新手提問 - 泥土地發酵

作者: ChocoDamaris 发表于 2014-9-3 15:09:29
2506 7

大家好!阿妹我幾個月前係門口種左三盆羅勒,而家死淨一棵
於是打算,要玩就認真D!買個四個種菜盆!
上個星期培左苗,分別有茄子、士多啤梨、車厘茄、莞茜、薄荷葉
係時候要發酵D泥,花生麩、骨粉同泥都有啦,
但係做左好多research之後都有D疑問,
希望大家可以以大家既經驗教下我!

1. 發酵
A. 容器
第一樣,最重要既!究竟發酵係咪要同密封既容器?
如果我直接係個種菜盆到發酵再用木板蓋住得唔得?
但係聽講發酵既時候會有味,係咪最好密封?
係唔係一定會有虫架...

B. 時間
發酵幾耐先可以開始種呀?

2. 椰泥
之前上網睇過椰泥可以就咁用,
但係去到買泥個時個老闆娘話椰泥只可以墊底或者溝泥用...
唔知係唔係椰泥平所以佢想氹我買多兩包泥。
咁其實椰泥係點用架呢?

3. 份量
四個種菜盆拼埋大概係 D40 x L120 x H20 cm
老闆娘話一個盆至少要10L泥,所以買左40L泥同一磚椰泥,
如果如佢所講椰泥要溝泥既話,個比例係幾多?

4. 肥料
老闆娘教我種菜同種瓜,落既花生麩同骨粉比例都唔同
但係我種茄子、士多啤梨、車厘茄、莞茜、薄荷葉咁多唔同種類既野
我D泥洗唔洗分兩份黎溝呢?

5. 陽光
是咁的,我個菜盆將會放係屋出面,
個個位可以話係由朝到晚都有太陽晒住,
係咪有需要買遮光既黑布去隔一隔呢?
同埋有聽過話最好朝早同日落先淋水,較易吸收。
而正午淋水就會扯乾晒D水,究竟係唔係呢?

暫時問住咁多先!唔該晒!
344a 發表於 2014-9-4 22:59:02 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-9-4 19:24
一般香草對肥份要求不高;甚至有人說,過多肥份令短時間過度生長,會令味道變淡。
可以留意肥料包裝裡元 ...

Thx ching。  
silicon 發表於 2014-9-4 19:24:25 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-9-4 18:17
打蛇隨棍上問一問師兄,我系用棷糠種香草之類,如果我想加有機肥,有冇乜嘢牌子系好用d,基肥和追肥有嗎? ...

一般香草對肥份要求不高;甚至有人說,過多肥份令短時間過度生長,會令味道變淡。
可以留意肥料包裝裡元素含量比例一欄,選擇三要素較平均或氮鉀較多的已可。
施放份量可按說明減半,追肥間隔亦可稍為延長
344a 發表於 2014-9-4 18:17:53 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-9-4 18:05
1. 家居其實唔係好建議製造堆肥,會引來昆蟲,而且處理不當會有很大臭味,會遭至鄰居投訴
2. 椰泥基本上不 ...

打蛇隨棍上問一問師兄,我系用棷糠種香草之類,如果我想加有機肥,有冇乜嘢牌子系好用d,基肥和追肥有嗎?
Thx.
silicon 發表於 2014-9-4 18:05:28 |顯示全部樓層

1. 家居其實唔係好建議製造堆肥,會引來昆蟲,而且處理不當會有很大臭味,會遭至鄰居投訴
2. 椰泥基本上不含肥及疏水程度較培養土好,所以若單用來種植香草之類,或需肥量較低之作物都可以單獨使用
3. 視乎你買的培養土疏水度及是否含肥,另栽種的是何種作物,例如根部作物(蘿蔔)相對葉菜類,前者疏水度要高,後者要較保水,所以操作上混和比例都有很大分別
4. 植物需求最大是氮磷鉀三要素(當然都需要次量及微量元素),簡單來說,氮for出葉,磷for開花結果,鉀for根部生長果實膨大,所以施肥時按植物生長階段或其望收成目的,適當地添加相對要素。花生麩主要含氮成份較多,骨粉主要是磷
5. 大部份農作物都需要充足陽光,反而加遮光會影響其生長;但也要視乎栽種何種植物, 例如怕熱的香草,在盛夏時需要稍作遮陰,使其順利渡夏
澆水最好時分,是以水的溫度與泥土溫度或氣溫較接近為佳,盛夏時,一般早上或黃昏時分是較好,但到冬天時,有陽光時間澆水會較好。但有時也要權行當時環境,例如是盛夏中午時分植物已軟垂缺水,這時也要給她補充水分,否則乾等至黃昏時才澆水,植物可能已一命嗚呼返魂乏術了
344a 發表於 2014-9-4 09:12:38 |顯示全部樓層
樓主買得培育土,就可以立刻用了,棷糠我用緊,我暫時種嘅嘢都只系齋用棷糠,或棷糠加碎石,暫時都ok,所以你問比例幾多,真系應該冇一定。

其實我仲新手過樓主,所以冇乜可以講你知,但我要提提你,花生麩落泥係會燒根,你好大塊田可能冇咁易燒到植物根就冇所謂,但在盆裏面就死硬。  而且,花生麩好引蚊蟲老鼠之類,佢地最終都會搞到植物,用時要小心。

jack872184 發表於 2014-9-4 00:21:09 |顯示全部樓層
發酵D泥?Never heard of this 0.0
And as mentioned above, maybe you can tell us what kind of soil you have bought
xx_Luca 發表於 2014-9-4 00:02:22 |顯示全部樓層
或者你先講講你買左邊隻泥啦,因為有些泥本身已經有肥,開始時唔需要再加肥料的。
有些泥本身鬆d,唔需要再溝疏水料。如果好似我用緊的黑泥,本身幾實下,就要加入疏水料,椰糠/椰泥係其中一個選擇。