香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 葛涼粉

葛涼粉

作者: 八王爺 發表于 2008-8-23 16:54:16
11593 31
話說某一個五月的星期六和兩個女兒去逛日本超級巿場,
看到了厨窗中的 葛涼粉,看上去很可口的樣子,但價格太貴,
不知道何處找到材料自己造。亦想起很久以前在 成都吃過的木瓜涼粉,
樣子也是差不多。

就,在苦無出路之時,在深圳某雜貨店看到白涼粉,立即帶回家試做!

材料:
白涼粉(粉末) 15克
水 1000ml
小食紅豆一罐

涼粉粉用10克冷水拌成糊,水1000ml燒開,趁熱沖入糊中。
冷却至室溫,再放入雪櫃。

切成細條,或粒粒。加入紅豆。完成!

清涼透心~~

評分

查看全部評分

freddywongdy 發表於 2008-8-23 18:39:34 |顯示全部樓層
快捷方便又好食! 好似日本甜品!
唔錯呢!
回復

Agnes 發表於 2008-8-24 00:32:18 |顯示全部樓層
整 d 甜品又涼又滑, 逗下乖女開心又幾温馨噃!
回復

lameric 發表於 2008-8-24 02:39:20 |顯示全部樓層
嘩!! 好好味咁喎! 八爺 好嘢!
回復

ayclui 發表於 2008-8-24 11:40:25 |顯示全部樓層
嘩, 正啊 ~  

白涼粉(粉末)唔知邊度搵...用大菜糕得唔得呢?
回復

八王爺 發表於 2008-8-25 06:37:43 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-8-24 04:40 發表
嘩, 正啊 ~  

白涼粉(粉末)唔知邊度搵...用大菜糕得唔得呢?

大菜膏質地很脆,沒有Q感。但可以一試。
回復

Fonica 發表於 2008-8-25 11:10:42 |顯示全部樓層
白涼粉(粉末)=涼粉? 香港有冇得賣?
回復

八王爺 發表於 2008-8-25 12:53:32 |顯示全部樓層
我係香港真係冇見过有得賣。
不過,有一種 苟弱 啫喱粉,係無色無味的,可以做代用品。
品牌我唔記得,但係在佐敦「永鞍」公司地庫,有出售。係一種花果茶凍的粉末。
回復

花草之家 發表於 2008-8-25 16:48:18 |顯示全部樓層
好溫馨呀 請问係深圳邊度買?包裝點樣架
回復

ayclui 發表於 2008-8-25 16:51:22 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-25 12:53 發表
我係香港真係冇見过有得賣。
不過,有一種 苟弱 啫喱粉,係無色無味的,可以做代用品。
品牌我唔記得,但係在佐敦「永鞍」公司地庫,有出售。係一種花果茶凍的粉末。 ...

苟弱 啫喱粉好似喺 d 日式超級市場有得賣啊 ~
回復

vkzone2002 發表於 2008-8-25 18:39:57 |顯示全部樓層
苟弱粉會有Q的口感, 在一些蛋糕材料店有售, 約$10左右 15克.
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-25 23:51:46 |顯示全部樓層
原來即係等如苟弱粉?
回復

nuage 發表於 2008-8-26 00:00:15 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-23 16:54 發表
話說某一個五月的星期六和兩個女兒去逛日本超級巿場,
看到了厨窗中的 葛涼粉,看上去很可口的樣子,但價格太貴,
不知道何處找到材料自己造。亦想起很久以前在 成都吃過的木瓜涼粉,
樣子也是差不多。

就,在苦無出路之時,在深 ...

好吸引呀﹗我都想試吓整﹗請問係深圳邊度買?
回復

阿晴 發表於 2008-8-26 00:33:25 |顯示全部樓層
葛切り?多謝分享, 原來咁簡單 . 我見西式超市有成套賣, 有模具, 但唔知有冇食材, 一盒咁, 整完可以放入個模度, 壓成一條條ga~

回復

八王爺 發表於 2008-8-26 07:08:00 |顯示全部樓層
苟弱粉 成本貴好多,白涼粉一盒可以沖2.5升,價錢只係2.5元!
回復

八王爺 發表於 2008-8-26 10:44:12 |顯示全部樓層
本身 葛切り 都是 Q感 過於爽口。
而且做成面条狀,而不是一粒粒。

葛切り 是用葛粉熬出來,传統做法很花时間,手工精細。
这个改良食譜,為了不能做传統 葛切り的愛好者參巧。
回復

vkzone2002 發表於 2008-8-26 17:14:39 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-26 07:08 發表
苟弱粉 成本貴好多,白涼粉一盒可以沖2.5升,價錢只係2.5元!

唔知白涼粉其實即係什麼果西? 是植物? 如香港有得賣就好啦.
係琛圳那兒買呀? 如有機會去LOOK LOOK.
我想買番薯粉, 唔知那兒有呢?
回復

八王爺 發表於 2008-8-27 09:31:15 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-8-26 10:14 發表

唔知白涼粉其實即係什麼果西? 是植物? 如香港有得賣就好啦.

番薯粉就唔知,木薯粉就知。
回復

nuage 發表於 2008-8-27 13:02:14 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-8-26 17:14 發表

好多地方都有得買o架﹗我係佳x凍肉xx買過﹗係中都xx公司都有喎﹗
木薯粉係買印尼材料店有得買﹗
回復

vkzone2002 發表於 2008-8-27 15:57:51 |顯示全部樓層
我想弄九份芋丸, 書中話要要番薯粉, 但唔知用木薯粉得唔得呢?
回復

12下一頁