十蚊泰銖ja...

幾十蚊泰銖果D一般,一百泰銖果D靚好多
回復

Tony 發表於 2015-4-27 23:16:20 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-4-27 21:56
兩種冇得比較la,觀賞點都唔同
香港展鬥冇乜靚,百幾兩百蚊港幣果D質素係泰國只係值幾十蚊港幣
香港要買 ...

好多係幾十蚊泰銖ja...
回復

Tony 發表於 2015-4-27 23:15:12 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-4-27 22:04
你咁近熟路啦!哈哈!
开始時用住個20吋缸玩住先啦,2吋鱼冇问題嘅!上台灣網有Caresheet,不過冇講重点。
火 ...

我都唔近佢點會近
最近係你
回復

Tony 發表於 2015-4-27 23:14:10 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-4-27 21:50
紅戰狗我都想養,係冇位先放棄
火焰熊貓都係玩原9成會玩

清左個兩尺缸玩紅狗

好提議 !! haha  發表於 2015-4-28 09:43
回復

dtyhbv 發表於 2015-4-27 22:26:23 |顯示全部樓層
佢仲有D古靈精怪野
回復

GOODluck20x 發表於 2015-4-27 22:24:57 |顯示全部樓層
上日亜星拎左本原鬥魚出黎,系几精彩,日本仔玩e科系几專,set景又有一手
回復

dtyhbv 發表於 2015-4-27 22:19:27 |顯示全部樓層
玩原鬥可以順便做埋景可以一舉兩得
回復

GOODluck20x 發表於 2015-4-27 22:19:00 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-4-27 22:16
講到興起,又巢番本原鬥書出黎睇下

睇完要玩,大家硏究吓
回復

dtyhbv 發表於 2015-4-27 22:16:58 |顯示全部樓層
講到興起,又巢番本原鬥書出黎睇下
回復

GOODluck20x 發表於 2015-4-27 22:14:26 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-4-27 22:08
依家係葵芳唔順路
熊貓以前都有養,9吋方缸一對,都 ...

衰鬼你大把位啦,騰空2一3呎你一定可以
回復

GOODluck20x 發表於 2015-4-27 22:12:57 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-4-27 22:05
我見FB有人訂外國展番黎賣

或者其他品種啦,如果好似戦狗咁難攪我吾敢呀 真系睇住慢慢死。

回復

dtyhbv 發表於 2015-4-27 22:08:54 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-4-27 22:04
你咁近熟路啦!哈哈!
开始時用住個20吋缸玩住先啦,2吋鱼冇问題嘅!上台灣網有Caresheet,不過冇講重点。
火 ...

依家係葵芳唔順路
熊貓以前都有養,9吋方缸一對,都散過B
依家d位用哂黎種花了
要大執一輪先得
回復

dtyhbv 發表於 2015-4-27 22:05:24 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-4-27 21:59
原鬥真正大条只系有几個品種,有D细品種顏色都几多變化,不過养魚都系講個人倾好,冇所謂嘅!
快D放相比大家 ...

我見FB有人訂外國展番黎賣
回復

GOODluck20x 發表於 2015-4-27 22:04:56 來自手機 |顯示全部樓層

你咁近熟路啦!哈哈!
火焰熊貓好粗生,又平又靚仔,值得玩

同意!  發表於 2015-4-28 06:49
回復

123下一頁