自來龜,help,請問依種咩龜?

作者: tiffanychu 发表于 2014-6-6 08:53:57
6129 72
powergun 發表於 2014-6-7 01:11:09 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-7 01:08
食隻貓嘛,我姑姐間舖有老鼠,養咗隻貓無曬~

我媽咪唔比養貓狗的
corina 發表於 2014-6-7 01:08:11 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-7 01:04
當然啦, 但我都係用紅藥水同佢消毒咋, 之後做左d 措施防鼠但都係無用的

養隻貓嘛,我姑姐間舖有老鼠,養咗隻貓無曬~
corina 發表於 2014-6-7 01:05:48 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-7 01:01
巴西龜都唔係隻隻咁惡的, d 龜公就惡d , 我養d 龜龜有d 從不咬人的, 有時餵佢地時佢地會扑上埋食野時, 我 ...

我而家養緊隻安布,細個時好細膽,而家大咗好惡,成日都想咬我,望下佢都張開口,仲咬過隻班龜兩次,又係仔嚟,真係又無膽但又超惡!!!!!
powergun 發表於 2014-6-7 01:04:18 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-7 00:54
眼都食咗,真係好恐怖,一定好痛~

當然啦, 但我都係用紅藥水同佢消毒咋, 之後做左d 措施防鼠但都係無用的
powergun 發表於 2014-6-7 01:01:14 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-7 00:45
我隻龜未咬過我,係我朋友比佢隻巴西咬~

巴西龜都唔係隻隻咁惡的, d 龜公就惡d , 我養d 龜龜有d 從不咬人的, 有時餵佢地時佢地會扑上埋食野時, 我諗可能係無意中咬到我的, 當時已懲罰左佢啦, 但之後就小心d 囉
corina 發表於 2014-6-7 00:54:59 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-7 00:51
好慘的, 個陣我住係d 舊唐樓的, 千幾呎, 夠大的, 但有d 好似貓仔咁大的老鼠的, 個陣想種花, 但種乜都比佢 ...

眼都食咗,真係好恐怖,一定好痛~
powergun 發表於 2014-6-7 00:53:59 |顯示全部樓層
tiffanychu 發表於 2014-6-7 00:43
住咩地方可能走去街之後番屋企咁勁?哈

佢走唔出我屋企的, 只係走左去床下底個類地方, 搵佢唔到, 但幾日後佢自己走返出黎
corina 發表於 2014-6-7 00:53:18 |顯示全部樓層
tiffanychu 發表於 2014-6-7 00:48
哈~咁斑龜係陸龜/水?我個衰野係個水池到。。拎佢出黎行都唔行~氣死我

斑龜係水龜,有水池咁正,記住要成日換水,不過都要有陸地比佢行,有人用磚頭或木板整幾級比隻龜行落地咖......可能我個盆仔細,佢鐘意喺屋內四維行~
powergun 發表於 2014-6-7 00:51:23 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-7 00:38
嘩,養四隻大龜要好大地方喎,佢地而家係邊呀?

好慘的, 個陣我住係d 舊唐樓的, 千幾呎, 夠大的, 但有d 好似貓仔咁大的老鼠的, 個陣想種花, 但種乜都比佢地食哂, d 龜龜好多都抵受唔到d 老鼠襲擊, 有d 連隻眼都無左, 但好彩d 龜龜隻眼會自己生返出黎的, 當時為左避鼠, 唯有放手比人養
tiffanychu 發表於 2014-6-7 00:48:23 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-7 00:45

哈~咁斑龜係陸龜/水?我個衰野係個水池到。。拎佢出黎行都唔行~氣死我
corina 發表於 2014-6-7 00:45:23 |顯示全部樓層
tiffanychu 發表於 2014-6-7 00:41
我呀媽話比龜咬有福喎。。咁你咪好長壽~哈。你成日比佢咬!

tiffanychu 發表於 2014-6-7 00:43:12 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-7 00:27
又未必的, 可能佢自己走左出黎, 我個陣都成日唔見龜架, 佢地睇少一陣就唔見了的, 當時都要四圍搵的, 有時 ...

