粉紅喜蔭種植記錄

作者: Cyhui 发表于 2014-4-13 19:52:22
30130 239
hiatus 發表於 2017-4-24 09:39:27 |顯示全部樓層
粉紅大師,太靚太靚

多謝賞分!  發表於 2017-4-24 09:47
Cyhui 發表於 2017-4-24 09:55:10 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-4-24 09:39
一凍d 就變得唔靚, 重未搵到萬全方法

冬天都系入温箱加光管照一下增加熱力保暖
powergun 發表於 2017-4-24 10:02:08 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2017-4-24 09:55
冬天都系入温箱加光管照一下增加熱力保暖

依家用LED燈多, 天冷更唔熱的
Cyhui 發表於 2017-5-26 09:34:18 |顯示全部樓層
pink dream, Pink smoke
18619919_10208579119345313_2580408180928038265_n.jpeg 18700178_10208579119185309_2397439509450125862_n.jpeg
小雷子 發表於 2017-5-27 00:15:01 來自手機 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2017-5-26 09:34
pink dream, Pink smoke

大師!你種得好靚!我剛開始學種喜蔭!新手一名,完全O經驗, 請問用咩泥種喜蔭會比較好?是否一定要入温箱?
Cyhui 發表於 2017-5-31 09:55:40 |顯示全部樓層
開花不停。。。
Cyhui 發表於 2017-5-31 10:00:38 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-5-27 00:15
大師!你種得好靚!我剛開始學種喜蔭!新手一名,完全O經驗, 請問用咩泥種喜蔭會比較好?是否一定要入温 ...

我都是亂來的。種得都吾算好,粉紅喜蔭泥都是一般(花寶三合一泥)。温室可入可不入。你可參考;KELLY,肥鴨,鐵人等貼,我這個POST都種左三年幾喇,掌握到其實吾難。加油!

http://hkplants.com/forum.php?mo ... ypeid%26typeid%3D46
http://hkplants.com/forum.php?mo ... ypeid%26typeid%3D46

Cyhui 發表於 2017-5-31 10:04:12 |顯示全部樓層
今年剛下盆的PINK SMOKE

小雷子 發表於 2017-5-31 16:21:49 來自手機 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2017-5-31 10:00
我都是亂來的。種得都吾算好,粉紅喜蔭泥都是一般(花寶三合一泥)。温室可入可不入。你可參考;KELLY, ...

唔該晒!我耍加油,希望可以成功!
小雷子 發表於 2017-5-31 22:12:47 來自手機 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2017-5-31 10:00
我都是亂來的。種得都吾算好,粉紅喜蔭泥都是一般(花寶三合一泥)。温室可入可不入。你可參考;KELLY, ...

多謝你!呢D資訊好正,非常適合我呢D超新手!
小雷子 發表於 2017-6-5 16:23:09 來自手機 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2017-5-31 10:04
今年剛下盆的PINK SMOKE

想知道點解葉片變左啡色,係咪我唔識種? 20170604_221518-567x1008.jpg
小雷子 發表於 2017-6-5 16:28:41 來自手機 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2017-5-31 09:55
開花不停。。。

大師!你D粉紅喜蔭好靚!pink dream真係超靚,我去過花虛幾次都唔見有呢個品種,唔知边到可以買到?

朋友送贈的太子應該找不到。  發表於 2017-6-6 09:50
Cyhui 發表於 2017-6-6 09:49:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-6-5 16:23
想知道點解葉片變左啡色,係咪我唔識種?

我不清楚你是什麼品種?
小雷子 發表於 2017-6-6 14:02:43 來自手機 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2017-6-6 09:49
我不清楚你是什麼品種?

佢係Pink panther!我放窗台上,光線明亮,但沒有太陽直晒的!

種喜蔭個人認為,高濕度,光線足,泥土乾淨,一定種得好!  發表於 2017-6-7 09:23
Cyhui 發表於 2017-6-7 09:25:03 |顯示全部樓層

你可以參考B17大的貼,他種喜蔭頗牛的。

Cyhui 發表於 2017-6-14 09:15:59 |顯示全部樓層

高手  發表於 2017-6-15 11:10
Cyhui 發表於 2017-6-21 16:58:33 來自手機 |顯示全部樓層
Pink Smoke
powergun 發表於 2017-6-21 17:30:52 |顯示全部樓層

咁多, 賣唔賣的?

哈哈!未打算賣,多謝根爺撐場!  發表於 2017-6-22 20:49
哈哈!未打算賣,多謝根爺撐場!  發表於 2017-6-22 20:49
pekklewin 發表於 2017-6-21 17:32:42 |顯示全部樓層

吾係好多啫!  發表於 2017-6-22 20:49
AE380 發表於 2017-6-21 18:13:32 |顯示全部樓層
大師巧勁...

多謝你讚賞!感謝!  發表於 2017-6-22 20:49