住咩地方可能走去街之後番屋企咁勁?哈
tiffanychu 發表於 2014-6-7 00:41:03 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-6 23:45
隻龜肯食但唔等於可以食,曾經聽過人有帶隻龜睇獸醫,個主人話隻龜間中食下豬肉食下牛肉,就咁比個e生鬧,好 ...

我呀媽話比龜咬有福喎。。咁你咪好長壽~哈。你成日比佢咬!
corina 發表於 2014-6-7 00:38:13 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-7 00:13
我養個陣無依家咁多資訊, 都係慢慢試的, 細細隻時只用紅蟲, 到左大隻d 就比魚仔, 到左大牛龜時, 比豬肉, ...

嘩,養四隻大龜要好大地方喎,佢地而家係邊呀?
tiffanychu 發表於 2014-6-7 00:34:54 來自手機 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2014-6-6 23:44
如果有頭部, 手腳相會易認d

咁我明天再想試下影佢個頭部相~^^
powergun 發表於 2014-6-7 00:27:36 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2014-6-6 12:19
又一個無良主人。亂遺棄寵物。等天收................

又未必的, 可能佢自己走左出黎, 我個陣都成日唔見龜架, 佢地睇少一陣就唔見了的, 當時都要四圍搵的, 有時幾日後佢至走返出黎架
powergun 發表於 2014-6-7 00:13:10 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-6 23:45
隻龜肯食但唔等於可以食,曾經聽過人有帶隻龜睇獸醫,個主人話隻龜間中食下豬肉食下牛肉,就咁比個e生鬧,好 ...

我養個陣無依家咁多資訊, 都係慢慢試的, 細細隻時只用紅蟲, 到左大隻d 就比魚仔, 到左大牛龜時, 比豬肉, 牛肉, 蝦肉佢地食囉, 個陣我養左四隻的, 無問題呀
corina 發表於 2014-6-6 23:45:38 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-6 23:12
我以前個d 係咁餵的, 無乜問題的, 巴西龜都唔係隻隻咁惡的, 基本上係從不咬人的, 但的確有d 係較惡的  ...

隻龜肯食但唔等於可以食,曾經聽過人有帶隻龜睇獸醫,個主人話隻龜間中食下豬肉食下牛肉,就咁比個e生鬧,好似話龜唔需要咁多蛋白質,同埋鈣質唔夠,營養唔啱等等.....我都試過比貓罐頭隻龜食,獸醫都話一餐半餐就得,長期食隻龜會病~
巴西龜,尤其係龜公,細個時幾好玩,大個好多都皮氣暴躁,例如揰盆,發皮四等,又未至於發惡咬人,不過都要小心,聽過有人比自己隻巴西咬手指咬腳指了~
faye00 發表於 2014-6-6 23:44:36 |顯示全部樓層
如果有頭部, 手腳相會易認d
powergun 發表於 2014-6-6 23:12:29 |顯示全部樓層
corina 發表於 2014-6-6 22:42
唔好比豬肉牛肉d龜食呀,班龜好純,基本上唔咬人......我隻未咬過人~

我以前個d 係咁餵的, 無乜問題的, 巴西龜都唔係隻隻咁惡的, 基本上係從不咬人的, 但的確有d 係較惡的

faye00 肚餓時會當你d紅扑扑既腳指係豬肉.hehe.見到佢想噬過黎個樣, 就知佢要食野 >.<
個陣見佢地想食野就開心啦, 最怕都係乜都唔肯食, 個陣你重驚呀

肚餓時會當你d紅扑扑既腳指係豬肉.hehe.見到佢想噬過黎個樣, 就知佢要食野 >.<  發表於 2014-6-6 23:52